4 Февруари, 2017 11:00 2 976 6

Турция се обиди на Тръмп

  • тръмп-
  • турция-
  • президентски указ-
  • ислямска държава-
  • атаки-
  • жертви-
  • доналд тръмп

Подписан от Тръмп указ игнорира жертвите на терористични атентати в Турция

Турция се обиди на Тръмп - 1
Снимка АП/БТА

Наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който възложи на Пентагона да разработи комплексен план за защита от Ислямска държава. Указът, който изпълнява едно от предизборните обещания на Тръмп обаче, обиди и разгневи Турция, тъй като документът игнорира атаките на терористичната групировка в Турция, както и жертвите на тези атаки, пише турският в. "Хюриет".

В указа се споменават нападения, извършени на територията на САЩ и Европа, но е и в Турция.

"Ислямска държава вдъхнови много атаки в Съединените щати, включително нападението от декември 2015 г. в Сан Бернардино, Калифорния, и атаката от юни 2016 г. в Орландо, Флорида. ДАЕШ има участие в редица терористични атаки срещу наши съюзници, като при тези нападения бяха убити или ранени американци, като атаката от ноември 2015 г. в Париж, Франция, атаката от март 2016 г. в Брюксел, Белгия, атаката от юли 2016 г. в Ница, Франция и атаката от декември 2016 г. в Берлин, Германия", се казва в меморандума, издаден на 28 януари.

В текста обаче никъде не се споменава за атентатите, които Ислямска държава започна да извършва в Турция от средата на 2015 г.. Тогава джихадистка групировка маркира страната като една от основните си цели, заради военната база Инджирлик, която Анкара любезно предостави на водената от САЩ международна коалиция за борба с терористите в Сирия и Ирак.

Пренебрежителното отношение на американския президент обиди и дори ядоса турците. Страната се превърна в главна цел на ДАЕШ тъкмо заради отношенията си със Съединените щати и на територията ѝ бяха извършени много атентати, в които загинаха много цивилни, включително чужденци, коментира "Хюриет".

Изданието припомня и атаките, извършени в Турция:

- На 20 юли 2015 г. атентатор самоубиец уби 34 цивилни в град Суруч, окръг Шанлъурфа (Югоизточна Турция).

- На 10 октомври 2015 г. при двоен самоубийствен атентат загинаха 109 турски граждани, по време на мирно шествие в Анкара.

- На 12 януари 2016 г. друг атентатор самоубиец се взриви в историческия квартал Султанахмет на Истанбул, като тогава загинаха 11 германски граждани.

- На 19 март 2016 г., петима цивилни, включително трима израелски граждани и един иранец, бяха убити при нова атака на ДАЕШ в Истанбул.

- На 28 юни 2016 г. 45 души загинаха, след като трима въоръжени членове на Ислямска държава откриха огън на международното летище Ататюрк в Истанбул.

- На 20 август 2016 г, тийнейджърката атентатор се самоуби в южната провинция Газиантеп, отнемайки живота на 57 души.

- На Нова година, в ранните часове на 2017 г. въоръжен мъж уби 39 цивилни в нощен клуб "Рейна" в Истанбул.

Това са 7 атентата, извършени от терористичната групировка, в които са загинали 300 души, което показва, че Турция е най-силно засегната от действията на ДАЕШ, а Тръмп доти не споменава името на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    17 3 Отговор
    Дано Турция разбере съюзника им колко е загрижен за тяхната съдба :))). Лесно се вижда, че единсвено гледат собственият си интерес и не им дреме за никой.
  • 2 Kcaniba

    11 3 Отговор
    Трамп да внимава с турците че те сега са приятели с руснаците.
    Слава на турско-руската дружба и слава на турския поток.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Кроко

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Прав си колега турско руския съюз е сила, гейропейците вече треперят.

    Коментиран от #4

  • 4 ссс

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кроко":

    Но турците много лесно могат да станат пак приятели с англичаните, немците и САЩ. Имат си традициите и тогава нищо няма да може да се опре на гейропа! А немците и англичаните са стари наши приятели, от векове мислят за нас и щом всички заедно дружат, значи сме защитени от руснаците!

    Коментиран от #5

  • 5 Кроко

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ссс":

    Сега в момента турците и руснаците са най годеми гъсталаци , останалите не вървят. Слава на руско турската дружба!
  • 6 Павел

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Чичо Тръмп е интересна личност? Целия свят му се обиди, даже куп американос? Явно човека има перспектива... Когато света ти показва среден пръст, често означава, че си на прав път. мисля така, защото нас всички ни потупваха, когато се прецаквахме - и мафиоти българи и евреи и руснаци и американос и германос и туркиш и грециш и соросоидиш, но никой не ни пляска, когато сме на прав път? Съдейки по това, изглежда Доналд Тръмп е на прав път? Не зная какво ще става в света, но зная, че чичо Тръмп обърка всички в прогнозите май? А това прави света напълно нов и интересен... Статукството вече не е, което беше, просто пак си го има, но и то не знае какво ще става май? Ето това е вече нов свят. Браво чичо Тръмп! Дерзай!?
Новини по държави: