855 1

Филипините спират нарковойната, за да премахнат "корумпираните" полицаи

Борбата с корупцията се превърна в приоритет за Дутерте

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Жестоката война срещу наркотиците, която филипинският президент Родриго Дутерте започна, след встъпването си в длъжност, сега спира. Причината за изненадващия ход се крие в отитите на полицията да прочисти редиците си от корумпирани полицаи, пише Би Би Си.

Началникът на полицията Роналд Дела Роса заяви в понеделник, че отделът за борба с наркотиците ще бъдат разпуснат. Изявлението дойде, след като южнокорейски бизнесмен беше убит вътре в полицейско управление. Той е бил отвлечен и убит от служители на отдела за борба с наркотиците.

Повече от 7000 души са били убити, откакто започна спорната битка на правителството с наркоразпространителите и наркозависимите в страната.

Броят на загиналите и непоколебимата позиция на президента Дутерте относно наркотиците, станаха причина за остри критики от страна на правозащитни групи и западни правителства. Въпреки това той продължава да се радва на висока обществена подкрепа сред народа на Филипините.

В днешното си изказване Роса заяви, че Дутерте е наредил на първо място да се почистят редиците на полицията". "Ние ще прочистим нашите редици ... едва тогава може би, ще можем да възобновим нашата война срещу наркотиците".

Филипини


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 666
    Отговор
    1 12:07  30.01.17
    Тия са стотина милиона. Ще изтрепе 1 милион (1% от населението) които бъркат живота на останалите 99% и до няколко години няма да се стигат по стандарт на живот. Без престъпност и корупция фирмите им ще заработят на макс, чуждестранните инвестиции ще се увеличат, туризмът ще носи луда пара, а ЕС ще продължава да реве за нарушаването на човешките права.

Напиши коментар:


Публикувай