17 568 1

Шест нефтени и газови гиганти, борещи моретата

Те вадят милиони тонове нефт и природен газ годишно

Константин Карагьозов

Най-високите структури, строени от човека, са разположени във вода, а не на сушата.

Всички тези "гиганти" черпят нефт или газ от морските дълбини. Човек само може да си представя какви огромни количества гориво трябва да добиват, за да изплатят вложените пари, разходите и сложното си инжинерство. Ето и някои от най-впечатляващите морски структури в света:

1. "Беркут"

Нефтената платформа "Беркут" може и да тъне в анонимност в Далечният изток на Русия, но със своите 200 000 тона, тя е най-тежката и здрава човешка структура, строена далеч от сушата. Значението ѝ също е огромно - "Беркут" може безпроблемно да изпомпва нефт при температури до -43 градуса по Целзий. Дейността на платформата не спира дори в основите ѝ да се разбиват 20-метрови вълни.

2. "Стоунс"

И докато "Беркут" е най-тежка, корабът-платформа "Стоунс" е най-дълбоко добиващият нефт и газ в света. Пуснат на вода през септември 2016 година, той се намира в Мексиканския залив, а сондите му се спускат на цели 2 900 метра в земните недра. Гигантът е произведен в Сингапур, след което пресича океана, за да достигне сегашното си местонахождение. Принадлежи на компанията Shell.

3. "Олимпус"

Друга нефтена платформа в Мексиканския залив, собственост на Shell. Построена през 2014 година, "Олимпус" е с тонаж от 120 000 т. Височината ѝ от основната част до върха на сондажната кула е 123 метра, а разгънатата площ на палубите ѝ е близо 32 000 квадратни метра.

4. "Трол А"

368 от 471-те метра височина на газовата платформа "Трол А" са намират под вода в Северно море, западно от норвежкия бряг. Построена е през 1996-а на... суша. Преместена е в морето за седем дни, оставайки си най-голямото нещо, преместено от човека и до днес.

5. "Петрониус"

Още една платформа в Мексиканския залив. "Петрониус" е сред най-високите в света със своите 610 метра. Само 75 от тях обаче са над повърхността.

6. "Хиберния"

Това е първата неподвижна морска структура в света, която е устойчива срещу айсберги. 660 000-тонната основа на платформата лежи на морското дъно в северния Атлантически океан, в близост до канадския бряг. "Хиберния" може да издържи натиска на айсберг с тегло от 6 милиона тона, но въпреки това разполага с локализираща ледените късове система, която може да променя траекторията им с цел избягване на удар.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ежко бежко
    Отговор
    1 15:28  30.04.18
    Огромни структури , които ме изплашиха!

Напиши коментар:


Публикувай