Last news in Fakti

28 Януари, 2017 09:44 1 642 4

Страх: Турски военни искат убежище в Германия

  • преврат-
  • турция-
  • убежище-
  • германия-
  • военни-
  • закрила-
  • страх

Единият от военнослужещите сподели, че ако бъде върнат в Турция, има риск да бъде измъчван

Страх: Турски военни искат убежище в Германия - 1
Снимка: БТА/ AP

Около 40 турски военнослужещи са потърсили убежище в Германия след опита за военен преврат в Турция, потушен в ранните часове на 16 юли миналата година.

Молбите им за убежище са подадени от месеци наред, но все още германските власти не са взели решение дали да ги удовлетворят.

Проблемът става особено горещ на фона на предстоящото посещение на канцлера Ангела Меркел в турската столица Анкара. Визитата й ще бъде в четвъртък. Меркел има намерение да обсъди споразумението с Турция за бежанците.

Вчера турските власти заплашиха Гърция и ЕС, че ще прекратят споразумението за реадмисия. Причина за гнева на Анкара бе решението на гръцкия съд да не екстрадира турските военни, избягали в страната след метежа.

Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу съдебното решение е политическо и ще навреди на двустранните отношения между двете страни.

За първи път двама турски офицери, поискали убежище в Германия, проговориха пред списание „Шпигел“ и телевизия ARD. Единият от тях казва: „Ако бъда върнат в Турция, може да бъде арестуван и измъчван“.

По-рано през този месец белгийското издание „La Libre“ съобщи, че близо стотина турски офицери от НАТО и техните семейства са поискали убежище в Белгия.

След пуча турските власти предприеха мащабни чистки, включително на военнослужещи и полицаи. Голямата част от представителите на Турция в НАТО бяха освободени от длъжност. Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за опита за преврат и поиска неговото екстрадиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ключаря

    6 2 Отговор
    То вижте какви извращения стават в немските казарми, какво остава за турските.Горките военни, сигурен съм, че сънуват кошмари в очакване на крайните решения на съответните съдилища за оставането им в съответните държави.Щом в тези дни в немска казарма карат новобранец да се съблича гол и да го снимат,представям си аналога в Турция.
  • 2 Гоуст

    4 1 Отговор
    Може би си прав. Понеже Турция се намира в полувоенно положение при следваща операция в преследване на терористи може случайно да си заминеш по невнимание от приятелски огън като стрелялия по теб ще каже беше тъмно и не видях.
  • 3 ключаря

    6 1 Отговор
    Трябва да се намери смел БЪЛГАРСКИ политик да каже на англичаните най-после, какво мисли за тях нормалният български човек.Всяко поколение техни политици ни е носило само обиди, хули, финансови негативи и териториални загуби.Някои ще кажат - сами сме си виновни, но не е съвсем така.Вижте какво прави в момента г-жа Мей - Америка, после Турция, нека позная - после Русия.Само там, откъдето има полза, а "онзи мръсен балкански народ, дето само е.е" може само да му инспектираме границата.
  • 4 Suny

    0 0 Отговор
    ubihte 240 nevinni hora sega vie strah da ne ve izmichvat smirt za vas I za tezi koito vi podkrepiat
Новини по държави: