Last news in Fakti

28 Януари, 2017 05:44 13 336 42

Американски оръжия, от които трябва да се страхуват Русия и Китай

  • оръжия-
  • сащ-
  • страховити-
  • смъртоносни-
  • русия-
  • танк-
  • хеликоптер
Американски оръжия, от които трябва да се страхуват Русия и Китай - 1
Снимка: shutterstock

Американските въоръжени сили разполагат с голям набор от смъртоносни оръжия. The National Interest направи класация на пет оръжия, от които трябва да се страхуват Русия и Китай при въоръжен конфликт.

AH-64 „Апачи”. Американският боен вертолет е разработен през 70-те години на миналия век, а днес е основна война сила в американската армия. Оборудван е с ракети „Хелфайър“, а огневата мощ му позволява да бъде използван при различни мисии.

Бойният хеликоптер се представи добре във войната в Афганистан. Той е един от най-силните козове в ръкава на американската армия. Системите и сензорите на машината също й дават предимство. Вертолетът е въоръжен и с автоматична система за стабилизиране на полета, доплерова навигационна система, позволяваща полет със следване релефа на местността, както и други системи. AH-64 „Апачи” се използва и от армиите на страни като Великобритания, Гърция, Египет и Япония.

М1 „Ейбрамс“. Спорът кой е най-добрият танк в света няма еднозначен отговор. Претендентите са няколко и без съмнение „Ейбрамс“ е един от най-успешните. С тегло от 60 тона и 120-милиметрови оръжия, броня от уран и максимална скорост от 65 км/ч, танкът е сред основните бойни танкове на американските въоръжени сили.

Танкът е кръстен на генерал Крайтън Ейбрамс, който е бил началник-щаб и командир на 37-ми бронетанков полк, участвал активно във Виетнамската война. М1 „Ейбрамс“ е оборудван с балистичен компютър за управление на огъня, който получава данни от GPS-системата на командира или термографските му прибори. Компютърът изчислява ъгъла на стрелба, избира типа амуниция, която да се изстреля и определя разстоянието до целта.

Трите компонента се определят посредством лазерен далекомер, странични сензори за вятър, сензор за определяне на наклона на машината, като се имат предвид и температурата на мунициите и на околната среда, както и атмосферното налягане. „Ейбрамс“ се използва и от Австралия, Египет и Саудитска Арабия.

М-109А6 Paladin. М-109А6 е американска самоходна артилерийска установка от клас самоходна гаубица. Paladin е последната версия на машината, която може да изстрелва снаряди на разстояние от над 30 километра.

TOW. Противотанковата управляема ракета е предназначена за поразяването на тежки бронирани машини. Русия (преди това СССР) се смяташе за краля на противотанковите оръдия, но американците също има какво да предложат. TOW е била използвана в няколко горещи точки на планетата, включително в Сирия и Виетнам.

M-2 .50-Caliber. Картечницата е едно от най-добрите оръжия на въоръжение в американската армия. Фактът, че се използва вече няколко десетилетия, говори за неговите способности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    73 19 Отговор
    ,, Американски оръжия, от които трябва да се страхуват Русия и Китай " - а те страхуват ли се ?

    Коментиран от #24

  • 2 Kcaniba

    53 17 Отговор
    Би трябвало да се страхуват, според американският таблоид...
  • 3 999

    25 56 Отговор
    Ушанките напълниха гащите!
  • 4 ИСТИНАТА

    66 2 Отговор
    Това са добри оръжия, но за локални войни и за търговия Ако се стигне до война с Русия или Китай,никой няма и да се сети за тях. Тогава в действие влизат само ядрените арсенали

    Коментиран от #18

  • 5 Бай хой

    41 10 Отговор
    Т90
    Габаритни характеристики
    Тегло 46,5
    48 (Т-90АМ) t
    Дължина 9,53 m
    Ширина 3,78 m
    Височина 2,23 m
    Основно въоръжение 125-mm оръдие 2А46М-4 с боекомплект 43 изстрела
    2А46М-5 за Т-90А(СА, АМ, СМ) с боекомплект 42 изстрела (40 за Т-90АМ, СМ)
    Допълнително въоръжение 7,62-mm картечница ПКТ или ПКТМ (2000 патр.); 12,7-mm зенитна картечница НСВТ (или КОРД) (300 патр.) или 7,62-mm картечница ПКТМ на установка с дистанционно управление Т05БВ-1 (за Т-90АМ и Т-90СМ)
    Технически данни
    Силова установка 12-цилиндров V-образен всегоривен дизелов В-84МС или В-92С2
    840 (за Т-90 и Т-90С)
    1000 (за Т-90A и Т-90СA)
    1130 (за Т-90AM и Т-90СM) к.с.
    Окачване торсионно
    Макс. скорост 65 km/h (по шосе)
    50 km/h (прес. терен)
    Запас от ход 650 km (по шосе)
    Ширина на ров 2,8 m
    Вертикално препятствие 0,85 m
    Екипаж 3 души

    Коментиран от #22

  • 6 КУРЕВ

    54 14 Отговор
    Истината е,че Русия има оръжия с които ще изпепели всяка цел за нулево време.Кой ще си играе на сражения с дни и месеци?.

    Коментиран от #11

  • 7 бббббб

    42 11 Отговор
    Хахаха... Този журноля ме разсмя рано-рано.Взел е някой лев от Сорос.
  • 8 боркур

    13 53 Отговор
    русия е бита карта.китай разположи балистични ракети на границата с русия с обхват 12000 км за да достигат москва.всички географски карти в китай излизат с означени временно окупирани външни територии,сибир до байкал.военният им бюджет е 3 пъти по голям от руския а икономиката 14 пъти.от 2015 година има договор за военно сътрудничество китай-сащ

    Коментиран от #13

  • 9 Скорпион29

    38 14 Отговор
    С тия прашки могат да уплашат само Връбчетата в Северния Парк и мизерните араби с въоръжение от 50г.на миналия век

    Коментиран от #40

  • 10 Киро

    29 16 Отговор
    Всъщност Русия и Китай се страхуват най-много от няколкото хиляди ядрени ракети, особено Китай.
    Както и САЩ ги е страх съответно от руските такива.

    Иначе САЩ има доста по-големи козове от някакви картечници - ВВС-то е много над всички останали в света, както и флотът им.
  • 11 гост

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "КУРЕВ":

    А още по истинската истина е , че не само Русия, но и други държави разполагат с подобно оръжие ! Твоят коментар е тролски, четвъртия коментар е много по правилен !
  • 12 Путин и Си Дзинпин

    28 8 Отговор
    Олелеее,много се страхуваме,тралалааа!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 681 БЪЛГАРИЯ

    33 18 Отговор
    А КА-52 Тия американски таралясници ще ги удумка за нула време ! Абе няма какво да коментираме Русия на оръжия е номер 1 .

    Коментиран от #16, #17

  • 16 гост

    13 13 Отговор

    До коментар #15 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    Айде ве къде ходиш ? Ужасно закъсня, само твоето мнение , че руското оръжие е номер 1 не стигаше тука !
  • 17 Лъчо

    45 2 Отговор

    До коментар #15 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    Българската терористична организация "НарСъб" е много по-ефективна от всичките тенекии и на САЩ и на Русия и на Китай. Само за няколко години обезлюди половин България с простотиите на тиквите в парламента. Само за 27 години ликвидира цяла българия - сега това е просто така наричана територия. А само за ден, какви проектопростотии ражда, прочетете в сайта им! И докато мигнем, ни изпепелиха - съсипан дребен бизнес, емигрирали млади хора, обезлюдени села, градове тънещи в мизерия и ниски доходи на работещите повечето. че за какво ни са атомни бомби? Тия с няколко простотии на алчните си тикви проклети ни избиха и опустошиха, пък ако имаха ядренно оръжие щяха да ни избият накуп. на нас не ни трябват атомни бомби - няма нужда и никой да ни напада! С такива терористи като в парламента и зад бюрата по разни общински служби, дори армияд а ни подарят с ракетите тия пак ще ни довършат тук.
  • 18 Киро

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    Ядрения арсенал на Китай е доста скромен, тъй, че не ги слагай в сметките при големите.

    А в случай на конфликт между Китай и Русия или САЩ, китайците ще бъдат в ролята да хлебарките, които ще изпълзяват от димящите дупки, като в същото време те не могат да причинят почти нищо на САЩ или Русия.

    Запознатите добре знаят защо - Русия има изградена защита срещу Китай и тя е много по-силна, отколкото на източните и западните си граници.
    А американците имат освен наземно разположените установки за сваляне на ракети къде ли не, и огромен флот, който прави същото нещо - завеса против ракети.

    При ядрен конфликт между САЩ и Русия, при изстреляни 5 000 ракети от страна, ракетите, преминали през защитите, ще са около 5-10%, но при бройката на двете страни, това ще е напълно достатъчно за унищожението на двете държави.


    Тъй, че изобщо не слагай Китай в сметките на големите с няколкостотинте си ракети, ще ги свалят всичките!
    Също се отнася и за жалкото скимтене на оня тлъст кореец, дето плаши гаргите с няколко допотопни ракетки.

    Коментиран от #20

  • 19 onq s konq

    10 43 Отговор
    Те руснаците по принцип си имат само пехота и нямат никаква техника така че основателно трябва да ги е страх

    Коментиран от #26

  • 20 релито е такова

    29 1 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Киро,много точно си го казал-но имам една забележка--унищожаването няма да е само за САЩ и Русия-а за целият свят...Затова нека Путин и Тръмп да се разберът и да си сътрудничат-а санкции-манции са за балъците....

    Коментиран от #23

  • 21 Morgoth

    24 1 Отговор
    Основното оръжие на САЩ е $
  • 22 Morgoth

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Добра мишена е :)
  • 23 Morgoth

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "релито е такова":

    Само дано този път делят само близкия изток, че ако пак почнат да делят Европа познай къде отиваме
  • 24 Ярослав Станчев

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Е как да не се страхуват,направо си умират от .... СМЯХ.Пардон от страх,хахахаххаххах.
  • 25 кирил

    15 21 Отговор
    рашистите така и така си измират от пиене на лусион. в кремъл вече знаят че са загубили и могат да преговарят все още само за условията на капитулация.само бг рушняците не са разбрали,което е без всякакво значение

    Коментиран от #30

  • 26 Сноудън

    11 6 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Съдиш от себе си с коня
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост читател

    17 1 Отговор
    Имам чувство ,че журналистите нарочно пускат такива статии ,че да ви гледат сеира после,като се карате в коментарите.Мое ли да сте толков прости? Кво ви грее ,кой кви оръжия има?
  • 29 Крилья Советов

    21 1 Отговор
    Имаше един стар виц: "Някакъв пич редовно пръскал срещу хлебарки - зад хладилника, в банята, в кухнята. Седи и си пие уискито, спокоен, че хлебарки няма да се появят. По едно време чува глас. Обръща се и гледа - хлебарка! А хлебарката му говори: Аве, пич, искам да те помоля нещо... Синът се жени, та ако може напръскай хубаво, че да направиме главите!".

    И със страшните американски оръжия е същото! Да не мислиш, че руснаците или китайците не си дават сметка за американските технологии, та ще оставят нещата да се решават в конвенционален бой с танкове и хеликоптери. Американците здравата се ос...раха във Виетнам, а Виетнам е малка държава, какво остава за страна като Китай. Талибаните са така разгромени, че Афганистан и днес е средище на мира и благополучието. Либия, Ирак - все мирни държави, в които демокрацията накрая победи :-). И тъй като демокрацията е победител, затова правителството в Багдад не може да нарежда на кюрдите в иракския север, а правителството в Либия въобще никой не го еВава за нищо.
  • 30 КИРИЛ Е ПРАВОСЛАВНО ИМЕ ТИ НЕ СИ ТАКЪВ

    19 4 Отговор

    До коментар #25 от "кирил":

    НАЙ ДРОГИРАНАТА НАЦИЯ ЛИ ША МИ ХВАЛИШ ДЕТ СЕКИ ДЕН ИМА ПО СТО ДУШИ ИЗПОЗАСТРЕЛЯНИ ЗАРАДИ ПЪЛНОТО ПСИХЯСВАНЕ И ОЯЖДАНЕ С ГМО БОКЛУЦИ.
  • 31 извънземни

    20 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Ейбрамс“ е един от най-успешните. С тегло от 60 тона и 120-милиметрови оръжия, броня от уран и максимална скорост от 65 км/ч"
    Нито руснаци , нито китайци имат такава броня;)
    Само не разбрах от елемента "уран" ли е направена тази броня или извънземна - от планетата Уран ;)
  • 32 Теодор

    6 18 Отговор
    Ха -да не сте пропуснали нещо ? Например бомбардировача В-2 Спирит-без аналог в света, изтребителите F-22 и F-35-без аналог в света. Дроновете ,безпилотните подводници . Само проучете какво е въоръжението на новия самолетоносач Джералд Форд- къде отиваш Кузя милый мой,отиваш за скрап :D

    Коментиран от #33

  • 33 кроко

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "Теодор":

    Ф22 са толкова малко бройки че не знам защо ги споменаваш - с тях и без тях. Ф35 са още по-малко: има-няма 60 броя и не летят. Б2 може да е ефективен срещу група талибани в пустинята без ПВО и радари. Дроновете, който има технологии, им ги прихваща и приземяват - например в Иран го правят със затворени очи. Самолетоносача джералд форд го знаят всеки един момент къде по света се намира и го следва поне една подводница готова да го потопи.

    Всички недоразумения, които си изброил, вършат работа само срещу бананови републики и бедуини из пустините!
  • 34 Теодор

    1 8 Отговор
    Момент - F-22 Raptor има 100 бройки ,които са вече на въоръжение . Това толкова малко ли са, като се има на предвид какви са възможностите на тоя самолет . F-35 -бройките са над 400 в момента и се увеличават. Напр. самолетоносача Форд е с такива ,но не е само той. Нещо повече ,за него има поръчани 1800 броя от чужбина -Великобритания , Израел, Италия ,Турция и др. и някои вече получиха първите си доставки .

    Обаче това за самолетоносача Джералд Форд направо удави рибата. Прочети статията " Може ли Русия да унищожи поне една АУГ на САЩ " Тя е писана от руски експерт ,не от американски . Авионосна ударна група е АУГ. Никаква подводница няма да бъде допусната в дистанция за удар срещу АУГ и за това са впрегнати много сили. Всяка АУГ има 2 подводници , най малко 2 кораба за борба с подводници както и такива самолети .
  • 35 Kcaniba

    8 2 Отговор
    Ако АУГ бил толкова неуязвим с дветете си подводници и двата си кораба, защо ли ведгъж не е доближавал нито Крим, нито Сирия, Нито Корея през 50-тте, нито Виетнам ррез 60-тте!???
    А само тарамбуките пуца!!!))))

    Коментиран от #36

  • 36 Теодор

    0 8 Отговор

    До коментар #35 от "Kcaniba":

    Kcaniba САЩ участват ли в конфликта Крим ,та искаш АУГ в Черно море ?
    А за другото не си прав изобщо -6 ти американски флот -2 АУГ са доста често близо до Сирия. Там има 5 руски кораба , а наблизо са около 7-8 американски,само за надводните говоря и съвсем наблизо -до Израел е самолетоносача Нимиц с кохортата си. А в Червено море е Хари Труман с неговата. За ракети и самолети това е добра дистанция .
    За виетнамската война пък съвсем не си прав,тя започва с инцидента в Тонкинския залив -3 торпедни катера на Сев. Виетнам атакуват американски разрушител.Потопени са обаче.

    А за тарамбуките какво да ти кажа, тия дато пият
    "Бояришник"-те не са ли тарамбуки :D
  • 37 муахаха

    4 3 Отговор
    американските оръжия от които трабва да се страхуват Русия и Китай- остатъците от холивудските филими с Мат Деймън, Рамбо и Брус Уилис.Всичко останало е смяхи усмивки от старите ленти.
  • 38 веско

    0 0 Отговор
    Какви простотии само се пишат. А простотии се пишат от .........ци. Искам да ви кажа че голям директен сблъсък няма да има. Когато знаеш, че победител няма да има за какво да си разваляш живота. Не простейте, а мислете.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 moeto

    0 0 Отговор
    а руснаците отговориха xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa
  • 42 Реалист

    0 0 Отговор
    Хахахах,е това ли е само