6 Февруари, 2017 03:02 1 740 5

ЦРУ слага етикета "конспирации"

  • цру-
  • конспирация

Терминът "конспиративни теории" е създаден от американските тайни служби, за да неутрализират с него информация, която може да навреди на интересите на САЩ. С този термин през 1960 г. американските тайни служби заклеймяват всички вражески теории. пише "168 часа".

Това разкриват наскоро разсекретени документи на ЦРУ. В съвременния свят на хибридни войни, които се водят с фалшиви новини в интернет, подобно разкритие може би изглежда повече от актуално.

Последните скандали около избирането на Доналд Тръмп и съмненията за хакерски атаки в негова полза отново вкараха в употреба понятието и често водещите новини излизат с едно "конспиративна теория" пред тях.

Иначе самото понятие има съвсем невинен произход - от латинското con - със, заедно, и spirare - да вдишаш. Та въпросното "съвдишване" дълго време си е било съвсем неутрален за употреба израз.

Но в наши дни Оксфордският речник дефинира понятието “конспиративна теория” като теория, че дадено събитие или явление се появява в резултат на заговор на определени заинтересовани страни, и по-специално убеждението, че някаква скрита, но влиятелна агенция (обикновено с политическа мотивация и репресивни намерения) е отговорна за иначе необяснимо събитие. Авторитетното издание цитира и публикация на "Америкън хисторикъл ривю" от 1909 г. като най-ранен пример за използването на понятието.

Интересното е, че определението напълно съвпада и с данните, че именно ЦРУ е източникът на конспирацията за конспирациите.

Оказва се, че според разсекретените документи първоначално разузнавателните централи зад океана решават с тази комбинация от думи да заклеймяват спекулациите около убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Впоследствие комбинациите се доусъвършенстват с допълнителни препоръки, които имат за цел да дискредитират неизгодните новини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел

    1 0 Отговор
    Извинете, но конспиративната теория е далеч по-древна от описаната тук. Най-първото летописно свидетелство, в съвремието е описано в Стария завет. Там документирано е изявено, че Дявола е изкушил Адам да отхапе ябълката на познанието и с това осъществи конспиративен терористичен заговор срещу Адам и Господ. Адам отхапа ябълката на познанието и видя,ч е е гол. След което разбра, че е станал участник в конспирация на Дявола и ЦРУ го е разкрило и донесло на Господ. Господ прати Адам на Земята да я духа с ядове и да бачка като гламав, за ДДС и Лапачите, а Дявола бе заклеймен, като конспиратор. ЦРУ получи бонус от Господ за добрата работа, а Ева се примъкна при Адам за да и купува коли и да и дава парички за педикюр. Има и по-древни факти за конспиративни теории, но и тази стига.
  • 2 KCANIBA

    0 4 Отговор
    С ЦРУ то шега не бива хора велики са.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Павел

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "KCANIBA":

    Че кой се шегува с ЦРУ? това е разузнавателно управление и е логично да знае и две и двеста в света... Казвам само, че конспиративните теории са стари, колкото Адам и Ева...само дето тогава са ги наричали и интриги... На всички езици, но едно и също... ЦРУ е логично да разузнават каквото им попадне. това им е работата. но така и не успяха да узнаят, къде са милиардите окрадени и изнесени, а част от тях върнати след масовата приватизация у нас...? ето това вече не разбирам - всичко знаят, а за родните мафиоти мълчат? начи не виждат всичко. жалко, на тях се надявахме да ни кажат!
  • 4 ссс

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "KCANIBA":

    Аз мислех че само рунсаците правят такива работи! Ама нали съм тъп редник, от де да ги знам тия работи! Айде че ся ако ме хване страшинката че се разсейвам........

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.