Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 07:07 4 312 24

Румъния се надигна! Най-големият протест от 25 години (ВИДЕО)

  • румъния-
  • протест-
  • хиляди-
  • сблъсъци-
  • корупция-
  • полиция

Сблъсъци между протестиращи и полицаи в късните часове на сряда

Румъния се надигна! Най-големият протест от 25 години (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/ AP

Хиляди румънци излязоха по улиците на страната в протест, който местните медии описват като най-големия от четвърт век насам. На 100 000 души протестираха срещу правителството в Букурещ, пише „Румъния инсайдър“.

Демонстрантите в столицата бяха подкрепени от свои сънародници в други градове на страната, което направи общата цифра в северната ни съседка над 200 000.

Правителствено решение предизвика гнева на протестиращите. Поводът бе мярка, която декриминализира някои случаи на злоупотреба със служебно положение.

В столицата Букурещ се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицейски служители, които използваха сълзотворен газ. Протестиращите пък хвърляха бомбички и камъни по силите за сигурност.

Местните медии написаха, че ултраси на столичните „Динамо“ и „Рапид“ са се присъединили към мащабния протест. До късно вечер по улиците на Румъния имаше масирано полицейско присъствие и такова на жандармерията.

Румънската прокуратура към този момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира нарушенията, при които подкупите са под 200 000 леи (48 000 щатски долара).

Кабинетът, начело на който е Сорин Гриндяну от Социалдемократическата партия, обясни решението си с желание да облекчи пренаселеността в затворите. Критиците на премиера обаче смятат, че той иска да освободи от затвора свои съюзници, обвинени в корупция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова румънските власти да не спират борбата с корупцията, а да я разширят.

В съвместно открито писмо посолствата на няколко страни изразиха загрижеността си от действията на правителството, които са засегнали напредъка на Румъния по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията. Сред тях са САЩ, Германия, Франция, Холандия, Канада и Белгия.

Румъния се надигна! Най-големият протест от 25 години (ВИДЕО)

Румъния се надигна! Най-големият протест от 25 години (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червена шапчица

    16 15 Отговор
    Срамувам се,че все още не съм напуснала България...........Не сме народ а най верния придатък на Руския модел, за унищожение на нацията. Червен еврейски интернационал.

    Коментиран от #6

  • 2 Снайпериста

    15 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 всъщност

    42 2 Отговор
    Гледам с огромна мъка ... че това в България не може да се случи !!!
  • 4 бббббб

    28 0 Отговор
    Един такъв протест ни трябва и сме си решили проблемите!Ама ,много НПО -та ,ниска образованост,липса на патриотизъм,липса на ционална идентичост,платени журноля и национални предатели и много други...
  • 5 ддд

    18 0 Отговор
    те искат да им направят съдебна система като
    нашата и за да не станат като нас
    са длъжни да излязат
  • 6 Кукумявка

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "червена шапчица":

    Я ни поясни кой е носителя на този модел след,като
    последните 10 год.на власт са били се русофоби а
    проблемите се увеличават.
  • 7 нинова

    21 1 Отговор
    в бг никой няма да протестира защото всички крадат,от президент и министри до чистачката и уж инвалида с пенсия.при нас кражбата си е вродена
  • 8 писна му

    25 3 Отговор
    Скоро заминавам за Германия.Писна ми от тоя БОКЛУДЖАРНИК тука.Браво на румънците.Доказаха че са народ.
  • 9 ЧОВЕК

    25 0 Отговор
    Това е народ.
  • 10 Гоше

    5 8 Отговор
    Ми тези който им дадоха цялата власт на кумунистите сега са на улицата,кое им е бравото. И ние тука ги връщаме през няколко години да дерибействат и след няколко месеца се почва бели автубуси,камъни,и протести.То на балканите затова трудно се живее,мотиката я настъпваме пак и пак и пак.Затова сме на тоя хал.
  • 11 Протестиращ

    9 3 Отговор
    През 2013г в България протестирахме над 100000 човека в София! Ако сравним населенията на двете страни, то следва, че нашият протест беше много по-голям. Въпреки това Орешарски подаде оставка едва когато си бяха наредили картите.
    Просто нашите политици са много нагли и не ги интересува народа. Трябва да се борим с корупцията и да изградим истинска съдебна система. Това е пътят!

    Коментиран от #21

  • 12 Гоуст

    14 0 Отговор
    Положението в България е следното: всеки иска по-малко корупция или повече шанс да участва в нея...
  • 13 Гост

    2 4 Отговор
    Забравихте ли, че БСП, ДПС и НДСВ също приеха такъв закон през 2008г. и в БГ никой не протестира? Забравихте ли? Добре, че ГЕРБ отмениха закона за "амнистията".
  • 14 onq s konq

    5 4 Отговор
    Така е щото кабинета им се управлява от социалис и русуфил !!! Затова се исбиват !!!
  • 15 ктсстст

    9 3 Отговор
    Това тук никога няма да стане, понеже хората са мишоци!
  • 16 номер 342123

    3 1 Отговор
    Е, как да стане това в Бг, като у нас само бабите и дедовците ни се занимават с гласуване и политика.
  • 17 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    разликата между нас и румънците е че те вече не са соцносталгици путинофили.тва се отразява рязко и в стандартите ни ,румънците вече са по-богати с около 30% и тенденцията е да ни задминат още.там няма пеевски,ковачки и т.н. соц креатури и не плачат щото запада щял да ги окупира.направиха си закон за корупцията вкараха си комунягите свързани основно с нея в затвора и сега ще има и шутове по тиквата на соцкреатурите там.жалко за нас ,но има надежда ,щом е възможно при тях значи може да стане някога и при нас!

    Коментиран от #22

  • 18 тстстс

    7 0 Отговор
    Там Чаушеско и жена му дадоха фира публично!
    Тук бай Тошо и компания си ги култивирахме - кой от бившите номенклатурни управници влезе в затвора ? Никой !
    Защо - защото това беше псевдо преврат и тези същите и / или клонките им и издънките им ни управляват и до днес!
    -
    Не очаквайте нищо даром - даром нищо не идва всичко трябва да се извоюва - лошото е че лидери липсват и може би затова досега всичко е търпеливо - мирно и тихо! Надявам се да дойде някой достоен най-накрая за да си струва да живеем в тази клоака наречена България!
  • 19 diko

    3 0 Отговор
    Аз пък мисля че съвсем скоро ще стане страшно у нас и ''боклука'' ще бъде духан та може и некой невинен да пострада. Просто сигнала трябва да бъде подаден кактотрябва и от когото трябва.
    Просто много е БОКЛУКА. Ще е шумно и кърваво.
  • 20 Варна

    1 0 Отговор
    Това ги чака следващия наш парламент... Защо ли? - А ми защото ще бъдат пак същите! - Нямат ли нужда да бъдат ошамарени?
    Кой от старите депутати не заслужава да не бъде "сурвакан"?
    За това след март месец със сурвакниците на жълтите павета. Нямам нищо против отделя време и средства за да дойда до София за да сурвакам наред!
  • 21 ПЛАТЕНА МРЕЖА

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Протестиращ":

    През 2013 имам 3ма лични познати, които взимаха пари за да ходят на протестите! Тези протести нямаха нищо общо с истинското недовоство към Борисов през зимата - онова бяха истински протести на хората и затова докачливата тиква си подаде оставката. А плащането за имитиране на протести през лятото, беше обществена тайна. Затова не стана нищо - щото хората виждаха че работата е нагласена и за пореден път някои политици (Борисов и други сини) се опитваха да яхнат протеста и да извлекат ползи. А имаше и външен натиск, външна намеса от САЩ срещу кабинета на Орешарски.
  • 22 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Прочети предишния ми коментар, хората в България не са толкова зле колкото си мислите, не само бабичките се интересуват от политика. Просто всичко се преекспонира от медиите и се изопачава от политиците. А това отвращава хората, дори и да има някакви нагласи в обществото, кара ги да се отдръпнат.
  • 23 кроко

    1 0 Отговор
    Иначе румънските политици много нагли - под 48 хил долара подкуп е нищо работа, джобни пари!
  • 24 бае ви Ганя

    3 0 Отговор
    Мамалигарите не си поплюват както гърците.Само българите си траеме що да си разваляме рахатлъка пък и страх голям ни гони.И без това няма работа няма пари.Ден за ден като циганите я караме.Ама те са в пъти по добре от нас.
Новини по държави: