27 Януари, 2017 16:47 1 620 16

Унгария търси сближаване с Русия

  • унгария-
  • петер сиярто-
  • русия

Страната отхвърля санкциите

Унгария търси сближаване с Русия - 1
Снимка: БТА/AP

Унгария иска по-близки отношения с Русия, като се надява на сближаване между Москва и Вашингтон. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от „Ройтерс“.

След няколко дни руският президент Владимир Путин ще посети Будапеща, като ще обсъжда нови енергийни споразумения. Според Сиярто санкциите срещу Русия вече са безсмислени.

„Унгарската позиция за санкциите е, че те са безсмислени. Трябва ли да сме щастливи от свиването на руската икономика? Не, ние съжаляваме за това. Будапеща не вижда Москва като заплаха. Разбирам, че нашите приятели от Полша и балтийските държави имат друга позиция по въпроса. Не мисля, че е в интерес на Русия да нападне някой от членовете на НАТО. Аз виждам заплаха в Ислямска държава, в побеждаването, на която НАТО трябва да има по-голяма роля“, заяви Сиярто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    18 2 Отговор
    Санкциониращите държави, най - накрая ще разберат, че няма вечни санкции, а просто има три изгубени години.
  • 2 onq s konq

    2 15 Отговор
    Да уточним заглавието,та да не бъде разбрано погрешно:"Страната отхвърля санкциите КАТО ИДЕЯ,НО ПРОДЪЛЖАВА ДА ГИ СПАЗВА"А иначе всяка членка на ЕС си знае,че решенията в общността се вземат на общо събрание,а не еднолично.И който не спазва-ГОРИ!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Каруцата пред коня

    15 2 Отговор
    И как гори бе кон, я обясни за " простолюдието" както ти се беше изказал в един друг твой тъпанарски коментар? Ти от сложнолюдието ли си бе?

    Коментиран от #5

  • 4 Кики

    14 1 Отговор
    До Коня

    Виждам, че ти се иска още малко да продължат санкциите - нека бъде така. Разбирам, че заради Русия си съгласен да страдат останалите страни, на които ти държиш.
  • 5 onq s konq

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Каруцата пред коня":

    За подробности по процеса "горене" питай Пожарната и не ми губи времето с досадни въпроси
  • 6 Ганкиното

    11 1 Отговор
    Маджари , ма нИдейте тъй през лука. Е ся Ше ви налазят "Деси" Катъра" Кирчо", Ше вземат да ви обясняват ,какви сте соц. носталгици, закоравели комунисти, и путиноиди. Как соц. носталгията ви дърпа надолу, и сте станали заради това,най-пропадналата европейска държава, макар и в демографски подем. Ма и аз се чудя, от къде Унгарците намериха толкова много пари ,да дават за всяко едно родено дете.
  • 7 Да го тура на Катъра

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Спри индийския коноп или ножките, както съм те съветвал не за първи път.
    Съгласно регламентите на ЕС за внос на стоки от трети страни, стоките се проверяват на първа европейска граница! Запомни ли бе катър? - Първа Европейска Граница без значение на получателя!
    Тоест дори и да откажат санкциите няма как стоката да стигне до Унгария, понеже страната е обиколена от Европейски граници. На всяка първа граница стоката ще бъде спряна! - Схвана ли бе?
  • 8 Ганкиното

    8 1 Отговор
    За трето дете в Унгария се дават 33 000 евро. И подарък данъчни облекчения. И ако семейството желае,може допълнително да получи кредит пак от 33 000 евро ,за 25години, с 3% лихва. За няколко години 800 000 етнически унгарци , от съседни държави , са кандидатствали и са получили унгарски паспорти. Това ,ще е много изгоряла държава ,ще знаете.
  • 9 Диди

    0 9 Отговор
    Унгарците не искат да бъдат така ,,сближени,,с Русия както Орбан го искаше и все още иска.Преди около 2 години унгарците скандираха по улиците,че не искат сближаване с Русия и искаха Орбан да си подаде оставката.Дойде проблемът с бежанската вълна и Орбан използва възможността да покаже пред народа ,,колко,,мисли за тях и затвори границите за бежанците.До сега имаше затишие.
  • 10 Диди

    0 9 Отговор
    Ганкиното,за какви пари става въпрос?За трето дете се давало 33.000 евро,няма как да повярвам.
  • 11 Ганкиното

    5 0 Отговор
    н Марков, след събитията в Кьолн рейтингът на Ангела Меркел в Германия започна да пада. Какво се случва с рейтинга на Виктор Орбан в Унгария? И какво е реакцията на унгарското общество и на медиите за случващото се в Германия след Кьолн?
    - Рейтингът на Орбан в момента е рекордно висок. За цялостната си политика спрямо така нареченото преселение на народите той има подкрепата на близо 85% от унгарските граждани. Вече 1 800 000 унгарци се присъединиха към подписката, организирана от унгарското правителство, която се нарича „Да защитим Унгария”.
    Орбан заяви категорично, че под никаква форма няма да допусне квоти в страната, тъй като никой не може да налага на унгарския народ да живее с хора, с които не желае, защото са чужди на унгарския бит, култура, християнски ценности.
    Ако сега има избори в Унгария, Орбан ще спечели 51%, социалистите – 11%. При смесената избирателна система в страната това означава, че през 2018-а той отново ще има мнозинство от 2/3.

    - Само политиката спрямо бежанците ли го издига на гребена на популярността?
    - Не. Икономиката на Орбан, за която той беше толкова критикуван, проработи. Специално за читателите на Епицентър искам да съобщя няколко новини. Икономиката на Орбан даде възможност за нова социална политика. От Нова година всяко унгарско семейство, което се сдобие с трето дете, ще получи еднократна безвъзмездна помощ от държавата равна на 33 000 евро. Както и възможност да получи 33 000 евро заем с лихва от 3% за 25 годин
  • 12 Ганкиното

    4 0 Отговор
    Както и възможност да получи 33 000 евро заем с лихва от 3% за 25 години. За раждането на първо дете безвъзмездната помощ вече е вдигната на 2000 евро, а за второ – на 7000 евро.

    - Казвате неща, които за България звучат фантастично.
    - Разбира се, има някои изисквания за отпускането на помощта: един от двамата съпрузи да е под 40-годишна възраст и да са се осигурявали през последните 2 г.
    От есента унгарското правителство започна да храни над 300 000 деца в детските градини с идея до края на мандата си и в началните училища да започне безплатно хранене на учениците. Ще добавя, че многодетните семейства имат право на данъчни облекчения. Самият Орбан има пет деца и съпругата му е жена за разлика от някои западни премиери, които се женят за приятелите си…В унгарската конституция бракът между еднополови е забранен.

    - Орбан е десен политик, а мерките му са характерни за левите партии. Защо?
    - Характерно за християндемокрацията е християнската социална политика. Орбан винаги е издигал в култ унгарското семейство и християнството. Не случайно унгарската конституция започва с думите: „Боже, благослови унгарците.” Думи, взети от химна от 1844-а, която и до днес не е променян.
    Борбата на Орбан с монополите и с банките даде възможност унгарските домакинства да бъдат облекчени с 25% по-ниски сметки за газ, вода, ток и други консумативи. Това е политика, насочена към унгарския народ. От Нова година бяха увеличени със 100 евро и месените заплати на полица
  • 13 Ганкиното

    4 0 Отговор
    100 евро и месените заплати на полицаите, военните и всички служители от сектора на сигурността.
    За българските патриоти сигурно ще бъде интересен и друг факт: в навечерието на петата година от управлението на Орбан в Унгария има нови 800 000 унгарски граждани, предимно от унгарските малцинства, живеещи наоколо - в Трансилвания, Словакия, Украйна, Австрия, Хърватска и Сърбия.

    - От какво са привлечени тези нови граждани?
    - От добрите условия на живот. В момента бих препоръчал всеки, който иска някъде да пътува, да се разхожда и да се почувства добре, да предпочете Унгария пред западните страни.

    - Защо?
    - Защото и пиле не може да прехвръкне през унгарската граница, която е защитена от стена и се охранява от армия и от полицаи от страните на Вишеградската четворка. Има и полеви съдилища, които са готови да съдят всеки нарушител на границата.
    В същото време Будапеща предлага невероятни атракции. Четири милиона туристи са посетили минералните бани в страната. Ето това е нелибералната политика! Подчертавам го за многознайкото г-н френския посланик, който изнася лекции по всички теми, включително по право, без да го е учил. Аз уважавам господин посланика и правото му да обича либерализма. Но мога да му кажа, че имам шанс да живея в страна, която е нелиберална демокрация (б. р. – Георги Марков е унгарски зет и повечето време живее в Будапеща).

    - Кои разлики между либералната и нелибералната демокрация бихте откроили?
    - Първо, либералната иска м
  • 14 Ганкиното

    3 0 Отговор
    ърво, либералната иска мултикултурална Европа, а нелибералната – не. Орбан казва: „Аз не искам мултикултурална Унгария, а европейска Унгария и европейска Европа.”
    Второ, либералната демокрация си събу гащите пред исляма, а нелибералната на Орбан се защити от исляма и сега всички, които го критикуваха, че е фашист, следват неговия опит и издигат огради на границите, само че ги наричат технически съоръжения. Десницата в Унгария и десните политолози вече говорят за неолиберален фашизъм. Тоест за опит да бъде разрушена Европа, границите й да бъдат уязвими, националните суверенитети да бъдат направени на миш-маш. И още нещо, което е характерно за либералните демокрации – скриването на истината и рисуването на розови пайзажи. Случаят с Кьолн е показателен в това отношение.
    При либералната демокрация се прави опит на няколко страни в Европа да командват останалите, докато нелибералната демокрация не желае да бъде командвана от други. Членството в ЕС не означава загуба за суверенитет.

    - След Кьолн Орбан се превръща в пример за част от германците. На митинги се издигат плакати „Искаме Орбан, вземете Меркел”.
    - Да, и това е твърде показателно за обществените настроения. Големият проблем на Запада е, че не включи в дебата европейските граждани. Либералните демокрации считат, че няколко души могат да решават съдбата на цяла Европа. Затова цялата Европейска комисия заедно с президента на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европарламента Мартин Шулц
  • 15 Ганкиното

    4 1 Отговор
    артин Шулц трябва да си подадат оставките. Тяхната политика не е одобрявана от европейските граждани.

    - Фасадата на либерализма се пропуква. Адекватни ли са реакциите на западноевропейските политици след Кьолн?
    - Не. Първо оставка трябва да подаде Мартин Шулц, който като политик е кръгла нула. Как е възможно да говори, че в Полша бил извършен преврат?! Разбирам, че болезнено изживява обстоятелството, че полските социалисти вече не са в парламента, но това е факт. По волята на народа Полша скъса с посткомунизма. Два пъти тази година „Право и солидарност” печелят изборите. Как така вотът на един народ може да бъде наречен преврат?! Не го ли е срам като германец да се занимава с полските медии, а не се занимава с немските, които четири-пет дни криха какво е станало в Кьолн.
    Защо Европейската комисия не послуша искането на словашкия премиер Роберт Фицо да се свика спешно заседание на министър-председателите, за да обсъдят случилото се. Как е възможно Европа да гледа равнодушно да се късат гащи, сутиени, да се нараняват се европейски граждани навръх Нова година пред Светата катедрала в Кьолн?!
    Затова при посещението си миналата седмица в Лондон Дейвид Камерън получи подкрепа от Виктор Орбан за реформиране на ЕС. Неслучайно тези двама политици гласуваха против Юнкер при избора му за председател на ЕК. Европа се нуждае от реформиране по пътя на утвърждаване на националните суверенитети, а не по пътя, поет от шепа европейски лидери да дават указания на
  • 16 Ганкиното

    7 0 Отговор
    Мисля ,това за достатъчно-Четете и плачете.Докато в Унгария има политици-държавници, у нас политиците "играят Ганкино хоро"
Новини по държави: