605 0

29 загинали и 11 оцелели сред руините на италианския хотел

Студът, сковал Италия, отне живота на 7 души и затвори част от основните пътища в страната

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Телата на един мъж и една жена са били извадени изпод развалините на италианския хотел, който бе затрупан от лавина миналата седмица. С тях броят на жертвите на природното бедствие достигна 29, съобщиха италианските медии.

Намирането им сложи край на издирвателната операция.

Спасителните екипи работеха неуморно в продължение на една седмица, с надеждата, че могат да намерят още оцелели от трагедията, която се случи на 18 януари в област Абруцо, в централна Италия.

Изпод затрупаните от тонове сняг останки на хотелския комплекс "Ригопиано" бяха извадени 11 оцелели, сред които и четири деца. Спасителите извадиха изпод руините и три живи кучента, което ги обнадежди да не спират да търсят.

Лавината бе предизвикана от серията силни земетресения с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер, които разтресоха тази част на страната в същия ден, в съчетание с обилните снеговалежи, които натрупаха солидна снежна покривка.

В сряда италианския премиер Пауло Джентилони призна, че местните власти не са взели на сериозно първите сигнали и предупреждения за лавинна опасност.

Междувременно властите в област Абруцо взеха решение да затворят всички пътища в региона заради екстремно ниските температури, които сковаха почти цялата страна през последните дни.

Италианската метеорологична служба предупреди за особено ниски температури в Централна и Южна Италия и препоръча да не се пътува в най-засегнатите региони: Пулия, Марке, Абруцо, Молизе, Базиликата и Североизточния Сицилия.

Жестокото време е отнело и живота на 7 души през последните два дни. 49-годишна жена е починала в южния град Алтамура, след падане на леда. Останалите шестима са били бездомници и са починали от премръзване. Властите съобщиха, че две тела са били открити в Кампания, едно в Лече, едно в Сицилия, едно във Флоренция и едно в Милано.

Обилните снеговалежи, които продължават да затрупват някои части на страна, също се превърнаха в голям проблем за италианците и станаха причина за затварянето на някои от основните пътища в страната, съобщи агенция АНСА.

Италия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай