23 947 6

История на свастиката - символ от древността

Един от най-древните символи на благополучието е обезличен от нацистка Германия

История на свастиката - символ от древността
На снимката: Корейска пагода
Константин Карагьозов

Свастиката е един от най-известните символи в света, съществуващ от хилядолетия. Така познатото ни наименование идва от древната източна религия индуизъм, от санскритската дума свас-тика, означаваща предмет, носещ щастие или предвещаващ добро. В буквален превод свасти значи благосъстояние.

Уникалността на свастиката, разпространена сред различни континенти и цивилизации, е напълно обезличена от нацистка Германия през 1920 година. След възкачването на Нацистката партия на власт в страната, та до днес, свастиката придобива съвсем ново значение, съвсем отдалечено от късмета и благополучието.

Преди заклеймяването на свастиката, тя присъства в множество религии – индуизъм, будизъм, джайнизъм, както и в редица древни цивилизации. Използвана е от гърци, египтяни, римляни, келти, присъствайки дори като орнамент върху най-древната откривана керамика.

Християнството е използвало свастиката като разновидност на Христовия кръст. Тя е символизирала победата на Исус над гоненията и смъртта. Древните християнски църкви, особено тези от Романския и Готическия период, използват широко свастиката за декорация.

Свастиката обаче все още се използва в индуизма. Индусите често я рисуват с пръст на главите или телата си по време на религиозни ритуали, използвайки синдур (козметична пудра с яркочервен цвят). Украсяването на врати на къщи и храмове със свастики също е сред обичаите на индуизма. В днешна Индия продължават да вярват, че пречупеният кръст носи късмет и защитава от злото.

Позната още като „Гамадион“ или „гръцки кръст“ (заради прилика с гръцката буква гама), свастиката е била на особена почит и широко използвана сред търговци и производители на различни блага. С нея те отправяли апел към богинята на късмета за финансова сполука. И така... до началото на 20-и век.

Любопитен е примерът с ирландската обществена пералня "Пране Свастика", основана през 1912 година в Дъблин. Колите на фирмата били брандирани с черна свастика на бял и червен фон - същата онази, която е толкова добре позната покрай Третия райх.

Бизнесът на датската пивоварна "Карлсберг груп" също процъфтява в началото на 20-и век благодарение на свастиката, която е лепната на етикета на бутилките.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Карлсберг груп
  Отговор
  1 18:51  08.02.17
  А тука за отпечатъка от подметката стана скандал https://fakti.bg/biznes/219395-nacistki-skandal-zaradi-obuvki
 • mediator37
  Отговор
  2 09:59  09.02.17
  Разходете се до Ивайловград, Римска вила Армира, ще видите над 1000 свастики. В Несебър, Стария град абсидата отвън на църква ХІ век Исус Христос Пантократор (Вседържител) има десетки свастики. Виждал съм в музеи тракийски глинени съдове ІV век преди Хр. със свастики и златни плочки със свастики.
 • ЖЪФ
  Отговор
  3 10:44  09.02.17
  Публикувано във факти.бг: В днешна Индия продължават да вярват, че пречупеният кръст носи късмет и защитава от злото. плаши еврейте и ги държи далече от Индия :)))))))
 • 4 05:10  29.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 5 05:15  29.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 05:15  29.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай