Last news in Fakti

26 Януари, 2017 02:29 1 308 1

Обвиниха новата кукла Барби в сексизъм

  • барби-
  • сексизъм-
  • кукла

Новата кукла Барби, която е призвана да насърчи малките момиченца да станат инженери, като конструират уреди и вещи за дома, беше обвинена в сексизъм и пропагандиране на отживели стереотипи, свързани с половете, съобщава "Контактмюзик".

Комплектът, пуснат от фирмата "Теймс енд Космос", включва кукла, облечена в лаборантска престилка в комбинация с мини пола. Към играчката се предлагат и инструменти за построяването на шкаф, на пералня, на етажерка за обувки и на други полезни за дома неща.

Критиците на новата Барби изтъкнаха, че е безспорна нуждата от насърчаването на научното и технологично мислене на момиченцата, но тя ги вкарва в русло, в което стереотипно е поставен нежният пол - къщата и домакинството.

Говорителката на асоциацията "Нека играчките бъдат играчки" Джо Джауърс отбеляза, че въпреки че броят на жените, свързани с откритията и научноизследователската дейност значително се е увеличил през последните години, техният процент все пак не надвиша 30 на сто в колективите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Обвиниха новата кукла Барби в сексизъм - добре,че не са я обвинили в свирцизъм