927 1

Метежниците имали сателитни снимки от двореца на Ердоган

Нови подробности за неуспешния опит за военен метеж

Метежниците имали сателитни снимки от двореца на Ердоган
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

В базата, използвана като щаб от метежниците по време на преврата в Турция, са намерени сателитни снимки на президентския дворец в Истанбул, съобщи „Хабертюрк“.

Властите са открили стотици пръстови отпечатъци върху документите, иззети от разследващите. Общи 585 пръстови отпечатъка са намерени, 208 от които се знае чии са – лицата са извикани на разпит.

Опитът за военен преврат в южната ни съседка бе потушен в ранните часове на 16 юли. Военновъздушната база „Акънджъ“ беше използвана от метежниците за седалище и координационен център.

Според изданието сред документите е имало снимки и на президентския дворец в Истанбул, където метежниците са предполагали, че може да бъде Реджеп Ердоган.

Властите разследват дали локацията е била цел на военните. Турция обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча.

След него в страната бе въведено извънредно положение, а властите започнаха масови чистки на всички нива в държавата, заради което бяха разкритикувани от Запада.

В базата „Акънджъ“ са били намерени и други снимки – включително на обекти, които по-късно бяха обстрелвани от метежниците.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Смях
    Отговор
    1 15:09  09.02.17
    А в ъгъла на снимките пишело Google Maps, но пък на гърба им имало личен подпис от Гюлен!

Напиши коментар:


Публикувай