Last news in Fakti

6 Февруари, 2017 01:46 1 494 1

Откриха жаба, изчезнала от над половин век

  • жаба-
  • половин век-
  • зимбабве

Видът Arthroleptis troglodytes отново е видян в планините на Зимбабве

Откриха жаба, изчезнала от над половин век - 1
Снимка: БТА/АР

Изследователи в Зимбабве са срещнали рядък вид жаба, който не е виждан от над половин век, научи "Фокс Нюз".

Arthroleptis troglodytes, както е латинското наименование на земноводното, е открито за пръв път през далечната 1962 година, но оттогава досега не е забелязвана отново.

Ученият от Природния исторически музей в Зимбабве - Робърт Хопкинс, споделя, че той и екипът му са се натъкнали на четири представители на аrthroleptis troglodytes в планинската област Чиманимани, предполагаемият естествен хабитат на животното.

Дребната жаба е позната още като „пещерно пискало“ заради предпочитаните си местообитания. На външен вид е светлокафява, с тъмни петна по кожата. Тя е записана в Червената книга като критично застрашен от изчезване вид.

Изследователите планират да размножат намерените екземпляри, за да предотвратят изчезването на жабата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 3 Отговор
    Маалееее . То това прилича на Корнелия Нинова . Веднага да я пускате , защото утре имат "сбор" в БСП . Кой ще разсмива публиката ?