1 266 0

Внимание! Соколи в самолета!

Хищните птици имат право да пътуват на борда на самолети в Близкия изток

Внимание! Соколи в самолета!
Снимка shutterstock
Милена Трачева

Соколите заемат много важно място в живота и културата на много арабски страни. Тези великолепни птици от хилядолетия се използват като ловни другари от местните и дори днес, независимо от прогреса и промените, това не се е променило.

Соколът е националният символ на Обединените арабски емирства, като образът му присъства, както на герба, така и на валутата на страната. Ето защо не е изненадващо, че тези хищни птици се ползват с привилегии, когато трябва да се лети със самолет.

Соколите са птици, които се обучават за лов — практика, съществуваща от хиляди години в Близкия изток, която и днес продължава да е много популярна в Обединените арабски емирства.

Соколите са национален символ на ОАЕ, така че има смисъл в това, авиокомпаниите, които извършват полети от там да имат специално отношение към тези птици.

Собствениците на соколи могат да им вадят паспорти, с които да пътуват. Паспортът се издава от Министерството на околната среда на ОАЕ и се подновява на всеки три години. Документът позволява на птиците да пътуват до Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Пакистан, Мароко и Сирия.

На сайта на националната авиокомпания на Катар Qatar Airways, в раздела с указания как да се транспортират животни в самолета, на соколите е отделено специално място.

Там пише: „Имате право да носите един сокол на борда на самолета, в икономична класа, като в салона на икономична класа е разрешено едновременно да пътуват не повече от 6 сокола.

Подобен текст има и на сайта на националната авиокомпания на Обединените арабски емирства Etihad Airways. Там е написано: „Ние приемаме да превозваме соколи в главната кабина на самолети при условие, че те имат всички необходими документи. Също така приемаме соколи като чекиран багаж.

Тази седмица в интернет се появи снимка на 80 сокола, забили нокти в облегалките на седалките на самолет на Катарските авиолинии. Птиците били собственост на саудитски принц, който купил билет на всяка една от хищните птици, пише "Бизнес Инсайдър".Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай