11 Февруари, 2017 08:33 33 480 79

Игра на подводници! САЩ или Русия ще победи?

  • сащ-
  • русия-
  • подводници-
  • северодвинск-
  • вирджиния-
  • съревнование-
  • крилати ракети-
  • флот

Коя страна има по-добрата подводница?

Игра на подводници! САЩ или Русия ще победи? - 1
Снимка: Wikipedia

Какво би станало, ако най-мощните ядрени подводници на САЩ и Русия влязат в пряк военен дуел? По време на Студената война съревнованието между двете страни достига опасни измерения, а и след нейния край винаги се задава един въпрос – кои военноморски сили са по-добри?

Съперничество има и между най-добрите подводници на Вашингтон и Москва, които имат слаби и силни страни. The National Interest се опитва да отговори на важния въпрос.

Американците излязоха от Студената война като господари на океаните по отношение на подводниците. След повече от две десетилетия господство, обаче, под морското дъно се задава предизвикателство и заплаха за трона. Нека една срещу друга поставим подводници от клас „Ясен” и „Вирджиния”.

Подводната машина „Северодвинск” е гордост на руския флот. Тя е многоцелева ядрена подводница с крилати ракети от четвърто поколение. Конструкцията й започва през 1993 година и е планирано да бъде представена пет години по-късно, но заради бюджетни проблеми се налага отлагане. От няколко години насам подводницата вече плава в открити води като част от руските военноморски сили.

Плавателният съд „Северодвинск” е дълъг 119 метра и има водоизместимост от 13 800 тона. Екипажът се състои от 90 души – по-малко в сравнение с американския конкурент, което пък е за сметка на по-високо равнище на автоматизация. Подводницата има 200-мегаватов ядрен реактор, който позволява да се достигне скорост от над 30 възела под вода. Според някои експерти машината може да развие скорост и от над 35 възела (65 км/ч).

„Северодвинск” може да се похвали с осем торпедни тръби (четири от които 650-мм) и крилати ракети „Калибър”, способни да поразят различни по вид цели. За допълнителна мощ подводницата е оборудвана и с вертикални пускови шахти за ракети, сред които и противокорабните „Оникс”. Те са свръхзвукови ракети със среден радиус на действие.

Подводниците от клас „Вирджиния”, от своя страна, са с четири метра по-къси от руската, но за сметка на това водоизместимостта им е два пъти по-малка. Екипажът се състои от 113 души, а машината е задвижвана от ядрен реактор General Electric SG9. Под вода подводницата може да развие скорост от 35 възела.

Игра на подводници! САЩ или Русия ще победи?

Подводният кораб разполага само с четири торпедни тръби (533-мм), способни да изстрелят дистанционно управляемо торпедо Мк-48. Подводниците имат и противокорабни крилати ракети „Харпун”, които могат да поразяват различни цели. Подводниците от клас „Вирджиния” са въоръжени и с ракети „Томахоук”.

При пряк сблъсък кой ще има надмощие? Подводниците са най-технологичните машини от този тип и в двата флота. „Северодвинск” е по-бавен, но може да се гмурка на по-големи разстояние. „Вирджиния” имат преимущество в сонарното засичане, а освен това е и по-тих.

То отношение на битките под вода, тези два компонента са ненадмината комбинация, даваща голямо преимущество на американците, посочва изданието. „Северодвинск” може да реагира по-бързо на внезапна възможност за прихващане на мишена благодарение на свръхзвуковите си крилати ракети „Калибър”.

В краткосрочен план американските подводници от клас „Вирджиния” имат леко преимущество над руската „Северодвинск”. В дългосрочен план в съперничеството между подводниците ще се включат и безпилотните подводни апарати, както и множество други нови технологии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    45 122 Отговор
    Иска ли питане американските супер подводници за нула време ще изпратят на дъното руските ръждясали атомни корита.

    Коментиран от #2, #58

  • 2 кроко

    51 12 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    ссс, я сега си напиши един отговор и с моя ник за да ти е по-забавно! Много си алчен, бе пич! Спри се малко, ти кога имаш време да ги харчиш тия центове?
  • 3 кроко

    24 85 Отговор
    Истински руски подводници почти няма болшинството са направени от картон и шперплат , да плашат гаргите. От къде пари за истински ? Танковите им са също такива и самолетите и те картонени, а ве всичката им работа е такава.
  • 4 Kcaniba

    22 47 Отговор
    ссс, руските корита са ръждясали, ушанките са пияни, а ти си ТРОЛ!
    Ах да, анализът е писан от най независим източник- National Interest!!!
    Тцтцтцтцтц
  • 5 момчилов

    20 50 Отговор
    сложната електроника в руската оръжейна индустрия се доставя от две израелски компании с разрешение от сащ.когато се заглуши или изключи всичко става желязо за скрап.така стана с руската пво С400 в сирия.израелската авиация периодично ги заглушава и свободно оперира в небето на сирия.скоро бомбардираха военен обект до дамаск и унищожиха конвои бронетехника на асад

    Коментиран от #13

  • 6 релито е такова

    43 7 Отговор
    Дано не се пробват да се побеждават-че ще се накъдри целият свят...П.П.--и тук вече един нормален коментар няма--само психари като ссс

    Коментиран от #7

  • 7 релито е такова

    44 9 Отговор

    До коментар #6 от "релито е такова":

    Така както го изключиха на Доналд Кук--айде пишете малко по-сериозно бе..
  • 8 Мдааааааа

    61 13 Отговор
    А пък руснаците наскоро заглушиха американските избори и президент на САЩ стана този, дето те си поискаха! Момчилов, ти като пишеш заглушен ли си или просто надрусан?
  • 9 рашист

    16 28 Отговор
    рашистите се друсаме с лусион и мреме,нас враг ни не требе,ние сами сме си най големи душмани
  • 10 Kcaniba

    27 5 Отговор
    Пуснете и една статистика , чии подводници по често аварират в мирно време и веднага ще стане ясно кои са по надеждни.
  • 11 кирил

    23 34 Отговор
    славното корито кузнецов има най съвременна стелт система,одимява всичко и нищо се не вижда. отделно,самолетите му сами си падат от него. въобще,всичко е безаналогово
  • 12 Мдааааааа

    32 8 Отговор
    Ей рашист, дай да поговорим за умрелите американци и европейци в следствие на некачествена дрога. То на тях там всичко им е розово нали, е да, всъщност това били розови слонове , които им се привиждат от дрогата!
  • 13 дани

    16 28 Отговор

    До коментар #5 от "момчилов":

    а казваха че връбче не можело да прелети над сирия без тяхната пво. напомниха ми минали години когато немски 18 годишен младеж с любителски самолет кацна на червения площад прелитайки цялата пво на москва която уж била непробиваема. беше голям смях
  • 14 Kcaniba

    12 15 Отговор
    ссс, ТРОЛЕ мой, каква статистика!!
    Ни си живият пример за манипулитивните ти господари от Козяк!!
    Тролиш и спамиш под чужди никове))))

    Коментиран от #21

  • 15 Мдааааааа

    59 14 Отговор
    Аз пък помня как японските самолети унищожиха Пърл Харбър, помня и как сърбите свалиха Стелт, помня и как американците ги биха във Виетнам и той още е цял и комунистически, много неща помня и си се смея като теб Дани!
  • 16 мдаааааа

    15 32 Отговор
    и кочината ссср се разпадна
  • 17 Мдааааааа

    41 16 Отговор
    И кочината ЕС и тя почна да се разпада!
  • 18 дани

    13 26 Отговор
    русия също е в процес на разпад,това го казват най вече руски историци и политолози. тия в кремъл и около тях го знаят и масово прехвърлят пари на запад.скоро някакъв виолончелист приятел на путин цъфна с 2 милиарда в панамска офшорка.кой го знае в колко други офшорки има крадено и изнесено
  • 19 мдаааааа

    13 25 Отговор
    първа ще се отдели чечня,там не важат никакви закони на руската педерация
  • 20 Мдааааааа

    15 9 Отговор
    Да Дани, това са парите дето руските хакери точат от САЩ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дани

    10 20 Отговор
    или татарстан,там вече си имат свой президент парламент и конституция. башкирия ги следва. за кавказ,всичко е ясно.рускоезични вече няма,власта се крепи само на военни гарнизони.извън тях,там не е русия
  • 23 чегевара

    15 24 Отговор
    русия е държавата с най голямо социално неравенство.арогантна показност на награбено от кремълската олигархия и отчайваща бедност и мизерия в провинциите. обречена държава

    Коментиран от #25, #26

  • 24 onq s konq

    17 32 Отговор
    Рускя варел няма шанс!!!
  • 25 кроко

    15 5 Отговор

    До коментар #23 от "чегевара":

    Стояне, кажи какво стана миналата Неделя с лошите новини от Украйна! Щяхме да ревен, руснаците да си скубят косите...
  • 26 кроко

    26 8 Отговор

    До коментар #23 от "чегевара":

    Колко % от американците държаха 96% от парите в социално равната страна САЩ? Просто от любопитство питам, да видя що за трол си, не че не знам!

    Коментиран от #27, #75

  • 27 Kcaniba

    4 9 Отговор

    До коментар #26 от "кроко":

    От любопиство ли? Любопитной Тамаре на базаре нос оторвали-руска поговорка.
  • 28 666666

    23 1 Отговор
    За техните прочетох.Напиши нещо за нашите.Никой не ми казва хубави ли са,добри ли са ,какви характеристики имат?Ще преборят ли Руските ,които са изгнили варели според някои. Или нашите са толкова секретни ,че никой не ги е чувал и виждал!
  • 29 Kcaniba

    10 2 Отговор
    Не се карайте тролове , мога да ви уверя и американците и руснаците напразно харчат огромни пари за подводници. Аз не съм голям експерт но се съмнявам , че ще има полза от тъх при една евентуална световеа война. Вижте колко пари са оставяни да ръждясват и да знаете , сегашните модерни подводници ги чак същото. https://yandex.ru/images/search?text=кладбище%20подводных%20лодок%20на%20кольском%20пол
  • 30 стоян георгиев

    14 25 Отговор
    тва е като въпроса ладата ще победи ли тесла щото има по-големи болтове на джантите?руснаците произвеждат само боклуци ,неоспорим факт,затова дори изпечените путинофили нямат нищо руско в покупките си през последните 25 години освен суровини ,газ или бензин :)!и за уточнение ,не ме бъркаите с чегевара,макар и да се солидаризирам с мнението му не бих си сложил ник на масов убиец и терорист.

    Коментиран от #34

  • 31 Kcaniba

    7 2 Отговор
    На , гледайте и продължавайте да се лаета като махленски пумияри.
    http://www.novate.ru/blogs/140115/29568/
  • 32 Стоянеееее

    13 9 Отговор
    Ти с тъпите си коментари си най големия масов убиец в света! А ти за такава личност, като Че не би трябвало изобщо да коментираш, защото си недостоен!

    Коментиран от #45

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 кроко

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Няма нищо, ти пак ни разкажи за лошите новини, дето щяха да дойдат миналата седмица, кажи намери ли евтин бензин, разбра ли че далаверата с бежанците станала още по-дебела -дават ни още 6 мил. за афганистанците....

    Коментиран от #46

  • 35 Kcaniba

    9 6 Отговор

    До коментар #33 от "Kcaniba":

    Ако не спреш да спамиш Асвен баур и нещо друго може да изядеш тролче и си измисли друг ник щото ще те гази руска мечка.
  • 36 Диди

    5 2 Отговор
    Момчета,само се плюхте,нищо същественно не писахте по статията.

    Коментиран от #42, #50

  • 37 кроко

    5 10 Отговор

    До коментар #33 от "Kcaniba":

    Видя ли ръждясълите руски легени , направо са супер-пупер налииии
  • 38 Kcaniba

    12 7 Отговор
    Асвен баура ссс, яж розовите запчета от Козяк!!!
    И вызхвалявай господарите си от ФАЩ!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Kcaniba

    3 7 Отговор

    До коментар #39 от "Kcaniba":

    Спокойно торле не се вълнувай , уазката от Карлуково тръгна вече за теб , баур в нея колкото искаш ще ядеш на поразия и може и да те излекуват даже.

    Коментиран от #52

  • 41 Кики

    4 2 Отговор
    До Дани

    Дани, виждам, че вярваш сляпо на всичко, което е напечатано! Постарай се да изкажеш свое мнение, в което си убеден от натрупания опит в живота.
  • 42 ссс

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Диди":

    Чакай малко и теб да те поплюя как не можа вчера от 3 коментара поне един адекватен да напишеш?
  • 43 Кики

    10 3 Отговор
    Преди 1-2 години Путин каза: Никой не може да има по - голяма военна мощ от Русия! Аз не се впечатлих много от това изказване, защото мнението ми винаги е било същото.
  • 44 Кики

    2 0 Отговор
    ССС, какво не ти хареса вчера?
  • 45 стоян георгиев

    4 10 Отговор

    До коментар #32 от "Стоянеееее":

    че гевара по нищо не се различава от осама бен ладен.само дето осама загина сравнително достоино докато въпросния се молеше и обясняваше че е че гевара и да не го трепат ама не му върза накрая,щото и на руснаците им писна да плащат след като го хващаха при поредната му терористична акция.ако имаш някакви аргументи в което се съмнявам щото не си чел нищо за че ,освен че си го гледал по рекламни фланелки на тъпчовци дето си мислят, че е модерно ,да носиш терорист на гърдите си,може да ми опонираш.

    Коментиран от #66

  • 46 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "кроко":

    лошите новини доидоха ,порошенко и тръмп се разбраха и маккеин натисна президента да смени позицията си за крим .евтиния бензин ти го търси,аз няма как да търся нещо дето не съществува,а тва че българия получава нови пари виждам че е проблем за теб,очаквано предвид антибългарската ти позиция .
  • 47 Васичка Атанасова

    3 7 Отговор
    КУРСК Е ПОТОПИХА АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 48 ключаря

    5 1 Отговор
    Каквото каже Диди - това е!
    Мисля, че крайно време да си чукнем една среща и да се запознаем, и на който край на света да си аз ще литна към теб.Да бе - и в преносен, и в буквален смисъл ще го направя.Имам една малка двуместна "Чесничка" и ако си под 100 килогрма можем да полетим където си поискаме.Дори да си мома от село пак е лесно - почти всяко село от соца си има селскостопанско летище за пръскане на посеви.Мога да кацна и там.Пък и там да си останем - какво им трябва на две душички?А?
  • 49 ключаря

    3 1 Отговор
    Каквото каже Диди - това е!
    Мисля, че крайно време да си чукнем една среща и да се запознаем, и на който край на света да си аз ще литна към теб.Да бе - и в преносен, и в буквален смисъл ще го направя.Имам една малка двуместна "Чесничка" и ако си под 100 килогрма можем да полетим където си поискаме.Дори да си мома от село пак е лесно - почти всяко село от соца си има селскостопанско летище за пръскане на посеви.Мога да кацна и там.Пък и там да си останем - какво им трябва на две душички?А?
  • 50 стоян георгиев

    9 13 Отговор

    До коментар #36 от "Диди":

    диди няма кво да се пише по статията ,русия е безнадеждно изостанала технологично страна и тва се вижда ясно във всичко дето произвежда ,а и не е това от сега .за да произвеждаш добри подводници ти трябват добри инжинери ,добри работници и добре работещо като цяло машиностроене ,а там тва го няма.тва дето руснаците могат да направят е огромно по големина и ниско по качество нещо ,щото имат евтини суровини и харчат пари за глупости непрекъснато.та могат да направят голяма подводница ,но трудно плуваща ,трудно управляваща се и т.н. вземи качи се на една лада и прави сметката кво ще с подводницата.

    Коментиран от #54

  • 51 Кики

    7 5 Отговор
    Няма да споря с човек, който сравнява Че Гевара с Осама Бин Ладен. По - добре не ми пиши.

    Коментиран от #56, #64

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ключаря

    4 0 Отговор
    Диди, къде се изгуби?Пиши и да бягаме от русофилите и русофобите!
  • 54 кроко

    10 5 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Ой, миличкото тролче, не ти е лесно нали?
    Огромното "по големина", дето го произвеждат, да не би да са ядрени реактори, с чието ниско качество държат буквално половината пазар в света?
    Руската трудноподвижна подводница за това ли е с 90 души по-малко? В американската високотехнологична подводница сигурно тези 90 човека повече са гребци, а тролче?
    Ето ти евтин бензин:https://fakti.bg/biznes/222810-v-pet-evropeiski-strani-benzinat-e-po-evtin-ot-balgaria
    Ако държиш да е от страна членка на ЕС, отваряш сайта на Евростат и гледаш къде е най-евтино в ЕС. И правиш сметка че заплатите са в пъти спрямо България при приблизително едни и същи нива на акциза в ЕС.
    Ся, кажи кое е новото за което са се "разбрали" потрошенко и Тръмп, че така гръмко обобщи новината като "ужасна за Путин и русофилите"?
    Антибълграска е твоята тролска позицията, защото се кефеше че било голяма далавера да ни дават пари за да си пълним държавата с джангали. Аз само те информирам, че имаш повод да се радваш още повече - дали са ни още 6 милиона!
    И не смей да говориш срещу Осама Бин Ладен - той е американско творение и трябва да бъдеш толерантен спрямо него!

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 стоян георгиев

    2 8 Отговор

    До коментар #51 от "Кики":

    естествено че няма кво да спориш ,пред очевадното.двама професионални терориста с насилнически идеологии виновни за смъртта на милиони,разпалващи воини по света.както казах сигурен съм че не си чел нищо за че гевара и затова опонираш с такива купешки моабети.уааау как може да ги сравняваш ,леле колко си неинформиран и т.н. както казах ако има нещо дето да опонираш пробваи по същество,гевара има дори и биография,там обянсява как е прекосил южна америка с едно желание и то е няква мъглява революция .после я осъществява участва в кубинската такава в репресиите и убииствата на хиляди инакомислещи,после в съсипването на кубинското стопанство и после почва да се мести ,първо в африка където го пленяват ,но след съветски натиск го освобождават въпреки че е трябвало да бъде съден за терористичната си деиност,после се мести отново в южна америка и го раняват и пленяват,където о чудо смелия революционер се държи като мишчица чакаща хрусчов пак да звънне ,само че на място е вече американския представител на цру и получава тва дето толкова дълго е търсил.след смъртта му е използван за символ на левите терористични организации в европа .въпросните убиват маса народ през 70 те и 80 те.та както казах нищо по-различно от осама.
  • 57 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #54 от "кроко":

    и кво ми казваш с тази статия.стояне ти си прав ,а аз лъгах през цялото време.българия с наи-ниска цена на бензина в целия ес,а нали в австрия е бил много по евтин,а?сега почна за заплатите ,що не споменеш и климатичните промени а?ти твърдеше че ще заплюеш човек дето твърди че в българия е един от наи-евтините бензини в европа?сега ккато се доказа отново безапелационно че е така почна със заплатите ,смяхххх!
    нищо гръмко няма в новината че порошенко и тръмп се разбраха ,просто казах че ще стане и то стана,напук на празните ви приказки за обратното .тръмп направи завои след натиск на републиканските сенатори начело с маккеин и тва бе единствения му възможен ход,ако не иска бламиране и импиичмант.аз се кефя че ни дават пари ,за джагалите дето са тук така или иначе и няма как да не са.щото дали с пари или без българия е на пътя им за европа.само че ти и компанията постоянно приканяте путин да разцепи нато ,забравяики къде сме ние,приканяте за разпад на ес където бачкат 2млн. българи и хранят поне още толкова тук,приканвате за разпад на нато дето е организация гарантираща външната ни сигурност.що се отнася до осама ,видя се чии продукт е и кои го неотрализира и се бори с творението му.
  • 58 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Оправи ли БМВ-то ? Сложи ли му газ ?
  • 59 Българин

    17 1 Отговор
    Ей Професори,стига сте плямпали кой ще победи,молете се да не става,че свят няма да остане!!!
  • 60 no name no face no number

    11 4 Отговор
    И как разбрахте коя е по шумна? Пълна въздухарска некомпетентна статия.
  • 61 Антикомунист

    10 19 Отговор
    ООоо ама разбирасе , че Путинаската армия е най-велика, ВИВА ВОВА ! Високотехнологичния им самальотоносач Кузнецов смая света със своя стелт режим! Това е последен писък на технологията с въглища ! Впрочем в покрайнините на Москва няма канализация навсякъде и л..ната още се возят з Г..НОВОЗКИ ! Вива Вова ! Путя ще оправи света!
  • 62 Спашев

    4 15 Отговор
    Путинландците си имат ядрено корито (; браво ! И на нас ни набутаха 2 ядрени буци, платихме си ги и сега ще чакаме да ни ги набият отзад както правят с газа и петрола
  • 63 Кики

    5 4 Отговор
    До Стоян Георгиев

    Естествено, че няма да споря с теб, защото си от хората, които казват на черното - бяло! Плюсовете и минусите, които слагат хората, показват най - добре колко си компетентен. В пикови моменти получаваш 15 -20 минуса и нагоре! Оня с Коня също получава много минуси, макар и доста от тях незаслужено.Но Коня в немалко случаи е обективен. Той не казва на черното -бяло... като Теб!

    Коментиран от #65

  • 64 пурко

    1 5 Отговор

    До коментар #51 от "Кики":

    Раул Кастро-Защо още търпиш оня луд аржентинец.Фидел Кастро-Защото той прави неща, който дори ние не можем да си позволим
  • 65 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #63 от "Кики":

    а сега разбрах,значи щом групата с различни никове профи тролове е гласувала срещу мен значи аз не казвам истината:))!браво кики ти наистина си справедлив или справедлива.що обаче не попрочете за гевара?има доста инфо вече ,а също така може да ми опонираш лично ти,а не да чакаш да ми сложат минуси бандата на заплата в руското посолство.докато има хора с такива като твоите аргументи ,тези убавци ще си оправдават парите,а ние ще тънем в ла.на предизвикани от масовката на такива като теб.та ако искаш ми пиши твоя си работа!
  • 66 Немезис

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Зависи от гледната точка.То и Левски в очите на турците е бил терорист,ама за мен (а вярвам и за голям процент от хората)е патриот и национален герой.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 матрос

    7 4 Отговор
    Курск е най добрата.
  • 69 Jack Bauer

    10 0 Отговор
    Брей много сложен въпрос: "Публикувано във факти.бг: Какво би станало, ако най-мощните ядрени подводници на САЩ и Русия влязат в пряк военен дуел?" ще стане глобална ядрена катастрофа и най-вероятно ще измре 60-70% от населението, флората и фауната на земята до 12месеца след "дуела".
  • 70 Кракра

    3 8 Отговор
    кадилак виждали ли сте?
    А Волга?
    Едното е върхът на американското автомобилостроене. Другото - на руското.
    Сега умножете разликата между двете по 100. Защото колкото по-сложна е една машина, толкова по-големи са разликите.
    Руснаците си ги знаем. Пияна, некадърна сган. Те техните подводници си потъват сами, даже не е нужно американците или който и да е друг да се намесва. Справка - Курск.
  • 71 Реигън

    3 2 Отговор
    Къде е курск?
  • 72 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Заглавието ми звучи като "... Левски или ЦСКА, кой има по-добър ляв халф...".
  • 73 Людмил

    2 1 Отговор
    Подводница „Борей” : Размерите на подводницата: подводно водоизместване — 24 000 т, дължина на корпуса — 170 м, широчина — 13,5 м. Всяка подводница носи 16 междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво Р-30 „Булава” с далечина на полета над 8000 км, снабдени с 10 разделящи се бойни части с индивидуално насочване към целите.
  • 74 Истината

    3 1 Отговор
    Атомен ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение ТК-208 „Дмитрий Донской”. Именно на него се проведоха първите изпитания на междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране „Булава”.

    Размери на подводницата: дължина — 172,8 м, широчина — 23,3 м, водоизместване — 48 000 тона. Всяка подводница има 20 тристепенни балистични ракети с твърдо гориво Р-39 с маса над 9 тона, с далечина на полета над 8300 км, снабдени с разделяща се бойна част с индивидуално насочване на 10 бойни блока към зададените цели. На подводницата също така има малък басейн, солариум, сауна, спортна зала и кът за домашни любимци. Размерите на подводницата позволяват да разбива лед с дебелина над два метра.
  • 75 TyTy

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "кроко":

    Не е важно колко процента са богатите.Важно е онези 70/75 проц. средна класа да живеят нормално,както е в западна Европа и Америка.В България докато има малоумни подържници на екскомунистически партии и държави сами ще сме си виновни за дереджето
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.