1 157 0

Естественият цикъл на Източнокитайско море е нарушен

Активната индустриална активност на Китай е оказала голямо влияние

Естественият цикъл на Източнокитайско море е нарушен
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Бързайки да се превърне в икономическа суперсила, Китай плаща своята цена. От хилядолетия животът на хората, живеещи край бреговете на Източнокитайско море се е гради около риболова. Сега обаче тези води са застрашени все повече от еутрофикация ("цъфтеж на водата"), при която се размножава вредни водорасли, задушаващи популациите с риба. Всичко това е в резултат на голямата човешката индустриална активност в района, предупреждават изследователи от Калифорнийския университет в свое ново проучване.

"В последните няколко десетилетия въглеродните емисии от китайските фабрики и автомобили са се увеличили многократно. Всичко, излизащо от комините и ауспусите, е по-богато на азот, отколкото на фосфор", споделя Катрин Маки, лидер на екипа.

Учените изследвали отлагането на частици в морето по посока на вятъра от големите промишлени и гъстонаселени центрове. В следствие на това те установили, че въздушните течения носят изобилие от хранителни вещества, които падат във водите и се поглъщат от морските организми. Този процес, наред с оттока на реките, вливащи се в морето, изменя екологията на района.

Някои растителни водни видове и планктон оцеляват благодарение на тези частици, изтласвайки други от местообитанията им. Това руши баланса в съотношенията между океанските обитатели.

Материалът на учените е публикуван в журнала "Граници в морската наука".Напиши коментар:


Публикувай