Last news in Fakti

25 Януари, 2017 23:34 1 382 0

Експедиция ще проверява височината на Еверест (ВИДЕО)

  • еверест-
  • връх-
  • хималаи-
  • джомолунгма-
  • непал

Експедиция до Еверест ще провери дали най-високият връх на планетата не се е смалил в резултат на земетресението в Непал преди две години, съобщи ДПА.

Спътникови данни показаха, че смъртоносното земетресение с магнитуд 7,8 през април 2015 г. е намалило височината на Еверест с няколко милиметра или сантиметра, но категоричен отговор на този въпрос досега не е намерен.

"Две години изминаха от земетресението в Непал, а в научната общност има съмнения, че Еверест действително се е смалил - заяви индийският експерт по геометрия Сварна Суба Рао. - Затова ще пристъпим към нови измервания."

В края на зимата 5-членна експедиция ще извърши изследвания, за да определи височината на върха, която официално е 8848 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА