Last news in Fakti

1 Февруари, 2017 18:31 1 556 0

Естественият цикъл на Източнокитайско море е нарушен

  • цикъл-
  • източнокитайско море-
  • екология-
  • китай-
  • индустрия-
  • замърсяване

Активната индустриална активност на Китай е оказала голямо влияние

Естественият цикъл на Източнокитайско море е нарушен - 1
Снимка: Shutterstock

Бързайки да се превърне в икономическа суперсила, Китай плаща своята цена. От хилядолетия животът на хората, живеещи край бреговете на Източнокитайско море се е гради около риболова. Сега обаче тези води са застрашени все повече от еутрофикация ("цъфтеж на водата"), при която се размножава вредни водорасли, задушаващи популациите с риба. Всичко това е в резултат на голямата човешката индустриална активност в района, предупреждават изследователи от Калифорнийския университет в свое ново проучване.

"В последните няколко десетилетия въглеродните емисии от китайските фабрики и автомобили са се увеличили многократно. Всичко, излизащо от комините и ауспусите, е по-богато на азот, отколкото на фосфор", споделя Катрин Маки, лидер на екипа.

Учените изследвали отлагането на частици в морето по посока на вятъра от големите промишлени и гъстонаселени центрове. В следствие на това те установили, че въздушните течения носят изобилие от хранителни вещества, които падат във водите и се поглъщат от морските организми. Този процес, наред с оттока на реките, вливащи се в морето, изменя екологията на района.

Някои растителни водни видове и планктон оцеляват благодарение на тези частици, изтласвайки други от местообитанията им. Това руши баланса в съотношенията между океанските обитатели.

Материалът на учените е публикуван в журнала "Граници в морската наука".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА