1 167 0

Гърция: Сбогом на „Та Неа“ и „Вима“

Венцислав Михайлов

Журналистиката в Гърция преживя пореден тежък удар след закриването преди години на националната телевизия.

Издателската група „Ламбракис“ потвърди носещите се от седмици слухове за закриването на всекидневника „Та Неа“ и седмичника „Вима“.

От средата на миналата 2016 година в Гърция се появиха слухове, че издателят на двата вестника има трудности с обслужването на кредитите си.

Кризата на практика беше предизвестена през 2015 г., когато президентът на „Ламбракис“ Ставрос Психарис зае критична позиция към правителството на премиера Алексис Ципрас. Това предизвика ответна реакция на управляващите, които подгониха Психарис за данъчни измами и пране на пари.

Засилването на натиска над медийната група доведе почти до фалит телевизия Мега. Допълнителни трудности предизвика и кризата в банковия сектор, която удари основния кредитор на „Ламбракис“ - Националната банка на Гърция. Тя дори подписа споразумение с кредиторите от ЕС, което я задължи да преструктурира кредитите си и активите.

Все пак Ставрос Психарис в съобщение до медиите посочи, че журналистите ще продължат да отстояват ценностите на свободната журналистика. Все още не е ясно дали изданията „ще мигрират“ в интернет.

Гърция


Напиши коментар:


Публикувай