1 316 36

Украйна отменя социалистически празници

Готви се специален законопроект

Росен Стойчев

Украинските власти може да отменят честването на празниците на 8-ми март, 1-ви май и 9-ти май, съобщи РИА Новости.

Това беше обявено от директора на украинския институт за национална памет Владимир Вятрович. Вече е започнала работа и по законопроект.

„Ние вече имаме календар с някои нови украински празници. Старите съветски празници обаче остават. За това е нужно да приемем определен законопроект. Вярвам, че депутатите ще подкрепят това предложение“, заяви Вятрович.

Украйна

Още по темата

 • В Молдова намаляват празниците

  В Молдова намаляват празниците

  Правителството на Молдова може да приеме закон, с който да съкрати броя на празниците в страната, съобщи РИА Новости. Според молдовския премиер ...
  2.02.2017
  509
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • директора на украинския институт
  Отговор
  1 23:15  27.01.17
  Малко е- трябва и часовия пояс да сменят!!!!
 • а ся
  Отговор
  2 00:31  28.01.17
  Тези да не са решили да се правят на " Македонци " ? Македония и македонците са едни единствени на този свят и други като тях "толкоз иубави " няма .
 • тука е така
  Отговор
  3 00:40  28.01.17
  Русия си заслужава това уважение което им отдават Украинците,руснаците с кой ли не се скараха по този свят,правете си изводите вие.

  Коментиран от #5

 • onq s konq
  Отговор
  4 00:54  28.01.17
  Когато човек си има кинти и е напред с матриала,всеки ден е празник.

 • Лъчо
  Отговор
  5 00:54  28.01.17

  До коментар #3 от "тука е така":

  На това не са социалистически празници... Украинските власти или са напълно некомпетентни или са толкова есесовски настроени, че каквото им се мерне неприятно пред очите все е русско или социалистическо? Истината е, че 1 Май е по идея на френските революционери създали Интернационала, борците срещу монархията на Луи-те, тези, които се бориха за френската революция и искаха демокрация, не монархически абсолютизъм. 9-ти Май е ден на приключване на Втората световна война, а това е истински Празник, за всеки нормален човек, защото войната е ад, а краят и е начало на мирен процес. 8 Март е празник на жената, но той е древен, даже древните са празнували баба Марта, също и богинята Лада - природата. Украинсикте назцисти на власт съвсем са изкукали - даже не знаят какви празници отричат? порошенко и гилдия насън виждат навред само русско и социалистическо май? добре, че не обявиха врабчетата за руснаци, че лошо им се пише на горките пилета...!
 • Диди
  Отговор
  6 01:07  28.01.17
  Лъчо,в Украйна на власт не са нацисти,тези изрази си ги наследил от руснаците.Те ,,харесват,,да казват думата ,,нацисти,фашасти,,не само за Украйна.Това е лъжливата политика на Русия.А какви празници ще имат за в бъдеще в Украйна,това си е тяхно право...руснацита до си гледат ,,тяхният боклук,, в тяхната си държава.Примерно в Германия ,,9 май,,не се празнува...германското правителство...фашасти ли са???

  Коментиран от #8, #10, #11

 • гост
  Отговор
  7 01:08  28.01.17
  До просяченко и компания,които явно смятат да нямат работници ,а роби от Уикипедия: Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души[2]. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай и 6 други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни. През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за
 • Лъчо
  Отговор
  8 01:17  28.01.17

  До коментар #6 от "Диди":

  Диди, ами фашисткият трети Райх бе осъщественн чрез масово зомбиране на германците и е естественно дас е чувствуват дискомфортно, ако се припомни историята. Кой обича да сис помня неприятни моменти? Нез ная дали тия на власт са фашисти, но е логично да се разбере, че след като Германия бе въвлечена като империалистически агрессор във Втората световна война и Райха бе разбит, то не обича да се празнува такъв празник, макар повечето хорица да печелят от това е там... какъв ли би бил живота им в Райха... натирени войници да робуват на диктатора им и да трепят невинни, умирайки за кефа на властта... че кой нормален обича такива неща?
 • Диди
  Отговор
  9 01:41  28.01.17
  Руснаците да си празнуват 9 май,спор няма за това.Сега се стигна до там,че украинците намразиха руснаците,прави са.Украйна е суверенна държава,която е и ще е дестабилизирана от Путин.Това е факт.
 • да го кажем направо
  Отговор
  10 04:58  28.01.17

  До коментар #6 от "Диди":

  Даже поляците вече видяха,че нацистите в Украйна са реалност--ето ти малък фрагмент от филма на полски журналисти за украинските нацисти--https://youtu.be/f8fgBdS7R40.......и такива клипове има хиляди..--айде малко по-сериозно на такива теми!!!
 • кроко
  Отговор
  11 09:41  28.01.17

  До коментар #6 от "Диди":

  Най-учтиво те съветвам просто да си мълчиш и да не се излагаш. Не се ли усещаш че и трите празника няма общо с комунизма, не величаят нещо комунистическо. А когато една власт започне да подменя празници, история в учебниците, да налага цензура в медиите.... всичко това са признаци на тоталитарна власт.

  Коментиран от #12

 • ссс
  Отговор
  12 10:14  28.01.17

  До коментар #11 от "кроко":

  Аре тогава Кроко, виж и се поинтересувай, колко празници са отменени и колко са сменени у твойта любима Русия, а и за цензурата провери, там също я има ! За историята, няиа такава държава, която да не е преписвала и переиначвала историческите факти в своя угода и те уверявам, че и тук твойта Русия не е сред последните ! Та какво каза за тоталитаризма ?

  Коментиран от #14

 • Скорпион
  Отговор
  13 10:20  28.01.17
  Ами тогава да празнуват началото на 1вата и 2рата световни войни и рождението на Хитлер пълни мизерници западняците ги подхлъзнаха Русия ги довърши.
 • кроко
  Отговор
  14 10:47  28.01.17

  До коментар #12 от "ссс":

  демокрация е и всеки може да си говори и прави каквото иска, но ако искаш да изглеждаш адекватно, говори по темите на които говорят другите.

  Коментиран от #15

 • ссс
  Отговор
  15 11:08  28.01.17

  До коментар #14 от "кроко":

  Льолик, всичко е по темата праздници, но лонеже ти нещо сам спомена (смени темата) нещо за история, цензура и т.н. и аз ти зададох въпросче на което ти льолик-тролик, както винаги нямаш отгоаор. Да и след като ти казваш, че е демокрация и всеки може да говори каквото си иска, защо тогава правиш на Диди забележки и учтиво я "съветваш" да мълчи ? Та какво каза там за адекватност ?

  Коментиран от #17

 • празнуващ
  Отговор
  16 11:26  28.01.17
  И 1-ви май и 8-ми март са социалистически празници, но водят началото си от Щатите.
 • кроко
  Отговор
  17 11:45  28.01.17

  До коментар #15 от "ссс":

  Диди, въпреки че е жена и би грябвало поне за 8-ми март да не е съгласна, никак не ме учудва мението и, но все пак се изказва по темата. А ти, говориш за нещо съсвем друго. Темата въобще не е празници, а Украинската вътрешна политика и нейните признаци. Това че ти виждаш същите признаци в някоя друга държава в някое друго време, няма лошо, но не е по темата и изгледжаш както винаги супер неадекватно. Капиши?

  Коментиран от #18

 • ссс
  Отговор
  18 12:06  28.01.17

  До коментар #17 от "кроко":

  Добре де льолик, кой си ти, че я съветваш Дида да мълчи, ако аз на теб ти дам такъв дружески "съвет" сугурно няма да ти е много приятно нали ? Ся, по темата : всичко което съм написал си е точно по темата льолик, съветски празници. Ти отбелязваш, че щом значи в Украйна сменяли празниците, значи там било тоталитаризъм, цензура и ала бала... А аз ти отварям зъркелите, че по твоята логика, след като и в Русия смениха и отмениха сума ти и празници, значи и там има тоталтаризъм, цензура и ала бала... Всичко е по темата, льолик-тролик, къв ти и прублема !?

  Коментиран от #21

 • Диди
  Отговор
  19 12:19  28.01.17
  Не съм писала,че 8 ми Март да бъде отменен,аз си празнувам този женски ден с удоволствие.Всеки народ има право да празнува и прави промени както мисли за добре.Знаем че в Украйна има неонацисти,не съм оспорила,но такива ги има във всяка държава.Дори да не ви харесва това на вас ,,обичащите Русия,,че Украйна е суверенна държава,това е факт.А какви пропаганди прави Русия там за да я дестабилизира,това е безспорно.

  Коментиран от #22, #23, #24

 • Диди
  Отговор
  20 12:28  28.01.17
  ССС,можеби не си обърнал внимание,че най вече ,,русофилите,,обиждат когато има мнение различно от тяхното.А съвет всеки може да даде на всеки в дадена ситуация,но не така както е тук по форумите.Аз ще пиша мнението си и ако на някой не му хареса...ще кажа...никой не ви кара насила да четете написаното от мен.

  Коментиран от #26

 • кроко
  Отговор
  21 12:30  28.01.17

  До коментар #18 от "ссс":

  къв ти е проблема да разбереш че не говорим за тоталитаризма в Русия, Северна Корея или Китай, а за този в Украйна? Темата е „в Украйна отменят праницищ, не „в Русия от менят празници”. Ся зацепили що изглеждаш винаги неадекватно?

  Коментиран от #25

 • кроко
  Отговор
  22 12:32  28.01.17

  До коментар #19 от "Диди":

  Ти въобще прочете ли статията, преди да напишеш най-първото си малоумно мнение?
 • Тито
  Отговор
  23 12:33  28.01.17

  До коментар #19 от "Диди":

  Диди-права си че в сяка държава има неонацисти---но в Украйна те са на власт..Да ти кажа само един факт,потвърждаващ моите думи.През 2012г. в Евро Парламента гласуваха,че украинската партия"Свобода" е неонациска и писаха на тогавашният президент Янукович да бъде забранена.А по време на Майдана,същата тази партия извади на площада своите подръжници и участваха в преврата-а сега-в днешно време тази партия е трета сила в украинският парламент---имат даже министри в правителството...схващаш ли сега???Ето откъде идва това,че вече хората силно се дразнят от двойният аршин и лицемерието на политиците в Европа...Та Диди-стига с тези лозунги-ами гледай подробностите--както е казано истината се вижда в малките неща....-та има ли в управлението на Украйна фашисти....
 • кроко
  Отговор
  24 12:45  28.01.17

  До коментар #19 от "Диди":

  И освен това, което ти е казал №23, властта в Украйна е толкова легитимна и независима, колкото може да бъде властта в една колония. Т.е. много от решенията им въобще не са „тяхна работа”. Също така, като казваш че си е тяхна работа какви празници ще имат, значи подкрепяш отмяната на 8-ми Март, а ако беше прочела статията, може би щеше да разбереш че и него го отменят. Не се сърди като те наливат, ами мисли преди да пишеш нещо.
 • ссс
  Отговор
  25 12:47  28.01.17

  До коментар #21 от "кроко":

  А твоя проблем льолик е, че в чуждото око виждаш и песъчинка, а в своето и камък не забелязваш ! Тоест за проблемите на украинците ти си много загрижен, виждаш ги винаги и от далеко, знаеш ги като отче наш. Но същите тези проблеми на съседната държава теб не те итересуват ти за тях не си чувал и не искаш да ги знаеш. Та, така и не разбрах, твоето мнение - Има ли сега тоталитаризъм в Русия или няма ?

  Коментиран от #27

 • ссс
  Отговор
  26 13:05  28.01.17

  До коментар #20 от "Диди":

  Така е Диди, съгласен съм с теб ! За русофилите, всеки който има мненик различно от тяхното е предател, толераст, либераст и т.н. Но всъщност самите те са именно такива и точно затова аз постоянно ги мортя тука.
 • кроко
  Отговор
  27 13:09  28.01.17

  До коментар #25 от "ссс":

  Когато има тема за тоталитаризма в Русия, ще разбереш мнението ми. Сега да поспорим ли за това кого мориш като си прекарваш времето във форума, пишейки глупости от нямане какво да правиш?

  Коментиран от #28

 • ссс
  Отговор
  28 13:26  28.01.17

  До коментар #27 от "кроко":

  Но, тая новина съвсем не е за тоталитаризма в Украйна, а за соц празниците и ала бала! Точно ти тука вметна майсторски по тролски темата за тоталитаризма, цензурата и т.н. А аз само те попитах за мнението ти, къв ти е проблема !?
 • Диди
  Отговор
  29 13:48  28.01.17
  Кроко първото ми изказване беше отговор на Лъчо.Дали съм прочела статията....глупав въпрос.А сега до нацистите.Че той Путин поддържа такива в Европа,с цел разрухата й.А постоянно тяхната пропаганда в Русия,че европейците са фашисти,че за всичко запада е виновен,това ,,политика,,ли наричаш?

  Коментиран от #32

 • тито
  Отговор
  30 14:01  28.01.17
  Диди..вече почваш да си измисляш.Кога Путин е казал че на Запад са фашисти-дай поне един линк на това инфо...Ако е казал че Запада подьржа фашистите в Украйна е бил напьлно прав.Путин винаги е говорил с уважение кьм Европа-а това че европейците скачат по свирката на САЩ и са срещу всичко руско си е техен проблем...Незабравяй какво викаха в Берлин немците-Меркел в Сибир...Путин в Берлин-та пак ти казвам-гледай подробностите-там е истината...

 • кроко
  Отговор
  31 14:17  28.01.17
  Всичко много хубаво, имаш право на всякакво мнение и трудно можеш да ме учудиш, но аз коментирам думите ти „А какви празници ще имат за в бъдеще в Украйна,това си е тяхно право”. Прочети пост №6, нали ти си го писала? №23 ти е писал коя партия има министри в Украйна и какво представляват като идеология, а аз ти казвам че в определена степен властта в Украйна не е независима и легитимна, и ти отбелязвам че ако подкрепяш действията им, все едно подкрепяш една тоталитарна власт, защото при тях има много тоталитарни признаци, и сега искат дори да махнат 8-ми Март, а ти ги подкрепяш! Сега прочети ти какво си ми отговорила и ако не можеш да ми отговориш по същество, не си прави труда да пишеш обичайните си безсмислици. Пак ти казвам, чети кой какво е написал, мисли и чак тогава отговаряй, щото понякога изглеждаш супер неадекватно, почти като този под теб. п.п. и по-добре спри с опитите да употребяваш кавички, и без това ги лепиш неправилно и ти е трудно докато пишеш.
 • кроко
  Отговор
  32 14:19  28.01.17

  До коментар #29 от "Диди":

  Предишния ми коментар е към теб.
 • Диди
  Отговор
  33 14:19  28.01.17
  Тито,ти грешиш.Мога да ти напиша повече по въпроса,но сега нямам време.Ще ти пиша и за тези които пишеш,какви лозунги са правили за Меркел,това са така наречените ,,русланддойче,,.Приятен ден на всички.

  Коментиран от #34

 • кроко
  Отговор
  34 14:43  28.01.17

  До коментар #33 от "Диди":

  Диди, ти винаги можеш да напишеш повече по въпроса, но никога нямаш време да защитиш думите и позицията си. Можеш само да дрънкаш празни приказки и когато някой ти навре в лицето колко си повърхностна и некомпетентна, да мрънкаш че те обиждали. Хубаво че се засягаш, нормално е щото истината боли, но вземи поне малко да си размърдаш мозъка.
 • Диди
  Отговор
  35 01:02  29.01.17
  Тито,хората които скандираха ,,Меркел в Сибир,,Путин в Берлин,,бяха от десните Пегида и така наречените руски германци,които преди години дойдоха от Русия.Тази демонстрация беше предавана официално по телевизията в Русия и коментираха колко зле става в Германия.Преди годшна имаше случай с едно 13 годишно момиче от руските германци,което беше изчезнало,на следващият ден се е прибрала и е казала,че била изнасилена от бежанци.Полицията започна да разследва,и в същото време руските германци организираха демонстрация и обвиняваха че полицията искала да укрие случая.В същото време даваха това по телевизията.Руснак говореше на подиум за изнасилването и от тълпата друг руснак го запита...дали той е бил там,че говори така.Веднага излязоха накакви бабаити и хванаха руснака и го отвидоха насила от там.Ден по късно писаха по фейсбук че този руснак е бил хомосексоалист,а той не е такъв..бил е и заплашван.Накратко.Лиза не е била изнасилена,имала е лоши оцинки и затова е приспала при 19 годишният си приятел.Два мисеца преди това,тя е имала сеск с двама мъже от турски произход,не е била изнасилена,признала е.В тоза случай се намеси и Лавров,но той получи и отговорът от Стайнмайер.А да не говорим за руската пропаганда по случая.В Германия казаха че ще съдят инициаторите които са организирали размириците.Путин поддържа дясно радикалните,дори и във Франция крайнодясната партия Национален Фронт на Марин Лъо Пен.Да не забравим и Рашън Тодей ,които са в Берлин.Пропаганда в им
 • Диди
  Отговор
  36 01:15  29.01.17
  Пропаганда в името на ИЗОСТАНАЛАТА РУСИЯ.А когато миналата година дойдоха рокерите на Путин,те се срещнаха с хора от крайнодесните.За нощните вълци,някои тук бяха казали...по нашите улици има идиоти,дали с тез са малко повече,какво пречи.Русия никога няма да стигне нивото на Германия.Путин да си гледа дружките страни където му е мястото.

Напиши коментар:


Публикувай