51 152 31

Призрачната армия на съюзниците срещу Хитлер

Заблуда на противника

Призрачната армия на съюзниците срещу Хитлер
Стопкадър: Youtube
Денис Джамбазов

По време на Втората световна война съюзниците и силите на Оста използват различни методи, за да объркат противника и в крайна сметка да спечелят войната. Някои от методите са успешни, други не. Интересна е историята на т.нар. „призрачна армия“, чиято основна цел е да обърка силите на Адолф Хитлер.

В нейните редици са взети не военнослужещи, а актьори и рекламисти. Идеята е проста – армията на Нацистка Германия да бъде заблудена. Тя трябва да бъде накарана да вярва, че има единици на съюзническите сили на места, на които няма и помен от тях.

Звеното за тактическа заблуда (23-ти щаб на специалните войски) първоначално е сформирано в източния американски щат Тенеси. През месец май 1944 отплава към британска територия, за да се включи в битките на Стария континент.

Екипът от служещи е подбран много внимателно – в призрачната армия влизат хора от рекламни агенции, училища по изкуства и театри. Колкото по-артистичен и креативен си, толкова по-добре! Съюзническите единици са разположени на локации след внимателен анализ от тактическа гледна точка. „Арсеналът“ им не е танкове и автомати, а дървени коне с различно покритие, надуваеми танкове, надуваеми самолети и високоговорители.

Тези елитни войници, пардон – артисти, си служат със способите на измамата, за да заблудят своите противници. По високоговорителите се създава шум, сякаш наблизо дебне цяла танкова дивизия. Използвани са и радиопредаватели, които изпращали фалшиви съобщения.

„Напредничавата“ технология всъщност се оказва ефективна. В призрачната армия служат 1100 души, а между 1944 и 1945 са изпратени на повече от двадесет мисии. Първата им е две седмици след Битката за Нормандия и десанта на съюзниците на френския бряг.

Стопкадър: Youtube

Призрачната армия на съюзниците срещу Хитлер

Много от илюзиите са създадени близо до фронтовата линия, на която се водят истински сражения. Макар задачата на артистите са изглежда лесна, то тя често е придружена с много опасности и дори риск за живота.

„Беше ни казано да използваме надуваеми танкове и самолети в опита си да заблудим германците. Те трябваше да си мислят, че срещу тях има голяма армия“, разказва един от „призрачните“ военни Джак Мейси.

В определени моменти служещите е трябвало да бъдат гениални актьори, за да не бъдат заподозрени от вражеските войници и впоследствие – убити. На някои от тях се е налагало да влизат за обяд във френски кафенета и да пускат слухове сред шпионите, че наблизо има голяма съюзническа армия. Някои актьори пък се обличали като генерали и посещавали градовете, в които бъкало от вражески шпиони, които да ги забележат, пише The Atlantic.

В някои мисии целта на „призрачната армия“ е била да създаде хаос и объркване – не само визуално, но и звуково. С мощни усилватели и високоговорители са пускани записи от реални боеве и залпове. Технологията, която са използвали, е била толкова модерна за времето си, че звукът се е чувал от 25 километра разстояние.

Към края на войната призрачната армия дори се доближава до смъртоносна танкова дивизия на германците. „В един момент осъзнаваш – това е врагът“, казва един от артистите. Историята на това звено се пази в тайна в продължения на десетилетия.

Тя е пример за креативност на фона на смъртоносна опасност. Разполагането на надуваеми танкове на бойното поле може да изглежда налудничава идея, но в някои ситуации тя се е оказвала повече от успешна и ефективна. Това не е първият и няма да е последният подобен тактически ход, използван от военните.

През месец октомври 2016 година британското издание „Дейли мейл“ написа, че руската армия използва надуваеми оръжия за заблуда на противника и създаване усещането за сила. Военните оръжия – сред които и танкове и изтребители – са създадени за заблуда на сателитите и разузнавателните самолети.

Примамките изглеждат като истински от разстояние над 280 метра, и са способни да се „изпарят“ за отрицателно време. „Ако проучите големите битки в историята, ще видите, че измамата печели всеки път“, заяви Алексей Комаров от компанията „Русбал“, правеща топловъздушни балони и други подобни материали.

Снимка: БТА/ AP

Призрачната армия на съюзниците срещу Хитлер

Подобни примамки са използвани и по време на двете световни войни, включително от германците. За пионери в технологията се смятат британците. Интересно е, че надуваеми танкове са използвани и по време на Косовската война.

Най-пресният пример е опитът за заблуда на противника при офанзивата за Мосул. Джихадистката групировка „Ислямска държава“ е разполагала фалшиви оръжия и возила, за да заблуди напредващите коалиционни сили.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СиС
  Отговор
  1 10:25  05.02.17
  Че те американците през цялата ВСВ са били артисти-все са се отмятали в отварянето на вторият фронт-11 пъти са обещавали на Франция и останалите европейски държави....

  Коментиран от #2, #29

 • Kcaniba
  Отговор
  2 10:35  05.02.17

  До коментар #1 от "СиС":

  Ти сега остави американците на мира тук си пише , че британците и немците са майстори на този трик. А и не ви ждам нищо лошо ако с помоща на този трик се избегне сражение и се спасят няколко хиляди човешки живота. Ясно ли ти е троле?

  Коментиран от #3, #4

 • абе овча главо
  Отговор
  3 10:38  05.02.17

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  Публикувано във факти.бг::::::::::::::: Звеното за тактическа заблуда (23-ти щаб на специалните войски) първоначално е сформирано в източния американски щат Тенеси.

  Коментиран от #5

 • ссс
  Отговор
  4 10:45  05.02.17

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  по-важното е че жалките руснаци ползват такива похвати! Аз, понеже съм умен български военнослужещ, си мислхе че са само те, но и излиза че всички са актьори! Как не ги е срам каубоите! Паднаха ми в очите!

  Коментиран от #28


 • 5 10:47  05.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кроко
  Отговор
  6 10:54  05.02.17
  Много хитроумно американско изобретение и правилно е отбелязал колегата Kcaniba , че с негова помощ могат да се спаят хиляди човешки живота. Адмирации за американците! А руските тролове да не злорадстват тук а да седнат по добре и да си подготвят домашните , че утре са на даскало.
 • 7 11:06  05.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • KCANIBA
  Отговор
  8 11:14  05.02.17
  Всички 6 коментара доле, са писани от 1 и същ трол от козяк!!!! ФАКТ

  Коментиран от #9

 • KCANIBA
  Отговор
  9 11:19  05.02.17

  До коментар #8 от "KCANIBA":

  Благодаря ти за емблемата но нямаше нужда мен тук и без емблема всеки ме знае така че старанията са ти напразно.

  Коментиран от #10

 • KCANIBA
  Отговор
  10 11:21  05.02.17

  До коментар #9 от "KCANIBA":

  КОй , КЪДЕ те знае, тролче?))) Ти си кралят в царството си!! Всеки те знае!!!!! Розовите хапчета от сутринта , от Козяк - бесплатно)))

  Коментиран от #11

 • KCANIBA
  Отговор
  11 11:26  05.02.17

  До коментар #10 от "KCANIBA":

  Знаят ме тролчо само от хубава страна а ти престани моля да пишеш с моя ник. Впрочем все ми е тая пиши си така ставаш по смешен ! Не забравяй също така да си приемаш червеничките хапчета.
 • ААА
  Отговор
  12 11:28  05.02.17
  Най-често ,тези "надувки" имат за цел да заблудят противниковата авиация и да си изразходват бомбите и ракетите в грешна посока. Близостта до фронтовата линия на тези "артисти" би била изключително опасна за тях. Немските бронетанкови войски ,са имали славата да атакуват бързо и внезапно, и да минават за ден около 80км, в бойни действия. И да обграждат големи армии и техника. И тези "статисти" ако са им били на пътя 1941-2-3г. ,да са им навряли тия макети в гъ.ът.През 1944-45г немците са вече на издихания.

  Коментиран от #13

 • кроко
  Отговор
  13 11:52  05.02.17

  До коментар #12 от "ААА":

  А най-голямата заблуда е мнимата армия до Единбург, целяща да заблуди германците, че ще правят десант в Па дьо Кале. Не помня кой и беше генерала, ама беше някой бая известен. И са успяли!

  Коментиран от #21, #24

 • нндннд
  Отговор
  14 11:53  05.02.17
  Сега и Руската мощ е призрачна! Оръжията дето ги дават по телевизията са надуваеми и пластмасови играчки! То това е да плашиш противника! На военните паради са им забранили да пушат до танковете и другата техника, за да не ги спукат с цигарата без да искат!

  Коментиран от #15

 • KCANIBA
  Отговор
  15 12:03  05.02.17

  До коментар #14 от "нндннд":

  Даааа!!! Затова америте и спамерите пълнят памперсите!!! Ахахахахахах

  Коментиран от #16

 • KCANIBA
  Отговор
  16 12:09  05.02.17

  До коментар #15 от "KCANIBA":

  Най големия спамер с най големия памперс седнал да говори за спамери и памперси.

  Коментиран от #17

 • KCANIBA
  Отговор
  17 12:16  05.02.17

  До коментар #16 от "KCANIBA":

  Саоопределението ви е леко нарцистично!!! Самокритично и самовлюбено единовременно! Разстройството е трайно, но пък не ви пречи да блуждаете тук! Пък и розовите хапчета от Козяк ;) Налииии

  Коментиран от #19

 • за мини хората
  Отговор
  18 12:22  05.02.17
  При тактическите премествания на надуваемите и пластмасовите руски оръжия, се е налагало използването на мини хора / лилипути / които са се мушкали под съоръженията и са си придвижвали! Така години на ред не се е разбирала истината а мини хората получавали от 30 до 50 рубли на седмица, за нечовешките усилия които полагали! В последствие много от тези мини хора били пратени на заточение в Сибир, за да се запази тайната на надуваемата армия!
 • KCANIBA
  Отговор
  19 12:23  05.02.17

  До коментар #17 от "KCANIBA":

  Червеничките хапченца са по вървежни налииииии
 • Тошбиян
  Отговор
  20 12:30  05.02.17
  Те така и сащ кацнаха на луната хахахаххахаахха с надуваеми сувалки хахахахах
 • ААА
  Отговор
  21 12:42  05.02.17

  До коментар #13 от "кроко":

  Имало е даже две мними армии на различни места.За допълнително заблуждение. Германски пилот на разузнавателен самолет коментира следната комична случка,как разярен бик намушква с рогата си танк ,и танка се обръща и се спихва. Просто германците няма как да не оставят най-близката точка на Па Дьо Кале незащитена и там са им и основните сили. Вярно е ,че германците не знаят датата на десанта, Ромел е в Берлин на рожден ден. Малко прилича като надлъгване в покера, но съюзниците държат силна карта 6000 кораба 12000 самолета. Хитлер прави и поредната си грешка, не дава на основната си армия и танкове да се придвижи ,не толкова далече ,и да спре пробива ,погрешно смятайки,че това е за отвличане на вниманието ,а истинският десант ,ще е в Кале. Дори и молбите на Ромел не успяват да му подействат, за Ромел е било ясно какво ще се случи от самото начало. Предвид силите ,не че нещо ще се промени,но е спестило много жертви на съюзниците.

  Коментиран от #22

 • Павел
  Отговор
  22 13:02  05.02.17

  До коментар #21 от "ААА":

  А, защо Хитлер и щаба са решили, че десанта няма да ев Нормандия? Защото емигриралите чехи и словаци криптиращи специалисти са разкодирали кодовете на Енигма и са разшифровали вече повечето германска военна кореспонденция. И знаейки, че германците не знаят затова са изпращали именно сигналите, подкрепени от дислокации на армейски части, снтрупвания на уж големи войскови съединения към Кале, а на практика струпвайки войски за десанта в Нормандия. Това не е съвсем незаблелязано от някои опитни офицери разузнавачи на Райха, но Хитлер и щаба им са решили, че повечето сигнали за десант към Кале са достоверното. И ефекта е виден...хиляди съююзнически войски стоварват десанта в Нормандия. Което показва, че бюрокрацията където се намеси, винаги такова Мадъра на хубавите неща... ето дори и Райха разбиха бюрократите, а нашите разбиха България, сега пак щели да я оправят, за кой ли път? Вема как да оправят нещо, ония, които са го разваалили...

  Коментиран от #27

 • Павел
  Отговор
  23 13:11  05.02.17
  В летописите не е отбелязано, но старата ни българска армия също е използувала подобни хитрости. но от срам не се описва. така например, при битката срещу монголското първо нашествие, сме правели големи чучела пред които хана е нареждал да поставят надуто дълрго волско черво и около него надуги мяхове. Отдалеч това е приличало на огромен... кондом. И тичайки с конете си монголските орди са се видяли в чудо, когато съгледали огромвни блрадати мъжати с огромни патлаци... и са спирали конете и са драсвали обратно, понеже са си казвали: аве тия българи хем ще ни трепят хем ще ни радват..., я да се махаме! Така първото нашествиие е било отбито с малко жертви. Но днес тази тактика няма да проработи. сега имало казват в армиите доста обратни и вместо да бягат назад ще тичат напред за да се разват... затова и няма една военна тактика, която да е валидна за всяка ситуация! но описаното в статията показва, че хитростта навред се е прилагала... Нас сега ни разбипа отвътре...внедрени вредни елементи ни разсипаха икономиката окрадоха активите подариха ни концесиите мачкат нас за ниски доходи и пенсии. затова няма и останали много българи - измряха емигрираха мизерствуват. Ако има Правда то тези индивиди, които го сториха от ДС и БКп и разни тарикати навред ще си платят с живота един ден. но дали има такавва? Аз работих в Арсенал, когато Иван Костов идваше да плямпа на митинг глупости - кой не скача е червен! и да плямпа за приватизация, блокирайки от министерството ар
 • Д'Мин
  Отговор
  24 14:16  05.02.17

  До коментар #13 от "кроко":

  Ген. Патън
 • Мършата
  Отговор
  25 16:01  05.02.17
  Какво е чувството да си трол? Лекува ли се? Какви хапчета? Достоен ли е за уважение платен трол? Каква е разликата между трол и платен пропагандист на пропаганда в която и той самия не вярва, но въпреки това е развива и старателно печата?

 • Венера
  Отговор
  26 16:52  05.02.17
  Американците са създали земята преди 300 години и трябва да сме благодарни че са ни пуснали да живеем тук Всичко е измислено от тях.
 • ААА
  Отговор
  27 17:25  05.02.17

  До коментар #22 от "Павел":

  Гледай сега Павеле-какъв точно е "драматизма" на Германия по време на десанта в Нормандия?Германия воюва 5-та година. Разсипана ,без хора суровини ,резерви,изравнена от бомбандировки.От Изток я гонят хиляди танкове. Срещу така нареченият "Втори Фронт " има разположени само 200 000 войници. Съюзниците са свежи,комплектовани ,превзели са морето и небето. И винаги могат да изберат и променят мястото на атаката, разликата е само в броя на жертвите и времето за което това се случва. И цялата немска армия да беше на "Плажа Омаха" и докато се бият там ,други съюзнически армии щяха да ги заобиколят, щото имат големи резерви. Като ти се обърне каруцата-пътища много.
 • нИвИрУятнУ
  Отговор
  28 19:43  05.02.17

  До коментар #4 от "ссс":

  "УМЕН БЪЛГАРСКИ ВОЕННОСЛУЖЕЩ" е почти невъзможно съчетание......ще споделиш ли(ама честно) какво звание имаш в армията
 • 29 22:02  05.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • прилики и прилики
  Отговор
  30 22:29  05.02.17
  Така както да спасят живота на хиляди хора са направили тези фалшиви армии така и беше режисирано и заснето в Холивуд кацането на луната за да спестят милиарди долари и да заблудят света че са кацнали на луната.
 • Метгонтан
  Отговор
  31 11:27  11.12.18
  Сега като ги няма нацистите , всеки си прави реклама на техен гръб . Надуваеми армии , артисти , актьори , тонколони , монколони , акордьони , макордьони гераб у . Да имало е такива надуваеми капути , но чак пък толкова , и това видео .... ма хептен на глупаци правят хората бе . Начи тея си надуват капутите а тъпите немци завлядяли половината свят , гледат през биноклите и се посират от страх . Ами нали един танк ли , камион ли като се движи ожеш да познаеш дали е истниски от километри , вдига пушилка , дим от аспуха , хвърля кал .......тсссссс , ами разузнаването ??? И те глупендери , не могат да се доближат и да ги разконспирират че са М.Куркински ....мъка мъка мъкааа

Напиши коментар:


Публикувай