4 Февруари, 2017 22:03 974 4

Румъния оттегля спорния указ, който развълнува народа

  • румъния-
  • указ-
  • протести-
  • сорин гриндяну

Правителството ще започне обществени консултации за провеждане на правосъдна реформа

Румъния оттегля спорния указ, който развълнува народа - 1
Снимка АП/БТА

След пет дни на масови национални протести, румънското правителство оттегля спорното постановление за декриминализиране на определени случаи на корупция. Съобщението беше обявено от премиера Сорин Гриндяну в специално телевизионно изявление тази вечер, съобщи БНТ.

Постановлението ще бъде оттеглено на специално правителствено заседание в неделя.

Премиерът обяви, че смята да започне обществени консултации за провеждане на правосъдна реформа. Предвижда се и премахване на декриминализирането на злоупотреби на стойност до 200 000 леи (44 000 евро).

Малко преди изявлението на Гриндяну новината за изтегляне на спорното постановление обяви лидерът на партия АЛДЕ Калин Попеску-Таричану - по-малкият коалиционен партньор на управляващите социалдемократи.

Указът бе приет във вторник вечерта от правителството, които не се допита до парламента.

Днес десетки хиляди румънци излязоха по улиците на страната да протестират срещу постановлението за пети пореден ден.

В Букурещ събптните протести започнаха по-рано, след като хиляди румънци доведоха децата си на митинг пред сградата на кабинета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бгбгбг

    6 0 Отговор
    Ето така се прави протест,а не като нас,Прост Народ Слаба Държава(България) ,затова ще ни е..ът както си искат наще политици,а ние потаме за още.........
  • 2 Истина

    1 0 Отговор
    Тезои хора трябва да си ходят!Те показаха престъпното си лице!Протестите трябва да продължат до падане на правителството!
  • 3 Morgoth

    1 0 Отговор
    Късно, чадо, късно! И ние първия ден излязохме само заради Пеевски, но след това вече искахме оставка. Румънското правителство трябва да си ходи след като прояви такава наглост.

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Само протестите от зимата бяха истински, когато тиквата подаде оставка. Срещу пеевски може и да са започнали като откровен граждански протест, но веднага бяха яхнати от разни кръгове, с подкрепата на САЩ и др. външни сили (дори посланници ходеха тогава на протестите) за да свалят правителството. Тогава се подготвяше почвата за събитията в Украйна и атаките срещу Русия, и им трябваха тук верни на тях боклуци, като тиквата. Обществена тайна е че тези протести бяха платени и именно това отдръпна хората. Всичко у нас се изопачава от политическите кръгове и се преекспонира от служещите им медии.
Новини по държави: