14 Февруари, 2017 03:45 1 909 1

Малмьо - шведският Чикаго

  • малмьо-
  • шведският-
  • чикаго
Малмьо - шведският Чикаго - 1

"В Малмьо след време никой няма да смее да излиза на улицата след 18 часа. Помнете ми думата!", бе казал бащата на един убит младеж преди пет години. Днес шведският град все повече прилича на Чикаго, коментира Дойче веле.

Малмьо има около триста хиляди жители, като една трета от тях са емигранти, повечето от които живеят в запуснати панелни квартали. Градът е изправен пред купища проблеми: трябва да се бори срещу високата безработица, срещу безпаричието и най-вече - срещу зачестилите случаи на насилие.

Преди няколко седмици на автобусна спирка в един от панелните квартали беше застрелян Ахмед Обаид. Защо – никой не знае. Ахмед ходеше на училище и не членуваше в никакви банди. Вероятно той просто се оказа на неподходящото място в неподходящия момент.

16-годишният младеж стана поредната жертва в една пълзяща серия от убийства. "Зачестилите убийства в Малмьо се дължат главно на престрелките между различни банди", обяснява криминалистът Михаел Рейнг. Той работи за шведската Национална полиция, която се включи в борбата срещу престъпността в града, тъй като местната полиция вече не се справя сама. Рейнг обяснява, че в страната вече има около 30 такива банди, а в началото на 1990-те години са били едва четири.

Защо Швеция връща казармата?

Втора голяма новина от Швеция за последната година: след като страната сложи край на културата на гостоприемство спрямо бежанците, сега тя връща задължителната казарма – за мъжете и за жените. Защо? Коментар на ФАЦ. (30.09.2016)

"Уверявам ви: две трети от хората не искат бежанци"

Какво показва шведският опит с мигрантите

Полицията непрекъснато е обект на сериозни критики. Малцинственото правителство от социалдемократи и зелени в Стокхолм стартира голяма реформа, насочена към промени и централизация. Целта е полицията да слезе по-близо до хората, но в момента това изглежда почти невъзможно. Полицаите страдат от чувството на несигурност и са претоварени от работа - заради постоянните проверки на границата, но и заради нарастващото насилие, което се усеща най-вече в Малмьо.

Преди пет години на улицата беше застрелян и 15-годишният Ардиуан. Навремето убийството беше определено като изолиран, трагичен инцидент. Диаа Ноаман, баща на убития юноша, още тогава не приемаше това обяснение. Действителността днес сякаш потвърждава неговите възгледи и мрачните му прогнози за бъдещето. "В Малмьо вече няма никаква сигурност. След няколко години никой няма да смее да излиза на улицата след 18 часа. Помнете ми думата!", каза бащата навремето.

Сега, след убийството на Ахмед, цяла Швеция впери критичен поглед в Малмьо. Мнозина критикуват правителството в Стокхолм. Догодина в страната ще се проведат общи избори, а десните популисти от партията "Шведски демократи" получават голяма подкрепа за призивите си към сурово прилагане на законите.

Сериозен проблем за Швеция

Министърът на правосъдието Морган Йохансон казва, че полицейските ресурси в Малмьо вече са подсилени и се работи с пълна пара по разкриването на убийствата. Правителството залага на двойна стратегия, която, според Йохансон, вече дава плодове. Тя е донесла успехи другаде – например в Сьодертале, където доскоро също царели насилие и престъпност. "Там обърнахме нещата", казва министърът. "Полицията разби бандите, а усилената ни социална работа пресуши изворите, откъдето те черпеха своя човешки ресурс."

Не всички обаче са такива оптимисти. Карин Готблад, шефка на полицията в региона Упсала, смята например, че случващото се в Малмьо е характерно за цялата страна. Тя казва, че организираната престъпност е сериозен проблем за Швеция, а полицията трябва да бъде оборудвана с всичко необходимо, за да може да отговори на това предизвикателство. "Съществуват истински престъпни мрежи, гигантски количества оръжие, отворени граници. Тежката престъпност се движи безпрепятствено из цяла Европа", смята Готбалд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МХА

    4 0 Отговор
    Докато не изгонят арабите до един няма да се оправят никога!!!