841 1

Риби и морски охлюви пътуват на север заради затоплянето на океаните

Морските създания реагират на покачващите се температури на планетата

Анатоли Стайков

Учени от САЩ и Австралия изследваха сигнали за поява на необичайни видове от цял свят, за да определят как морските създания реагират на покачващите се температури, съобщи в. "Индипендънт".

Заради глобалното затопляне се очаква придвижване на видовете и към двата полюса. Някои риби и охлюви обаче са направили необичайно дълги пътешествия.

Риби кангали, които живеят край Либерия, бяха открити до португалското крайбрежие за първи път през 2013 г. - на повече от 1600 км на север от обичайните им тропически води.

Тропическа морска игла беше открита още по-далече в умерения пояс. Морски охлюв, характерен за Южното Средиземноморие, вече живее край южния френски бряг.

Промяната на ареала е глобално явление в отговор на климатичните промени, каза един от авторите на изследването проф. Майкъл Бъроус. Новодошлите в даден район могат да променят структурата на екосистемата, да станат вредители, или да създадат предизвикателства или възможности за риболов. Затова е важно ранното им откриване.

Повечето сигнали за новодошли видове са от Калифорния, Средиземноморието, атлантическия бряг на Южна Америка и индийското крайбрежие.


Още по темата

 • Путин не вярва в глобалното затопляне

  Путин не вярва в глобалното затопляне

  Руският президент Владимир Путин стана поредният държавен глава, който постави под съмнение ролята на човека за промените в климата, съобщи ...
  31.03.2017
  1 825
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ссс
  Отговор
  1 11:56  31.01.17
  А нашите риби-охлюви, русофилчеата, кога ще фатат пътя към север ? Ми нали са все недоволни и ревът кът вдовици за ..р, да си бягат !

Напиши коментар:


Публикувай