1 069 2

149 турски военни са на свобода след преврата

На свобода...

149 турски военни са на свобода след преврата
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

149 турски военнослужещи, включително седем генерали, продължават да са в неизвестност след опита за военен преврат през месец юли 2016 година, съобщи „Хюриет“, позовавайки се на информация на министерството на отбраната.

Министърът на ведомството Фикри Ъшък заяви, че тези военни продължават да са в неизвестност месеци наред.

Турските власти продължават да ги издирват, защото имат подозрения, че избягалите или укрили се военни имат връзки с организирането на пуча, потушен в ранните часове на 16 юли.

Живеещият в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен бе посочен от Анкара за организатор на метежа. Турция поиска от американските власти неговото екстрадиране, но до този момент няма положителен отговор.

Над 20 000 военнослужещи бяха освободени от длъжност от турската армия след опита за преврат. В страната бяха предприети масови чистки на всички нива.

През последните седмици се повиши напрежението между Турция и Гърция заради отказ на гръцкия съд да екстрадира военните, потърсили закрила там след преврата. Анкара обвини Атина, че решението на съда е „политическо“.

Турция

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Константин-Ром
  Отговор
  1 14:28  15.02.17
  Ер Доган,иска да командва германия,Америка,Еи фес смотан много ясно че ще скочат хората срещу управлението ти.Ти тероризираш народа си,как всички да са ти верни.
 • Хасан
  Отговор
  2 22:03  15.02.17
  Германия има тъмно минало и трябва да бъде под контрол.. Двете световни войни те почнаха

Напиши коментар:


Публикувай