Last news in Fakti

31 Януари, 2017 03:00 13 773 40

Индекс на страховете: От какво се боят най-много руснаците?

  • индекс на страховете-
  • страх-
  • русия-
  • руснаци-
  • конфликт-
  • спестявания
Индекс на страховете: От какво се боят най-много руснаците? - 1
Снимка: БТА/ AP

Основните страхове на руснаците са свързани с опасността от възникване на международни конфликти и с увеличаване на цените. На последно място е заплахата от поява на семейни проблеми, сочат резултатите от изследване на Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от сайта „Руски дневник".

Създаденият от социолозите "индекс на страховете" показва кои са най-големите страхове на руснаците. Този показател се измерва в пунктове и варира между -100 и 100: колкото по-голямо значение му се придава, толкова по-вероятно е възникването на даден проблем.

Повечето анкетирани се страхуват от международни конфликти – този индекс достига 14 пункта (за сравнение - през януари 2016 г. същият показател беше 23 пункта).

Показателят, измерващ степента на опасенията от поскъпване на стоките и обзеценяване на спестяванията, е спаднал през декември до минимални стойности – 10 пункта срещу 19 в началото на 2016 г.

Според обясненията на ръководителя на изследователската програма на ВЦИОМ Михаил Мамонов, резултатите от анкетата показват, че последният месец на 2016 г. е един от най-спокойните за цялата година. Това, според него, е свързано на първо място със стабилизирането на валутния пазар. И на второ – с успокояващите съобщения от страна на властта, че страната се стреми към мир, съобщава агенция "Регнум".

Изследването на ВЦИОМ е проведено в периода 24-25 декември 2016 г. сред 1600 пълнолетни граждани в 130 населени места в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 справедлив

    50 1 Отговор
    Страховете на всички хора по света са еднакви-войната е един от тях.
  • 2 onq s konq

    24 44 Отговор
    Добре е че вече не се страхуват от поскъпване на стоките и обезценяване на спестяванията си,което сочи че осъзнават че са ударили дъното.А е казано- "осъзнат народ-силна държава"!Можеха да ги питат за ширещата се битова престъпност,срастналия се с мафията държавен апарат,безнадежно широко отворената ножица между бедни и богати,плачевното състояние на пътната мрежа,тоталното алкохолизиране на обикновения руснак от "хубав живот",ама...платено е за оптимистично проучване,а не за елементарно заяждане с управляващите:)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хаахххааааааа

    49 1 Отговор

    До коментар #3 от "2PAC":

    Доста рано си шмръкнал...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мършата

    21 47 Отговор
    Най-страшното за руснака е да остане без алкохол, да не може да, опиянявайки се, да избяга от ужасната тамошна действителност-пълна липса на ДЕМОКРАЦИЯ, олигархична окупация! Всеки път когато вляза в руски новинарски сайт- трагедии, пагубни инциденти, катастрофи! Тогава когато в нормалните държави такива новини се срещат крайно рядко, защото има ДЕМОКРАЦИЯ, защото хората са хора, а бедните в Россия са скот за тамошната олигархия! Ама все тая, най-добре да няма диалог и контакт, неутрализма е това, от което имаме нужда

    Коментиран от #34

  • 7 ВИДЯЛ И ПРЕЖИВЯЛ

    27 7 Отговор

    До коментар #5 от "Червен интернационал":

    В КОЛКО СТРАНИ ПО СВЕТА СИ БИЛ .ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ СА ТОТАЛИТАРНИ А ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ СА БАНАНОВИ.
  • 8 Кики

    32 14 Отговор
    Нормално е руснаците на първо място да се страхуват за благополучието си. От война не се страхуват, защото са достатъчно силни.

    Коментиран от #16

  • 9 нинова

    22 25 Отговор
    руснакът до обяд мрази всички околни,след обяд мрази себе си.имала съм случаи на руски семейства които изрично искат да ги настаним в хотел без други руснаци,дори и на по висока цена.

    Коментиран от #20

  • 10 мемфис

    15 33 Отговор
    Международните конфликти ги създава "ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО"!
    иЗЛИЗА, ЧЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ САМИТЕ СЕБЕ СИ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бръм

    22 5 Отговор
    До оня с магарето: Чета от " Можеха..." до "...пътната мрежа" и все едно си описал демократичната ни членка на ЕС... Що така?!
  • 13 Kcaniba

    9 17 Отговор
    Коментариите на хейтърите и русофобите просто разсмиват.
    След като е най силната във военно отношение, а и персонално руският дух не сломим.
    Редно е да се беспокоят за благосъстоянието си на първо място.
    За Световният мир на второ.
  • 14 До ония с коня, нинова, мемфис и т.н

    32 8 Отговор
    Уважаеми, видно е, че малко познавате руския народ и явно сте нямали сериозен досег до тях! Коментарите ви са провокирани от най - обикновена злоба, която незнайно на какво се дължи, защото Русия по никакъв начин не е заплаха за България. Ако великите сили ни спазарят по между си, нас никой няма да ни пита. Както е било и след ВСВ,.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 оня с магарето

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "До ония с коня, нинова, мемфис и т.н":

    Оня с кътъра кара беенве на 25 години и на 350000 километра с нафта от комбайни и не знае как изглежда знамето ни така ле не му обяснявай!Просто няма да те разбере ...
  • 16 мики

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кики":

    ТЕ ТИ КАЗВАТ ЧЕ СЕ СТРАХУВАТ , ТЕ НИ ОБЯСНЯВАШ НА НАС ЧЕ НЕ Е НОРМАЛНО ДА СЕ СТРАХУВАТ???

    Вземи си хапченцата!
  • 17 ссс

    16 12 Отговор
    Безнаказно да грабиш собствения си народ с помоща на обезценяването на рублата е любимото занятие на руския цар и неговата свита. Схемата с която богатите стават още по богати , а бедните още по бедни е пределно проста, работи безотказно, като швейцарски часовник и се използва всеки 2-3 години. Така, че не съм учуден от резултатите на това изследане. След всеки един такъв грабеж по сред бял ден, се удвоява моща на медийната пропаганда, виновни са всички, проклетия запад, американските бизнес акули, Обама и т.н. А през това време, алъш-вериша с проклетия запад достига своя апогей, недвижимите имоти , луксозните яхти, бентлита, майбахи, се разкупуват като толъл хляб. А местната русофилня после тук цъка с език и ни разказва, вижте ги ве, вижте ги колко са богати руснаците.

    Коментиран от #19

  • 18 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    9 18 Отговор

    До коментар #14 от "До ония с коня, нинова, мемфис и т.н":

    По времето на руското робство сме имали доста сериозен и не желан контакт с руснаците и от там и "доброто "отношение към тях, за което ти не знаеш на какво се дължи

    Коментиран от #21

  • 19 незнайко

    13 6 Отговор

    До коментар #17 от "ссс":

    Русия е в етапа 1996-2000 г. както бяхме ние. Разликата е, че тогава не се говореше за ИД. Русия ще се оправи, но НИЕ НЕ.
  • 20 кроко

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "нинова":

    Руснаците се страхуват най-много от предсказанията на български тролчета, заработващи центчета ;)!
  • 21 кроко

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Ти толкова древно изкопаемо ли си, че чак да си живал по време на руското робство?
  • 22 Жоро

    17 4 Отговор
    Руснаците се страхуват по много причини.А Българите се страхуват от всичко защото страдат от огромни комплекси.
  • 23 ВАРА

    17 16 Отговор
    Високомерни като руснаците друг народ няма.алчни и нациски настроени към всички други наций
  • 24 Разпутин

    12 7 Отговор
    Обезценяването на рублата, инфлация, безработица, липса на стоки, индексиране на заплатите и пенсиите с процент по нисък от инфлацията, всичко това води до обедняване на обикновенните хора и забогатяване на олигарсите. Все неща които сме ги виждали през нашия преход, когато БКП-БСП са на власт и когато влиянието на Русия в България е осезаемо. Може ли да сте толкова тъпи за да не правите разлика между прогресивен строй и деструктивно устроено общество. Извода е че Руснаците се страхуват сами от себе си.

    Коментиран от #28

  • 25 гост

    11 5 Отговор
    ОТ ЛИПСАТА НА ВОДКА И КИСЕЛА КРАСТАВИЧКА !!!
  • 26 Крилья Советов

    16 5 Отговор
    И друг път е ставало на въпрос, че имам доста познати в Чехия, особено в Прага и че честичко там гостувам. Какво ми казва един възрастен руснак със съпругата си - "Проверяват ни все едно сме престъпници и аз винаги отговарям: там съм паркирал танка, а жената е с "Катюша"!". Хората идват предимно да си изкарат приятно отпуска, празници, а европейците ги посрещат с ... контроли! В Прага е пълно с рускоезични хора и тези хора дават поне 35% от доходите на чехите. В България около 350,000 недвижими имота са собственост на руски граждани и юридически лица - без тях и без техните пари в икономиката ни щяхме да се сринем 2008-2009 по време на финансовата криза. Успокойте се малко - не съм видял руснак да мрази България и българите, напротив, щастлив е да открие, че имаме много сходен език и си е като вкъщи. Страхове всеки народ има, всеки има основания за тревоги и притеснения, излишно е някакви хора, които имат патологични халюцинации с пристигащи руснаци с танкове и самолети, да пишат тук! Момчета, съветвам ви - обърнете се към лекар!

    Коментиран от #29

  • 27 Баш Майстора

    6 11 Отговор
    От недостиг на водка по магазините!
  • 28 кроко

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "Разпутин":

    Не че не си прав за крадците от БСП, само че всички тези неща, които ги изброяваш, важаха и при бат' ти бойко! Значи ли това че е бил руско мекере или просто защото и той е свързан с БКП?

    Коментиран от #32

  • 29 onq s konq

    8 11 Отговор

    До коментар #26 от "Крилья Советов":

    Няма лошо че си се шматкал из Чехия,но "приятелите" ти там не са чехи,А РУСНАЦИ!А тия твои "рускоезични хора" пребиваващи в Чехия и изкарвайки й 35%/???/ от доходите на чехите според думите ти ще ти обясня точно какво работят:Въртят мафиотски фирми за наемане на чужди работници за работа в строителството и промишлеността.В момента точно мой съсед е в Прага от 6 месеца и заплатата му минава точно през руска фирма.За руската проституция в Чехия да говорим ли?Но запомни :ЧЕХИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯТ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ В ПРАГА ПРЕЗ 68Г и злобните лица на войниците,качени по тях...ако ще и да се скъсат от усмивки сега!

    Коментиран от #30

  • 30 Onq s tanka

    16 5 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    Кон не забравяй само ,че в ЧЕХОСЛОВАКИЯ а не ЧЕХИЯ имаше и български танкове по същото време а не само руски - и нас ли няма да забравят никога или ти не си българин ?

    Коментиран от #35

  • 31 Жоро

    14 5 Отговор
    До коня!! Ти кога беше в Чехия,или в Русия ти изобщо излизал ли си от конюшната????
  • 32 Разпутин

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "кроко":

    Ако трябва да сме точни при Боко инфлацията беше в нормални граници от 1-2% имаше години и с дефлация. Малка държава като нашата не може да си позволява да показва пристрастия към държава срещу която се е обърнал половината свят. Винаги големите коалиции печелят. Сега Тръмп се опитва да се отцепи и ще видите, че след една година доларът ще се срине, както и английската лира, както и Руската рубла. Купувайте швейцарски франкове.
  • 33 Скорпион29

    8 4 Отговор
    Руснаците най много ги е страх някой да не им се издърви и Русия да го скърши
  • 34 jfk

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мършата":

    До коментар Мършата:

    Че от къде идва твоето самочувствие? И като стана дума за демокрация, ти по какво съдиш, че живееш в демократична държава? Лелепи като теб обезсмъртяват тази илюзия че ние, българите значим нещо и сме от значение в световен план. Не сме. Трябва доста да поработим по този проблем, приятел...
  • 35 onq s konq

    1 7 Отговор

    До коментар #30 от "Onq s tanka":

    ИМАЛИ СМЕ ГОТОВНОСТ,но не съм сигурен дали е имало наши войски в Чехия 68 г.Но дори и да е имало-едно е да присъстваш,съвсем друго е да стреляш!А мислиш ли че чехите са толкова глупави и да не знаят,че ако наши или от която и друга държава от Източния блок войски тогава са били в страната им,то това е ставало ПОД ДУЛОТО НА РУСКИТЕ СПЕЦ ЧАСТИ!

    Коментиран от #36

  • 36 Onq s tanka

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "onq s konq":

    Ето да прочетеш малко - тези неща не си ги измислям аз :

    България участва в потушаването на Пражката пролет като страна–членка на Организацията на Варшавския договор през 1968 г.

    Във военната операция участват следните части от Сухопътните войски.

    12-и и 22-ри мотострелкови полк - числеността на военнослужещите в тях при навлизането в Чехословакия е 2164 души, а при изтеглянето – 2177[1]
    танков батальон с 26 машини Т-34

    Със заповед № 39 от 20 август 1968 г. е дадено нареждане за проникване на територията на Чехословакия. Заповедта е подписана от 33 висши партийни функционери и политици. Полковете получават бойна заповед, подписана от военния министър Добри Джуров и началника на генералния щаб Атанас Семерджиев. От съображения за сигурност плановете за нападението са известни само на полковите командири, както и на офицерите по политическите въпроси

    Дванадесети полк се придвижва към границата с Чехословакия на 20 август и я пресича на 21 август в 4 сутринта при село Матовце. Българските части срещат съпротива и няколко войници са леко ранени, на част от военните коли са изпочупени прозорци и антени, а газовите резервоари са запалени. В следобедните часове на 22 август полковете достига Банска Бистрица и завземат казармата, полицията и радиото. Батальон, предвождан от полковник Петков, превзема летището близо до Зволен. Първата фаза на инвазията приключва на 25 август с превземането на военния гарнизон в Брезно от българските части.
  • 37 АЗ САМ

    2 1 Отговор
    Което знам- в Чехословакия са били полка от Харманли и Елхово. Вдигнали са ги на стрелби в Шабла..оттам в Украина и Чехословакия. Има жертва от полка в Харманли - казва се Лальо Танев Ганев !
  • 38 Грую

    0 0 Отговор
    Защо трябва едни народи да налагат своя стереотип/начин на живот на други народи/общества - нека всеки да си живее живота както си иска...откъде-накъде някакви чуждоземни орки ще му казват как по-правилно да живее, и отсега нататък ще живее според техните норми/догми - идрахтиму и демокрацията и глобализацията и англосаксонската простотия!
  • 39 начо

    2 2 Отговор
    страх ги е да не им свърши лусиона
  • 40 нинова

    1 3 Отговор
    рашистите трябва да бъдат отървани от имперския бяс и научени да уважават по малките народи