Last news in Fakti

6 Февруари, 2017 07:09 1 649 9

Половин милион румънци излязоха по улиците

  • румъния-
  • половин милион-
  • протест-
  • протестиращи-
  • корупция-
  • сорин гриндяну

Шести ден на протести в северната ни съседка

Половин милион румънци излязоха по улиците - 1
Снимки: БТА/ AP

Близо половин милион души излязоха на протест в неделя вечер в Румъния, съобщи Yahoo News. Това бе поредна вечер на недоволство в северната ни съседка.

Протестите в страната са най-мащабните от 25 години насам. В неделя вечер хиляди румънци отново излязоха по улиците, въпреки че правителството оттегли спорното постановление за декриминализиране на определени корупционни практики.

Румънският министър-председател Сорин Гриндяну е поискал от правосъдния министър да подготви законопроект, който да бъде дебатиран в парламента.

Протестите обаче не стихват. За шести пореден ден имаше такива в страната, а най-многобройни по численост са демонстрациите в столицата Букурещ.

Премиерът Сорин Гриндяну изключи възможността да подаде оставка и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори през месец декември.

Протестиращите в столицата - пред парламента - крещяха „Оставка“. В града имаше и проправителствена демонстрация, на която се събраха няколкостотин души.

Около 250 хиляди души застанаха срещу сградата на правителството в Букурещ, а още толкова в други румънски градове. Протестиращите искат оставка на социалдемократическото правителство на Гриндяну.

Анализатори посочват, че антиправителствените протести в Румъния няма да стихнат с отмяната на постановлението. Хиляди хора искат предсрочни избори в страната.

Половин милион румънци излязоха по улиците


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паралелепипеда

    5 5 Отговор
    Предполагам че социалисти ги управляват ? такъв буламач само те могат да сътворят

    Коментиран от #4

  • 2 Пеньо

    5 1 Отговор
    Този израз:"ние имаме отговорности пред избирателите си" сме го чували и у нас! А какво става с отговорностите пред държавата и целия народ?
  • 3 Gogo

    3 1 Отговор
    Tova da ne e Bg
  • 4 ссс

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Паралелепипеда":

    Да, тролче! Явно с Александър Йорданов са ви дали едни и същи инструкции! Що не си пишеш дежурния ник стоян георгиев?

    Социалистите са го направили тоя буламач, а десните хич, ама хич не го подкрепят този законопроект! При десните корупирани няма, те никога не са крали и не си и помислят да крадат!

    Коментиран от #6

  • 5 Morgoth

    3 0 Отговор
    Тия видяха от нашите комуняги и почнаха и те да правят платени контра-протести. Ама като си окъкал толкова много гащите не става, ще ги отнесе народа :)
  • 6 Morgoth

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "ссс":

    И леви и десни са корумпирани, но социалистите като допълнение рушат икономиката.

    Коментиран от #7

  • 7 ссс

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    Публикувано във факти.бг: социалистите като допълнение рушат икономиката.

    Румъния ли визираш или България! Ако е България, всеки ще ти се изсмее в лицето. Нищо че са от едно котило, преди години като имаше истински десни идеи, не правиха нищо друго освен да продават на безценица и ликвидират.
  • 8 Патилан

    0 0 Отговор
    соросоиди :)
  • 9 Сори

    0 0 Отговор
    В България има Социалисти В Румъния -Социал Демократи В Хитлерова Германия- Социал Националисти ВСЕ СОЦИАЛНИ
Новини по държави: