725 0

Новият президент на Гамбия се прибира у дома

Досегашният авторитарен лидер напуска президентството под заплаха

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Новият президент на Гамбия Адама Бароу, ще се завърне в страната си в четвъртък, след като предшественикът му Яя Джаме най-сетне се съгласи да освободи президентството, съобщиха световните медии.

Бароу се намира в посолството на страната си в Сенегал, където се състоя и церемонията по встъпването му в длъжност, защото досегашният държавен глава отказа да предаде властта, която държеше в ръцете си в продължение на 22 години.

В края на миналата седмица, изправен пред заплахи, за намеса от страна на международната общност, той се съгласи да напусне.

„Реших с чиста съвест да се оттегля от ръководството на тази велика държава. Благодари на всички гамбийци“, заяви Джаме.

Откакто загуби президентските избори на 1 декември, Джаме многократно се противопостави на решението на изборната комисия и дори поиска анулиране на вота, позовавайки се на грешки в избирателния процес.

Въпреки че международната общност призна победата на Бароу и призова диктатора да се оттегли в името на демокрацията, той отказа и с помощта на парламента удължи мандата си с няколко месеца, надявайки се на нови избори.

Източник, близък до президентството на Сенегал и източник от властите в Гамбия потвърдиха, че Бароу ще пристигне в страната си в четвъртък следобед, за да поеме задълженията си.

Гамбия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай