1 127 5

Параноя? Норвежката полиция по следите на руски шпионин

Руската дипломация обвини норвежките сили в неоснователна параноя

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Денис Джамбазов

Норвежката агенция за национална сигурност твърди, че преди две години руските служби са направили опит да повлияят на избора на Нобеловия комитет, пише ТАСС.

Руснаците искали да избегнат възможността украинският президент Петро Порошенко да получи Нобелова награда. Заради това направи опит да повлияят на комитета.

В основата на всичко стои писмо, което в крайна сметка стига и до медиите. Украинските власти – в лицето на сегашния премиер Владимир Гройсман – са изпратили писмо до американската дипломатическа мисия в Осло с желание да получат гаранции, че Порошенко ще получи приза.

След като разбира за писмото, руското посолство искат среща със секретаря на Нобеловия комитет Олав Ньостад. След визитата норвежкият историк се свързва с местните сили за сигурност, защото има съмнение, че е бил направен опит да му се окаже натиск.

Норвежките служби подозират, че един от двамата дипломати, отишли на срещата, е служител на руското външно разузнаване. От руското външно министерство определиха като „параноя“ съмненията, че рутинна дипломатическа визита се разглежда като тайна операция.

През 2015 година Нобеловата награда за мир бе присъдена на Тунизийския квартет за национален диалог. Организацията получи приза заради приноса си в изграждане на плуралистична демокрация в Тунис.

Норвегия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мераклия
  Отговор
  1 20:06  28.01.17
  Тази вечер жената ако не ми пусне, на Путин ще му откъсна главата!
 • Бай хой
  Отговор
  2 20:09  28.01.17
  Вездесъщите руски служби. Дааа, усраинските власти искат от хамериканското разузнаване да им даде гаранции че ще получат нобелова награда. Ибахти и извода дет правите че руските служби са правили опит да влияят. То излиза че тия руски служби командват и усраинското управление и хамериканскитте дипломатически мисии.
 • кроко
  Отговор
  3 20:10  28.01.17
  Не че новината не е изсмукана от пръстите, но все пак: когато украинци настояват за гаранции че ще получат нещо - няма проблеми; но ако руснаи проявяват интерес по въпроса - това е опит за оказване на натиск, или руска агресия! На някой да не му е ясно нещо?
 • мъка
  Отговор
  4 08:11  29.01.17
  Нобелови награди,Олимпиади,Оскари всичко стана политика не е важно кой взима наградата и за какво а е важно кой го подкрепя ДРАМА
 • RAMBO
  Отговор
  5 10:53  29.01.17
  В Черна Гора ги хванаха , и директно на пангара. Иначе трудно ще уловят Щирлиц.

Напиши коментар:


Публикувай