27 Януари, 2017 07:30 1 274 13

Ден в памет на Холокоста

  • холокост-
  • нацисти

Днес светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокост, установен от ООН в 2005 година.

На 27 януари 1945 година в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау влезли съветски войници. Те намерили и освободили 2,819 затворници, сред тях 180 деца по-малки от 8 години. Много от онези, които оцелели, днес живеят в Израел. Тези хора са свидетели на страшния и безпрецедентен геноцид на еврейския народ, на опити да бъдат изтрити от лицето на земята не само евреите, но и паметта за тях.

До отварянето на вратата на Заксенхаузен тогава оставали още 84 дни.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    4 2 Отговор
    Еврейте накиснаха сина на тогавашния председател на ООН Кофи Анан в корупционни схеми и чрез него изнудиха ООН да им даде празник на 27 януари.
    По който повод иранския президент Ахмадинеджат организира в Техеран световна карикатурна изложба на тема "Холокост". Раздадоха се много награди.
  • 2 Брат ми

    2 2 Отговор
    Стефанаки, а стига вече...:( Писна ми от приказки за ”холокост” и горките еврейчета...Заради тях между другото,целият свят страда,всички воини по света са с тяхното задкулисно участие...за Пари разбира се...
  • 3 Год блес Америка!

    5 0 Отговор
    Кой замисли, финансира и насърчи немската машина след 1920 г? Кой направи от опустошена Германия за 15 г. Най-модерна, многобройна, екипирана, финансирана с най-съвременна военна техника? Един милион и четиристотин мъже на храна и заплата плюс разходите за война? Германия? Разбита и разорена след Първата световна война. А? САЩ финансира и провокира не само Първата но и Втората световна. САЩ затвори границите за ЕВРЕИТЕ от Германия. САЩ наблюдаваше как се разправят с Евреите в концентрационните лагери но не реагираше. А днес евреите повтарят - "Год блес Америка"! Е как да ги съжаляваш или да ги обвиняваш? Кой създаде холокоста - Хитлер? Нацистка Германия или тоз който замисли УЖАСА за цял свят? Народа няма време за четене и ровене на документи и факти, народа не е свиня той яде / консумира / всякаква "ярма"! Та и днес е пак така, стягаме се за война с Русия по замазваше от : Год блес Америка! Народа е паплач, овча маса и заслужава своите касапи! Год блес Амерка!
  • 4 Каква е разликата?

    4 0 Отговор
    Загиваха не само евреи. Холокоста бе и за всички нас засегнати от нея. А виновника не е само палачът Хитлер, но и неговият господар от САЩ! Е господа чуваме ли като слушаме, виждаме ли като гледаме, разбираме ли като четеме. Историята е най-добрият учител, но има най-лошите ученици! - Индира Ганди. Колко точно и колко жалко!
  • 5 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    ссср през целите санкции срещу германия потдържаше танков,авио и химичен полигони на германия.немските военни специалисти са заменени за димитров след лаипциския процес,напук на лъжите как димитров бил спечелил.после немци и руснаци са съюзници през първите години от воината а именно 39-41 година .с помоща на руските суровини хитлер премазва европа и ги ползва до началото на плана барбароса,като не плаща за тях.компартиите не започват съпротива срещу хитлер до тази дата .справка първия български паризанин не излиза 39 ,а 41 година.иначе е лесно сега да се ръсят лъжи за рокфелер и т.н. американски плашила дето били създали хитлер,но историческата конкретика е много по-различна от руската пропаганда :))))))))))!

    Коментиран от #10

  • 6 Стоене, напръйсъ че някой тъ викъ

    3 0 Отговор
    И затор вратята от вънка. Писна ми от гайди пълни с въздух. Днес не искам ряпа към менюто си а и алабаш също. Да тъ питам ей на: ти кат съ бръснеш и гледаш пред огледалото, не ти ли се струва че гледаш г.за на рейса? Щото задницата му е доста тъпа.

    Коментиран от #7

  • 7 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Стоене, напръйсъ че някой тъ викъ":

    ами напиши нещо смислено,не да ме гълташ с каваля и да ми пишеш със странни диалекти.като ти се яде пробваи да го сготвиш.само че не можеееш като съм тук нали ,щото освен помия друго не можеш да сътвориш и затова пееш на гладен корем :))!
  • 8 Пиши си трите имена

    5 0 Отговор
    Тянка за да си на ведомостта на Козяк се изискват трите имена и ЕГН. Зату пиши си данните акуратно щото се натягаш иначе безплатно! А пък ти нали не си лавандула че да са миниш?
  • 9 Колко време мина?

    3 0 Отговор
    Тянка от 26 години няма веке кооперативи ни ТКЗС ни едно говедо ни едно прасе кажи ми ти от где се взе? А Коледата няма и месец как се мина, аз си мислех а разгеле Тяната за празника замина. Уви, в ТЛЗЕто ли някой пак квичи!
  • 10 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Понеже тук тезата ти е само една и ясна, ще си направя труда да ти отговоря на изопачаванията - на тази страница можеш да прочетеш за икономическите връзки на Германия с Швейцария, Швеция и индустриалци от САЩ: https://harmoniaphilosophica.wordpress.com/2011/01/11/allies-trading-with-hitler-economic-2jszrulazj6wq-22/

    Материали по темата колкото искаш, така че другия път повечко да се потрудиш като искаш да разпространяваш лъжи и дезинформация, че от Козяк ще ти орежат центчетата. Междудругото, не вили ги спряха вече, другите гледам че се ослушва като мишоци и видимо замлъкнаха, ти да не работиш вече само за "чест и слава"?

    Коментиран от #13

  • 11 Колко време мина?

    3 0 Отговор
    Тянка от 26 години веке няма кооперативи ни ТКЗС ни едно говедо ни едно прасе кажи ми бе Тянка, ти от где се взе? А Коледата няма и месец как се мина, аз си мислех а разгеле Тянката за празника замина. Но. Уви, някой пак продължава да квичи! За ярмичка Тръмп не споменава, глад голям се очертава. Да Тянка тежко е да си свиня и да няма кой да ти забърка. Какво сънул си не знам ала бензиновата лампа някой помпи там.
  • 12 Де го Тянката бе хора?

    3 0 Отговор
    Казват криел се във обора, стряскал се кат чуел глъч на хора. Подкосявали му се краката щом осещал голям огън там на двора за котела със топла водата!
  • 13 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    козяк мозяк ,не ми даваи антиглобалиски саитове дето сравняват ес с хитлериска германия бе мамин,а реални политики.хитлер бе спрян от европеиските страни те му обявиха воина и го победиха ссср първите три години бе немски съюзник ,а след като бе нападната се сети колко мрази хитлер.през цялата воина руснаците получаваха огромни помощи от сащ с обещанието да ги върнат след воината,но дори не казаха благодаря .тва е истината,а че с германия са правили търговия ,тва е абсолютен факт ,да така е круп, тисен, фарбениндустри са правили търговия със сащ и много други страни ,тва е нормална практика за нормалните държави.дори е имало играчи дето са избягвали ембаргото или са ползвали индиректно труда на концлагеристи,но тва не е била политика на европа и сащ.те ако са искали хитлер на власт нямаше да му обявят воина като си разделиха със ссср полша,а щеше да му викат браво.хитлер и сталин са един дол дренки и затова се потдържаха докато се прецакат взаимно.лошото е че сталин отселя и ни направи на каима в източна европа,но историята си знае работата и затова днес комунягите си плащате с мизерията си.
Новини по държави: