5 Февруари, 2017 10:15 55 057 32

Призрачната армия на съюзниците срещу Хитлер

  • призрачна армия-
  • втора световна война-
  • надуваеми-
  • танкове-
  • съюзници-
  • хитлер-
  • актьори-
  • заблуда

Заблуда на противника

Призрачната армия на съюзниците срещу Хитлер - 1
Стопкадър: Youtube

По време на Втората световна война съюзниците и силите на Оста използват различни методи, за да объркат противника и в крайна сметка да спечелят войната. Някои от методите са успешни, други не. Интересна е историята на т.нар. „призрачна армия“, чиято основна цел е да обърка силите на Адолф Хитлер.

В нейните редици са взети не военнослужещи, а актьори и рекламисти. Идеята е проста – армията на Нацистка Германия да бъде заблудена. Тя трябва да бъде накарана да вярва, че има единици на съюзническите сили на места, на които няма и помен от тях.

Звеното за тактическа заблуда (23-ти щаб на специалните войски) първоначално е сформирано в източния американски щат Тенеси. През месец май 1944 отплава към британска територия, за да се включи в битките на Стария континент.

Екипът от служещи е подбран много внимателно – в призрачната армия влизат хора от рекламни агенции, училища по изкуства и театри. Колкото по-артистичен и креативен си, толкова по-добре! Съюзническите единици са разположени на локации след внимателен анализ от тактическа гледна точка. „Арсеналът“ им не е танкове и автомати, а дървени коне с различно покритие, надуваеми танкове, надуваеми самолети и високоговорители.

Тези елитни войници, пардон – артисти, си служат със способите на измамата, за да заблудят своите противници. По високоговорителите се създава шум, сякаш наблизо дебне цяла танкова дивизия. Използвани са и радиопредаватели, които изпращали фалшиви съобщения.

„Напредничавата“ технология всъщност се оказва ефективна. В призрачната армия служат 1100 души, а между 1944 и 1945 са изпратени на повече от двадесет мисии. Първата им е две седмици след Битката за Нормандия и десанта на съюзниците на френския бряг.

Призрачната армия на съюзниците срещу Хитлер
Стопкадър: Youtube

Много от илюзиите са създадени близо до фронтовата линия, на която се водят истински сражения. Макар задачата на артистите са изглежда лесна, то тя често е придружена с много опасности и дори риск за живота.

„Беше ни казано да използваме надуваеми танкове и самолети в опита си да заблудим германците. Те трябваше да си мислят, че срещу тях има голяма армия“, разказва един от „призрачните“ военни Джак Мейси.

В определени моменти служещите е трябвало да бъдат гениални актьори, за да не бъдат заподозрени от вражеските войници и впоследствие – убити. На някои от тях се е налагало да влизат за обяд във френски кафенета и да пускат слухове сред шпионите, че наблизо има голяма съюзническа армия. Някои актьори пък се обличали като генерали и посещавали градовете, в които бъкало от вражески шпиони, които да ги забележат, пише The Atlantic.

В някои мисии целта на „призрачната армия“ е била да създаде хаос и объркване – не само визуално, но и звуково. С мощни усилватели и високоговорители са пускани записи от реални боеве и залпове. Технологията, която са използвали, е била толкова модерна за времето си, че звукът се е чувал от 25 километра разстояние.

Към края на войната призрачната армия дори се доближава до смъртоносна танкова дивизия на германците. „В един момент осъзнаваш – това е врагът“, казва един от артистите. Историята на това звено се пази в тайна в продължения на десетилетия.

Тя е пример за креативност на фона на смъртоносна опасност. Разполагането на надуваеми танкове на бойното поле може да изглежда налудничава идея, но в някои ситуации тя се е оказвала повече от успешна и ефективна. Това не е първият и няма да е последният подобен тактически ход, използван от военните.

През месец октомври 2016 година британското издание „Дейли мейл“ написа, че руската армия използва надуваеми оръжия за заблуда на противника и създаване усещането за сила. Военните оръжия – сред които и танкове и изтребители – са създадени за заблуда на сателитите и разузнавателните самолети.

Примамките изглеждат като истински от разстояние над 280 метра, и са способни да се „изпарят“ за отрицателно време. „Ако проучите големите битки в историята, ще видите, че измамата печели всеки път“, заяви Алексей Комаров от компанията „Русбал“, правеща топловъздушни балони и други подобни материали.

Призрачната армия на съюзниците срещу Хитлер
Снимка: БТА/ AP

Подобни примамки са използвани и по време на двете световни войни, включително от германците. За пионери в технологията се смятат британците. Интересно е, че надуваеми танкове са използвани и по време на Косовската война.

Най-пресният пример е опитът за заблуда на противника при офанзивата за Мосул. Джихадистката групировка „Ислямска държава“ е разполагала фалшиви оръжия и возила, за да заблуди напредващите коалиционни сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СиС

    78 21 Отговор
    Че те американците през цялата ВСВ са били артисти-все са се отмятали в отварянето на вторият фронт-11 пъти са обещавали на Франция и останалите европейски държави....

    Коментиран от #2, #29

  • 2 Kcaniba

    45 11 Отговор

    До коментар #1 от "СиС":

    Ти сега остави американците на мира тук си пише , че британците и немците са майстори на този трик. А и не ви ждам нищо лошо ако с помоща на този трик се избегне сражение и се спасят няколко хиляди човешки живота. Ясно ли ти е троле?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 абе овча главо

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Публикувано във факти.бг::::::::::::::: Звеното за тактическа заблуда (23-ти щаб на специалните войски) първоначално е сформирано в източния американски щат Тенеси.

    Коментиран от #5

  • 4 ссс

    6 32 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    по-важното е че жалките руснаци ползват такива похвати! Аз, понеже съм умен български военнослужещ, си мислхе че са само те, но и излиза че всички са актьори! Как не ги е срам каубоите! Паднаха ми в очите!

    Коментиран от #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кроко

    23 35 Отговор
    Много хитроумно американско изобретение и правилно е отбелязал колегата Kcaniba , че с негова помощ могат да се спаят хиляди човешки живота. Адмирации за американците! А руските тролове да не злорадстват тук а да седнат по добре и да си подготвят домашните , че утре са на даскало.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 KCANIBA

    18 9 Отговор
    Всички 6 коментара доле, са писани от 1 и същ трол от козяк!!!!
    ФАКТ

    Коментиран от #9

  • 9 KCANIBA

    2 15 Отговор

    До коментар #8 от "KCANIBA":

    Благодаря ти за емблемата но нямаше нужда мен тук и без емблема всеки ме знае така че старанията са ти напразно.

    Коментиран от #10

  • 10 KCANIBA

    15 6 Отговор

    До коментар #9 от "KCANIBA":

    КОй , КЪДЕ те знае, тролче?)))
    Ти си кралят в царството си!!
    Всеки те знае!!!!!
    Розовите хапчета от сутринта , от Козяк - бесплатно)))

    Коментиран от #11

  • 11 KCANIBA

    1 16 Отговор

    До коментар #10 от "KCANIBA":

    Знаят ме тролчо само от хубава страна а ти престани моля да пишеш с моя ник. Впрочем все ми е тая пиши си така ставаш по смешен ! Не забравяй също така да си приемаш червеничките хапчета.
  • 12 ААА

    22 4 Отговор
    Най-често ,тези "надувки" имат за цел да заблудят противниковата авиация и да си изразходват бомбите и ракетите в грешна посока. Близостта до фронтовата линия на тези "артисти" би била изключително опасна за тях. Немските бронетанкови войски ,са имали славата да атакуват бързо и внезапно, и да минават за ден около 80км, в бойни действия. И да обграждат големи армии и техника. И тези "статисти" ако са им били на пътя 1941-2-3г. ,да са им навряли тия макети в гъ.ът.През 1944-45г немците са вече на издихания.

    Коментиран от #13

  • 13 кроко

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "ААА":

    А най-голямата заблуда е мнимата армия до Единбург, целяща да заблуди германците, че ще правят десант в Па дьо Кале. Не помня кой и беше генерала, ама беше някой бая известен. И са успяли!

    Коментиран от #21, #24

  • 14 нндннд

    12 29 Отговор
    Сега и Руската мощ е призрачна! Оръжията дето ги дават по телевизията са надуваеми и пластмасови играчки! То това е да плашиш противника! На военните паради са им забранили да пушат до танковете и другата техника, за да не ги спукат с цигарата без да искат!

    Коментиран от #15

  • 15 KCANIBA

    22 8 Отговор

    До коментар #14 от "нндннд":

    Даааа!!!
    Затова америте и спамерите пълнят памперсите!!!
    Ахахахахахах

    Коментиран от #16

  • 16 KCANIBA

    5 12 Отговор

    До коментар #15 от "KCANIBA":

    Най големия спамер с най големия памперс седнал да говори за спамери и памперси.

    Коментиран от #17

  • 17 KCANIBA

    15 4 Отговор

    До коментар #16 от "KCANIBA":

    Саоопределението ви е леко нарцистично!!! Самокритично и самовлюбено единовременно!
    Разстройството е трайно, но пък не ви пречи да блуждаете тук!
    Пък и розовите хапчета от Козяк ;) Налииии

    Коментиран от #19

  • 18 за мини хората

    6 18 Отговор
    При тактическите премествания на надуваемите и пластмасовите руски оръжия, се е налагало използването на мини хора / лилипути / които са се мушкали под съоръженията и са си придвижвали! Така години на ред не се е разбирала истината а мини хората получавали от 30 до 50 рубли на седмица, за нечовешките усилия които полагали! В последствие много от тези мини хора били пратени на заточение в Сибир, за да се запази тайната на надуваемата армия!
  • 19 KCANIBA

    2 13 Отговор

    До коментар #17 от "KCANIBA":

    Червеничките хапченца са по вървежни налииииии
  • 20 Тошбиян

    28 2 Отговор
    Те така и сащ кацнаха на луната хахахаххахаахха с надуваеми сувалки хахахахах
  • 21 ААА

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    Имало е даже две мними армии на различни места.За допълнително заблуждение. Германски пилот на разузнавателен самолет коментира следната комична случка,как разярен бик намушква с рогата си танк ,и танка се обръща и се спихва. Просто германците няма как да не оставят най-близката точка на Па Дьо Кале незащитена и там са им и основните сили. Вярно е ,че германците не знаят датата на десанта, Ромел е в Берлин на рожден ден. Малко прилича като надлъгване в покера, но съюзниците държат силна карта 6000 кораба 12000 самолета. Хитлер прави и поредната си грешка, не дава на основната си армия и танкове да се придвижи ,не толкова далече ,и да спре пробива ,погрешно смятайки,че това е за отвличане на вниманието ,а истинският десант ,ще е в Кале. Дори и молбите на Ромел не успяват да му подействат, за Ромел е било ясно какво ще се случи от самото начало. Предвид силите ,не че нещо ще се промени,но е спестило много жертви на съюзниците.

    Коментиран от #22

  • 22 Павел

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "ААА":

    А, защо Хитлер и щаба са решили, че десанта няма да ев Нормандия? Защото емигриралите чехи и словаци криптиращи специалисти са разкодирали кодовете на Енигма и са разшифровали вече повечето германска военна кореспонденция. И знаейки, че германците не знаят затова са изпращали именно сигналите, подкрепени от дислокации на армейски части, снтрупвания на уж големи войскови съединения към Кале, а на практика струпвайки войски за десанта в Нормандия. Това не е съвсем незаблелязано от някои опитни офицери разузнавачи на Райха, но Хитлер и щаба им са решили, че повечето сигнали за десант към Кале са достоверното. И ефекта е виден...хиляди съююзнически войски стоварват десанта в Нормандия. Което показва, че бюрокрацията където се намеси, винаги такова Мадъра на хубавите неща... ето дори и Райха разбиха бюрократите, а нашите разбиха България, сега пак щели да я оправят, за кой ли път? Вема как да оправят нещо, ония, които са го разваалили...

    Коментиран от #27

  • 23 Павел

    15 2 Отговор
    В летописите не е отбелязано, но старата ни българска армия също е използувала подобни хитрости. но от срам не се описва. така например, при битката срещу монголското първо нашествие, сме правели големи чучела пред които хана е нареждал да поставят надуто дълрго волско черво и около него надуги мяхове. Отдалеч това е приличало на огромен... кондом. И тичайки с конете си монголските орди са се видяли в чудо, когато съгледали огромвни блрадати мъжати с огромни патлаци... и са спирали конете и са драсвали обратно, понеже са си казвали: аве тия българи хем ще ни трепят хем ще ни радват..., я да се махаме! Така първото нашествиие е било отбито с малко жертви. Но днес тази тактика няма да проработи. сега имало казват в армиите доста обратни и вместо да бягат назад ще тичат напред за да се разват... затова и няма една военна тактика, която да е валидна за всяка ситуация! но описаното в статията показва, че хитростта навред се е прилагала... Нас сега ни разбипа отвътре...внедрени вредни елементи ни разсипаха икономиката окрадоха активите подариха ни концесиите мачкат нас за ниски доходи и пенсии. затова няма и останали много българи - измряха емигрираха мизерствуват. Ако има Правда то тези индивиди, които го сториха от ДС и БКп и разни тарикати навред ще си платят с живота един ден. но дали има такавва? Аз работих в Арсенал, когато Иван Костов идваше да плямпа на митинг глупости - кой не скача е червен! и да плямпа за приватизация, блокирайки от министерството ар
  • 24 Д'Мин

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    Ген. Патън
  • 25 Мършата

    4 6 Отговор
    Какво е чувството да си трол? Лекува ли се? Какви хапчета? Достоен ли е за уважение платен трол? Каква е разликата между трол и платен пропагандист на пропаганда в която и той самия не вярва, но въпреки това е развива и старателно печата?
  • 26 Венера

    20 6 Отговор
    Американците са създали земята преди 300 години и трябва да сме благодарни че са ни пуснали да живеем тук Всичко е измислено от тях.
  • 27 ААА

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "Павел":

    Гледай сега Павеле-какъв точно е "драматизма" на Германия по време на десанта в Нормандия?Германия воюва 5-та година. Разсипана ,без хора суровини ,резерви,изравнена от бомбандировки.От Изток я гонят хиляди танкове. Срещу така нареченият "Втори Фронт " има разположени само 200 000 войници. Съюзниците са свежи,комплектовани ,превзели са морето и небето. И винаги могат да изберат и променят мястото на атаката, разликата е само в броя на жертвите и времето за което това се случва. И цялата немска армия да беше на "Плажа Омаха" и докато се бият там ,други съюзнически армии щяха да ги заобиколят, щото имат големи резерви. Като ти се обърне каруцата-пътища много.
  • 28 нИвИрУятнУ

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "ссс":

    "УМЕН БЪЛГАРСКИ ВОЕННОСЛУЖЕЩ" е почти невъзможно съчетание......ще споделиш ли(ама честно) какво звание имаш в армията
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 прилики и прилики

    13 3 Отговор
    Така както да спасят живота на хиляди хора са направили тези фалшиви армии така и беше режисирано и заснето в Холивуд кацането на луната за да спестят милиарди долари и да заблудят света че са кацнали на луната.
  • 31 Метгонтан

    0 0 Отговор
    Сега като ги няма нацистите , всеки си прави реклама на техен гръб . Надуваеми армии , артисти , актьори , тонколони , монколони , акордьони , макордьони гераб у . Да имало е такива надуваеми капути , но чак пък толкова , и това видео .... ма хептен на глупаци правят хората бе . Начи тея си надуват капутите а тъпите немци завлядяли половината свят , гледат през биноклите и се посират от страх . Ами нали един танк ли , камион ли като се движи ожеш да познаеш дали е истниски от километри , вдига пушилка , дим от аспуха , хвърля кал .......тсссссс , ами разузнаването ??? И те глупендери , не могат да се доближат и да ги разконспирират че са М.Куркински ....мъка мъка мъкааа
  • 32 Стайков

    0 0 Отговор
    Една само дивизия на Ото Скорцени разката мамата на Втория фронт. Спаси ги Съветската армия по искане на Чърчил за започнато настъпление на Източния фронт и прехвърляне на немски войски от Запада на Източния фронт.
    Народите, които изграждат най-добрите армии са Руснаци, Германци и Японци. Към тях може да се присъеденят Израелците и Виетнамците.