1 127 1

Антисемитските нападения в UK достигнаха рекорден брой

През 2012 година нападенията са били двойно по-малко

Антисемитските нападения в UK достигнаха рекорден брой
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Антисемитските нападения във Великобритания достигнаха рекордно висок брой, невиждан до този момент в страната. За изминалата година на британска земя са регистрирани 1309 случая на инциденти на антисемитска основа.

Тези данни бяха публикувани от организацията „Community Security Trust” (CST), чиято основна мисия е защита на еврейското население на Острова.

Броят на инцидентите за изминалата година е с 36% повече от предходната 2015 г. Организацията събира данни от 33 години насам и посочва, че никога не е имало толкова атаки.

Най-често евреи са обиждани вербално на публично място. „Най-лошото е, че по някаква причина хората се чувстват по-уверени да изразяват антисемитизма си на обществени места“, заяви началникът на CST Дейвид Делю.

Основната причина за тези нападения е растящата омраза и ксенофобия след референдум във Великобритания за излизане от Европейския съюз.

Наскоро британските власти обявиха, че ще осигурят допълнителни 13 милиона паунда за увеличаване полицейското присъствие около синагоги и еврейски училища, съобщи Би Би Би Радио 4.

В доклада на CST се посочва, че действителният брой на антисемитските нападения може да е много по-голям, защото много хора не са се оплакали на полицията.

При 64 от случаите цел са били синагоги, а 83 инцидента са станали в еврейски училища през 2016 година, посочват от CST.

За справка през 2011 година случаите на антисемитски нападения на територията на Великобритания са били 609. През 2012 година са 650, а през 2013 – 535.

Великобритания

Още по темата

 • Шотландия гласува срещу Brexit

  Шотландия гласува срещу Brexit

  Шотландският парламент гласува срещу започването на процедурата по Brexit във Великобритания, съобщи Би Би Си. През миналия месец правният съд ...
  7.02.2017
  1 811
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • dghdfg
  Отговор
  1 23:09  07.02.17
  Навсякъде разбраха вече, че АДОЛФ БЕШЕ ПРАВ!

Напиши коментар:


Публикувай