Last news in Fakti

25 Януари, 2017 17:25 1 617 0

Новият президент на Гамбия се прибира у дома

  • гамбия-
  • президент-
  • завръща-
  • адама бароу-
  • яя джаме

Досегашният авторитарен лидер напуска президентството под заплаха

Новият президент на Гамбия се прибира у дома - 1
Снимки АП/БТА

Новият президент на Гамбия Адама Бароу, ще се завърне в страната си в четвъртък, след като предшественикът му Яя Джаме най-сетне се съгласи да освободи президентството, съобщиха световните медии.

Бароу се намира в посолството на страната си в Сенегал, където се състоя и церемонията по встъпването му в длъжност, защото досегашният държавен глава отказа да предаде властта, която държеше в ръцете си в продължение на 22 години.

В края на миналата седмица, изправен пред заплахи, за намеса от страна на международната общност, той се съгласи да напусне.

„Реших с чиста съвест да се оттегля от ръководството на тази велика държава. Благодари на всички гамбийци“, заяви Джаме.

Откакто загуби президентските избори на 1 декември, Джаме многократно се противопостави на решението на изборната комисия и дори поиска анулиране на вота, позовавайки се на грешки в избирателния процес.

Въпреки че международната общност призна победата на Бароу и призова диктатора да се оттегли в името на демокрацията, той отказа и с помощта на парламента удължи мандата си с няколко месеца, надявайки се на нови избори.

Източник, близък до президентството на Сенегал и източник от властите в Гамбия потвърдиха, че Бароу ще пристигне в страната си в четвъртък следобед, за да поеме задълженията си.

Новият президент на Гамбия се прибира у дома


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА