1 516 3

Астронавт засне невероятен феномен

Андреас Могенсен успя да фотографира "сини" заряди, излизащи от гръмотевична буря

Астронавт засне невероятен феномен
Снимка: NASA
Иво Стойнев

Свикнали сме по време на гръмотевична буря да виждаме светкавици, които вървят по посока на Земята. Но ще ви изненадаме ли, ако ви кажем, че има и струи електричество, които се движат в посока към Космоса?

Тези гигантски заряди с електричество се наричат "сини" и се фотографират изключително трудно и рядко. Обикновено, пилоти, които летят над гръмотевичната буря, успяват да ги видят, но за части от секундата. Сателити, също са правили снимки на този феномен, но с недостатъчна успеваемост.

Това обаче успя да стори астронавтът Андреас Могенсен, като част от мисията "Експериментът Тор" (кръстен на бога на гръмотевиците от скандинавската митология), чиято е цел е да се снимат именно такива феномени по време на бури. Заснемането става от Международната космическа станция, която е разположена на около 250 мили от Земята, с изключително детайлна камера.

Снимка: NASA

Астронавт засне невероятен феномен

Могенсен успял да заснеме феномена на "сините" заряди по време на буря над Индия. Те достигат над 360 000 километра в час и са във формата на конуси. Зарядите се движат нагоре - противно на земната гравитация и достигат до около 50 километра над повърхността, след което изчезват.

Учените изучават този феномен от 1990-та година.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мъка
  Отговор
  1 08:16  11.02.17
  Публикувано във факти.бг: Зарядите се движат нагоре - противно на земната гравитация Тока е по силен от гравитацията
 • Госта
  Отговор
  2 15:37  11.02.17
  Чък Норис му го върнал на тока! Спрял го@
 • Спас
  Отговор
  3 23:49  11.02.17
  "Международната космическа станция"!!! Щом си там си КОСМОНАВТ !!! Астронавтите са в Индия и някои други измислени държави.......:)

Напиши коментар:


Публикувай