3 822 0

Скъпоценни камъни хвърлят светлина върху забравена цивилизация

Датски археолози намериха уникални камъни в Кувейт

Снимка: shutterstock.com
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Последните девет години малкият остров Файлака, който се намира до бреговете на Кувейт, е дом за група датски археолози. Те са от музея Мосгард, намиращ се в датския град Орхус. Археолозите изследват останки от дилмунската цивилизация, която е обитавала острова в периода 2100 - 1700г. пр. Хр. Тогава остров Файлака е бил един от основните центрове за търговия с Месопотамия, днешен Ирак.

Това е било доста добър период за Арабския залив, който забогатял доста, поради търговията с бронз. Въпреки силните години, този търговски поток се сринал напълно. Около 1700г. пр.Хр. жителите на острова започнали да плячкосват гробовете на кралете и градовете били изоставени. Археолозите описват тези времена като "тъмни" в историята дилмунската цивилизация, но причините са все още неизвестни.

Сега, датските учени, са достигнали до откритие, което може да хвърли повече светлина върху този период.

"Намерихме останки от работилница за скъпоценности в селище, което се намира на остров Файлака. Според нашите данни, тя е от периода 1700-1600г. пр. Хр. Освен битовите отпадъци, ние открихме фрагменти от скъпоценни камъни. Тези камъни не са изработени на острова, а може би са внесени от Индия или Пакистан", твърди водещият разкопките Флеминг Хойланд.

"Откритиетом, което са направили колегите, е от изключителна важност. Тези материали са внесени във Файлака с цел да се изработят луксозни предмети за високата класа от обществото. Наличието им на острова, показва, че още тогава хората са търгували на изключително големи разстояния - нещо, което не мислехме, че се е случвало по това време.", заяви Кристофър Даамгард от университета в Копенхаген.

"Този период показва, че дилмунската цивилизация се е опитвала да излезе от кризата от 1700г. пр.Хр. като възобнови търговските си канали. И най-вероятно са успяли, защото сведенията ни са, че е имало ренесанс в Бахрейн и Файлака около 1600г. пр.Хр. Хората тогава, най-вероятно са възобновили отношенията си с Индия и Пакистан", завършва Хойланд.

Кувейт


Напиши коментар:


Публикувай