4 260 38

Скандал! Македония не е държава и трябва да се раздели между България и Косово

Американски конгресмен със скандално изказване

Росен Стойчев

Американският конгресмен Дейна Рорабейкър обяви, че Македония не е държава и трябва да се раздели. Пред албанската медия Vizionplus.al, Рорабеейкър заявява, че създаването на БЮРМ (Бивша югославска република Македония) е провален проект и сега има всички условия тя да бъде поделена между съседите й, включително България и Косово, съобщава македонската MKD.mk, цитирана от "Труд".

„Моето мнение е, че Македония не е държава. Тъжно е, но не е държава. Те (македонци и албанци – бел.ред.) са толкова разделени, че никога няма да могат да живеят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от нея трябва да се даде на България или друга държава, към която те (македонците – бел.ред.) твърдят, че са свързани. Идеята ми е, че ние днес трябва да поддържаме Македония жива, защото преди 30 години някой е решил, че това е конфигурацията (от държави – бел.ред.), която трябва да произлезе от разпадането на Югославия“, каза Рорабейкър.

На въпрос дали идеята му се поддържа от новия президент на САЩ Доналд тръмп, конгресменът отговаря, че има влияние върху американската външна политика и че в бъдеще, на заседания на Комисията по външни въпроси, ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

„Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на комисията по външните работи на Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания през следващите месеци. Един от въпросите, които ще обсъдим е промяната на границите, с цел те да имат смисъл и да донесе мир на Балканите“, казва той.
В интервюто Рорабейкър , който е бил съветник на бившия президент Роналд Рейгън, отбелязва също, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите, въпреки индикациите, които съществуват.

Албания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mhmm (гост)
  Отговор
  1 14:06  07.02.17
  Държава е защото е световно приета. Дали е правилно това е друг въпрос. А трето е - нас пита ли ни някой изобщо дали ги искаме тия маймунки, които ни наричат татари!?

  Коментиран от #4, #8

 • slana bara (гост)
  Отговор
  2 14:08  07.02.17
  amerikaneca e lud niama predstava ot istoria

  Коментиран от #17, #33

 • мвн (гост)
  Отговор
  3 14:09  07.02.17
  Трябва да си разделим щатите - това е истината!
  Иначе Македония си е на македонците. Но щатите нещо се бъркат там дето не им е работата, да разпределят чужди територии и да се разпореждат с държави - айде няма нужда!

  Коментиран от #7

 • ссс (гост)
  Отговор
  4 14:13  07.02.17

  До коментар #1 от "mhmm":

  Ние маймунките дето ни наричат татари ще ги оставим на шиптърите. а при нас ще си вземем българите.
 • гост (гост)
  Отговор
  5 14:14  07.02.17
  Македония така или иначе ще престане да съществува. Въпрос на време е. Има шанс да си вземем Охрид и Струга.
 • Гоуст (гост)
  Отговор
  6 14:18  07.02.17
  Какъв скандал бе Роска. Това не е скандал, а ФАКТ
 • Kcaniba Кроков Хойчев (гост)
  Отговор
  7 14:19  07.02.17

  До коментар #3 от "мвн":

  Точно пък американците не са взели кой знае какво участие при разпределението на българските територии, за разлика от една друга братска държава която ни отщипа Македония и я подари на една друга нейна братска държава. Те нещо такова!

  Коментиран от #11, #13, #14

 • Ками (гост)
  Отговор
  8 14:20  07.02.17

  До коментар #1 от "mhmm":

  "Ще донесе мир на Балканите"!!! Първо: на Балканите няма война. А може би точно това ги дразни американците. Второ: как ще създадеш мир, разделяйки една държава /дори и измислена/ и присъединявайки я към други, при положение, че към нея ще имат претенции поне четири съседни държави? Това значи сигурен конфликт на Балканите.
 • jambazina (гост)
  Отговор
  9 14:25  07.02.17
  Бурето е пълно с барут. Само една малка искра трябва. Някой иска тоя път и нас да ни вкарат в кютека.
 • Прав е (гост)
  Отговор
  10 14:27  07.02.17
  Това отдавна съм си го мислил, но не съм предполагал, че може да го каже американски политик. Браво!
 • кроко (гост)
  Отговор
  11 14:41  07.02.17

  До коментар #7 от "Kcaniba Кроков Хойчев":

  За братските английски и германски народи какво ще кажеш, те само хубавото са ни мислили, така ли? Сигурно Бисмарк е искал голяма България, ама едно време в учебниците по история нарочно е пишело обратното?!
 • Ник (гост)
  Отговор
  12 14:41  07.02.17
  В известен смисъл този е прав. Само не знам да ли е наясно, че заради Македония ние влизаме във всички войни.
  Факт, е че в крайна сметка Тито, омразния Сърбин и Сталин поставят края на Българската мечта да си приберем Македония обратно при нас. - Където и е мястото!
  Въпросите са няколко!
  Този въпрос може да запали нова Балканска, а и световна Война!
  Преки претенции имат Българи, Сърби, Гърци и Албанци. Косвени имат Турци, Руснаци, Американци и всички които ни мразят- а те не са малко!
  Ние подготвени ли сме да воюваме отново за това парче земя и претопените Българи там?
  Трябва ли стратегически да мислим по въпроса за Македония?
  - Категорично ДА!
  Готови ли сме за война?
  - Категорично НЕ!
  Трябва ли да сме готови?
  - По всяко време и Македония трябва да бъде наша цел !
 • Д'Мин (гост)
  Отговор
  13 15:02  07.02.17

  До коментар #7 от "Kcaniba Кроков Хойчев":

  Защото ако бяха оставили съдбата на България на Чърчил а не на Сталин, сигурно щяхме да съществуваме!
 • Д'Мин (гост)
  Отговор
  14 15:09  07.02.17

  До коментар #7 от "Kcaniba Кроков Хойчев":

  Чърчил зачерква България с червено. В началото на 1942 г. той държи реч, в която казва, че българите са грешен народ, три пъти през годините се озовават срещу англичаните и затова трябва да бъдат наказани. Чърчил ни наказва 2 пъти - с бомбардировките през 1943-1944-а и след това в Ялта - с подписаното споразумение след войната, когато дава България в сферата на влияние на СССР и на Сталин.
  Уинстън Чърчил:
  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба."
  "Тия, дето си казват "честита баня" - те ли са ни обявили война?" - по отношение на България, след като е научил, че е обявила война на Великобритания и САЩ.
  „За да падне България трябва да падне само София.Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи.“
  "Държава на име България не трябва да съществува." - на Парижката мирна конференция.
  Още искаш ли?

  Коментиран от #29

 • Крилья Советов (гост)
  Отговор
  15 15:10  07.02.17
  България няма и не може да има претенции към Македония. България бе първата държава в света, която призна официално БЮР Македония. Всяка от останалите държави в региона обаче има и то сериозни претенции. Вижте, от ВМРО преди време разпространяваха доста книжлета на чужди автори, неглижирани от западната преса, които автори описват доста подробно какъв гигантски концлагер е била Македония и как гръцките андарти прочистват българските села в Южна Македония. Имате ли представа колко хора са изтрепани само заради факта, че се легитимират като българи? Наясно ли сте какъв бой и тормоз е било над това население, докато престане да се нарича българско? Има доста хора, които могат да потвърдят как, когато гърците в Северна Гърция откриват гроба на цар Самуил, моментално прогонват всички българоговорящи работници от обекта.

  А ние от десетилетия чакаме македонците да се осъзнаят! Как да стане?! Ние бяхме слаби, не можехме да ги защитим, а там ги трепеха и се мъчеха да ги асимилират. Как да ни обичат?
 • Дани (гост)
  Отговор
  16 15:18  07.02.17
  А пък според мен САЩ не трябва да съществуват , Калифорния трябва да се отдели , Аляска на Русия, Тексас И Ариона на Мексико. Така мисля аз
 • Крилья Советов (гост)
  Отговор
  17 15:19  07.02.17

  До коментар #2 от "slana bara":

  Американецът не е луд, а прагматичен. Той директно не казва "България", а "държава, която намират за близка". Коя е близката държава за македонеца и с кого бяха в Югославия? Едва ли би се присъединил някой към нас...

  Коментиран от #18, #19

 • кроко (гост)
  Отговор
  18 16:02  07.02.17

  До коментар #17 от "Крилья Советов":

  Не че изказването на някой американец трябва да се взима под внимание, но с турците и гърците са скарани; сърбите ги мразят, а и руснаците ги коткат тях; ако им трябва стабилен съюзник на Балканите, кой ще е? Чернагора ОК, ама де камилата, де камиларя, нещо по-в центъра трябва. И какво по-лесно от това да ни пуснат една муха в главата - мухата за Македония.
 • кроко (гост)
  Отговор
  19 16:06  07.02.17

  До коментар #17 от "Крилья Советов":

  Исках да каже че грижата им никога няма да бъде доброто на Македония и стабилността на Балканите. Винаги ще са на принципа разделяй и владей и като се сборичкат с рунсаците, е много вероятно да има сделки, от които да сме ощетени за сметка на някой друг балкански народ, а иначе в международен план ще им върнат жеста някъде другаде! Според зависи къде какво става и кой е наделял.
 • Nike (гост)
  Отговор
  20 16:06  07.02.17
  Македония е фалшива държава, създадена от Русия, няма минало и няма бъдеще.
 • све (гост)
  Отговор
  21 16:40  07.02.17
  България и Македония са разделени, защото губим и двете св.войни. Сърбия е победител.
  За съжаление, днес каквото и да се направи ще предизвика конфликт....
  никой не ни мисли доброто
  а простотията расте....
  стига да прочетем коментарите
 • Garrincha (гост)
  Отговор
  22 17:30  07.02.17
  Малиии, е, сега макетата ке нападнат УСА ....
 • Охранителят-София (гост)
  Отговор
  23 19:08  07.02.17
  Ха ха! Смешно ми става като се замисля! Ние сега едвам пъплим ,та и по голями трябва да станем!
 • Гост (гост)
  Отговор
  24 19:11  07.02.17
  Няма лошо една голяма несправедливост към България, породена от великите сили на Берлинският конгрес да бъде отменена ,макар и частично. Тази Македония ,заради която участвахме в 4 войни,влязохме в 2+1 национални катастрофи,загубихме Беломорска Тракия,и преживяхме трагедии и унижения, да се събере отново с майка България.
 • непознат (гост)
  Отговор
  25 19:28  07.02.17
  Виждате ли тези американци как ще направят война и ще си тръгнат.Как мисли тоя американец да разделя.Македония макар и малка има армия,полиция и всичко което има една държава,просто ще направят комфликт и ще си тръгнат,така ще стане албанци и македонци не се понасят ще стане страшно повярвайте ми тези американци добро не мислят.
 • Кики (гост)
  Отговор
  26 19:41  07.02.17
  Изказването на този американец е много глупаво. Не му отива на големия пост, който заема. Това не е баница да е делиш! Това означава конфликт на балканите! Но това са нормални американски разсъждения. Надявам се балканските страни да мислят трезво, за разлика от САЩ!
 • Алфата (гост)
  Отговор
  27 19:42  07.02.17
  Ай стига с тази Македония! Почти цяла като територия си я имаме обезлюдена (Северозапада), та и още земи с бедни хора! Като е речено да са македонци - о'к, македонци да са! Ша си ходим на гости, напред-назад, ще се уважаваме, ако някой се чувства такъв или онакъв да върви да живее където му е кеф! Свят голям. Само се мътят кокали от големи "умни" (или уж хитри) политически глави.
 • Гост читател (гост)
  Отговор
  28 19:44  07.02.17
  Ние трябва да вземем само македонките. Пергишите им не ни трябват. Абсолютно прав е американеца.
 • Kcaniba Кроков Хойчев (гост)
  Отговор
  29 20:17  07.02.17

  До коментар #14 от "Д'Мин":

  Чети кво съм написал ве троле аз говоря за американците че не са ни разкъсвали територията! Кво ми се навираш с твоя Чърчил ?

  Коментиран от #31

 • ШО Е МАКЕ (гост)
  Отговор
  30 20:50  07.02.17
  Разхождал се македонския президент из страната и видял в една военна база двата им бомбандировача. Решил да нападне САЩ, че им бил сърдит, издал заповед, но преди това се обадил на Тръмп да го предупреди: обявяваме ви война, днес ще бомбандираме НюЙорк. И затворил веднага телефона, окопали се макетата и чакат ответен удар, но такъв не последвал. След няколко дни решил да бомбандират Сиатъл, издал заповед, обадил се в Белия Дом да ги предупреди и пак затворил бързо телефона. Заели позиции макетата, чакат ответен удар, ообаче пак не последвал такъв. Решил да бомбандират направо Вашингтон и пак звъннал на Тръмп да го предупреди, но този път не затворил, а изчакал да чуе отговора:
  В..'та м..а, само да ви намеря къде сте на картата, ще ви изравня със земята!
 • Берлинският Концерт (гост)
  Отговор
  31 20:54  07.02.17

  До коментар #29 от "Kcaniba Кроков Хойчев":

  "Нова Англия" не се е намесвала, но "Стара Англия" , Германия, Австро- Унгария ,огън да ги гори.
 • Самуил (гост)
  Отговор
  32 20:55  07.02.17
  Американски идиот
 • Мършата (гост)
  Отговор
  33 20:57  07.02.17

  До коментар #2 от "slana bara":

  Независимо какво пише, говори или пърди, щом е представител на Обединените Щати, веднага се съгласявам и ти препоръчвам да последваш примера ми! Нека ДЕМОКРАЦИЯТА и СВОБОДАТА да ни бъдат девиза! ВРЕМЕТО Е НАШЕ!
 • Българин (гост)
  Отговор
  34 21:03  07.02.17
  Какво ли би казал сега Плевнелиев????
 • Специалист (гост)
  Отговор
  35 23:22  07.02.17
  В бъдеще промяна на границите на балканите . Ся това е изваден контекст от цяло изречение , но много ясно казва балканите. И Божидар Димитров знае че не се отнася само за македония .ако сте сванали е добре , ако не сте разбрали е пак добре . Е хайди останете със здраве.
 • гост (гост)
  Отговор
  36 02:58  08.02.17
  Македония е чисто българска територия от хиляди години , населена е с етнически българи . Тоя американски боклук за какво косово и албания говори ?
 • 681 БЪЛГАРИЯ (гост)
  Отговор
  37 08:52  09.02.17
  ДА ПРАВИЛНО ! МАКЕДОНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕСЪЕДИНИ КЪМ БЪЛГАРИЯ И ТОЧКА ПО ВЪПРОСА . НАЙ-ДОБРЕ Е ДА НИ ВЪРНАТ ГРАНИЦИТЕ ПРИ ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ !!!
 • 1234 (гост)
  Отговор
  38 17:54  10.02.17
  Не ни трябва чужда земя,македонците си направиха държава да си стоят там.Който се чувства българин,добре дошъл да идва и да спазва българските закони,който се има за македонец да си стои там,НЕ ЖЕЛАЯ СЛЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ДА ТРЪГНАТ ПАК ДА СЕ ДЕЛЯТ И ДА ИСКАТ ТЕРИТОРИИ ОТ БЪЛГАРИЯ.България да не я намесват в тая каша,който иска да се меси ,НО БЪЛГАРИЯ ДА НЕ СЕ НАМЕСВА В ТАКЪВ КОНФЛИКТ. ТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ САМО СТОЯТ И МИСЛЯТ КАК ДА СКАРАТ НАРОДИТЕ ДА СЕ ИЗБИВАТ .НЕ НИ ТРЯБВА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ,НО НЕ ДАВАМЕ И ОТ НАШАТА,КОЙТО СЕ ОПИТА ДА БЪДЕ ПРОКЛЕТ АНАТЕМА!

Напиши коментар:


Публикувай