651 0

Нийл Горсъч е изборът на Тръмп за Върховен съдия

Горсъч е с твърдо консервативни разбирания

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви Нийл Горсъч за свой избраник, който да заеме свободното място във Върховния съд на САЩ.

По-рано американските медии коментираха, че номинацията, която Тръмп обяви във вторник вечер (20:00 часа Северноамериканско източно време или 03:00 часа в сряда българско време), ще придаде на решенията на съда по-консервативен тон по редица важни въпроси като абортите и контрола над оръжията.

Горсъч е с твърдо консервативни разбирания, а семейството му има силни връзки с Републиканската партия.

Той ще запълни мястото на консервативния съдия Антонин Скалия, който почина внезапно в началото на миналата година. След смъртта му позициите се изравниха с 4-ма съдии демократи и четирима съдии от Републиканската партия.

„Съдия Горсъч притежава изключителни юридически качества, блестящ ум и забележителна дисциплина”, заяви Тръмп и определи съдията като изключително квалифициран.

Номинацията на Горсъч, дава възможност на Тръмп и републиканците да вкарат във Върховния съд някой, който би могъл да затвърди консервативна посока на институцията през следващите десетилетия.

Номинацията му може да предизвика оспорвана борба в Сената, тъй като демократите, все още са ядосани от решението на републиканците да игнорират изцяло номинацията на бившия президент Барак Обама, който миналата година предложи съдия Мерик Гарланд за празния стол във Върховния съд.

Ако бъде избран обаче, 49-годишният апелативен съдия от Колорадо, ще стане най-младият кандидат, избиран във Върховния съд от 30 години насам.

Ролята на Върховният съд е изключително важна, особено когато става дума за вземане на решения по големите национални въпроси. Ето защо никой съдия не си и помисля за пенсиониране, най-вече, когато начело на държавата стои президент от другата партия.

Институцията има девет съдии, избрани до живот.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай