508 0

$3632 за рядка птица

Има уловка - ендемичният вид най-вероятно е изчезнал

Анатоли Стайков

Новозеландска благотворителна организация предлага 5000 новозеландски долара (3632 щатски долара) за предоставени наблюдения на птицата кокако, обитаваща Южния остров, предаде ДПА. Има обаче уловка - ендемичният вид най-вероятно е изчезнал.

Птицата с отличителна оранжева обица на врата е уникална за Нова Зеландия и преди време е широко разпространена в горите на Южния остров и остров Стюарт.

Преди 2013 г. тя беше обявена за изчезнала, но след няколко наблюдения в списъка беше прекласифицирана под фразата "недостиг на данни", като по този начин се предизвика търсенето на повече информация за вида.

Залавянето на вероятно най-рядката птица на света е спешно, заяви председателят на благотворителната организация за южноостровното кокако Юън Кенеди.

"Ако тя все още съществува, ще има много малко представители на вида. Трябва много скоро да открием къде се намират, за да е по-успешно опазването им", каза той.

Възнаграждението ще бъде изплатено веднага, след като група новозеландски експерти орнитолози се съгласят, че птицата наистина съществува.

Всеки, който мисли, че е видял или чул птицата, може да публикува наблюденията си на страницата на организацията. Тъй като не съществува снимка на птицата, там е публикувано дигитално изображение на кокако, обитаващо Северния остров. Така хората ще добият представа как изглежда разновидността на птицата за Южния остров.

Нова Зеландия


Още по темата

 • Папагал доносничи за изневяра

  Папагал доносничи за изневяра

  Жена, подозираща мъжа си в изневяра с домашната прислужница, се обърна към съда. Доказателството, с което разполага, е папагал, пише „Дейли ...
  28.10.2016
  1 427
  0
 • Птица проби дупка в самолет (ВИДЕО)

  Птица проби дупка в самолет (ВИДЕО)

  Сблъсък с птица коства значителни щети на чешки самолет, съобщи „Мирър“. Чешкият пилот Абел Збинек е имал голям късмет, след като ...
  14.12.2015
  1 636
  1
 • Жерав успя да се пребори с два тигъра

  Жерав успя да се пребори с два тигъра

  Посетители в зоологическа градина в Китай станаха свидетели на учудваща сцена в клетката на тигрите. Случайно попаднал там жерав умело избягал от ...
  22.05.2015
  11 661
  7

Напиши коментар:


Публикувай