1 006 1

Русия, Турция и Иран заедно ще следят примирието в Сирия

Трите страни се договориха за създаването на общ механизъм за мониторнкг

Русия, Турция и Иран заедно ще следят примирието в Сирия
Снимка Синхуа/БТА
Милена Трачева

Русия, Иран и Турция са се договорили за създаването на механизъм за тристранно наблюдение, чрез който да следят спазването на примирието и прекратяването на огъня в Сирия. То ще бъде обявено от представители на трите държави в края на мирните преговори за Сирия, които вече втори ден се провеждат в казахстанската столица Астана, съобщиха руската информационна агенция ТАСС и Анадолската агенция.

"Иран, Русия и Турция се договориха за общ механизъм за мониторинг на примирието в Сирия“, е заявил пред ТАСС източник от делегацията на сирийската умерена опозиция.

Основна цел на преговорите в Астана е опазването и гарантирането на примирието в Сирия, влязло в сила на 30 декември. В тях участват представители от правителството и от опозицията на Сирия, както и представители на Русия, Иран и Турция и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. На преговорите бе поканен и американският посланик в Казахстан Джон Крол.

От делегацията на сирийската опозиция заявиха, че няма да се подпишат под декларацията, изготвена от страните, които играят ролята на посредник в мирната среща.

„Няма да подписваме нищо. Страните, организирали преговорите, т.е. Русия, Турция и може би Иран, просто ще прочетат съдържанието на документа“, заяви пред медиите главният преговарящ от делегацията на бунтовниците Яхуя ал Ариди.

Според неназован източник на ТАСС трите държави обсъждат вариант, според който механизмът за наблюдение ще бъде част от отделен документ, който сирийското правителство и опозицията да подпишат.

Казахстан


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • бате Владо
    Отговор
    1 16:31  24.01.17
    Хората са казали - Като не щеш мира, на ти секира! Сирийските "бунтовници" ще ядат голямата балтия.

Напиши коментар:


Публикувай