808 5

Space X изпраща супербактерия в космоса

Ключ към решаването на проблема със супербактериите?

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Space X ще изстреля в космоса резистентна на антибиотици супербактерия. Микроорганизмът ще живее в условия микрогравитация на борда на Международната Космическа Станция (МКС). Бактерията, която ще бъде пратена в орбита е тази, към която са насочени много страхове – т.нар MRSA (устойчиви на метицилин стафилококи – Staphylococcus aureus), пише МегаВселена.

Дори споменаването на MRSA изпраща неприятна тръпка по гърба на мнозина. Става дума за устойчива на антибиотично лечение стафилококова инфекция, която може да се прояви в човешкото тяло под формата на болезнени червени подутини по кожата и която може да обхване дори костите, ставите и кръвта. Тази потенциално животозастрашаваща инфекция всъщност убива повече хора годишно в САЩ от СПИН, Паркинисон, емфизема и насилие взети заедно.

Защо обаче учените искат да качат тази опасна супербактерия на борда на МКС? Целта на експеримента е да се ускори мутацията на бактерията, което ще позволи наблюдение на процеса в много по-кратки срокове, отколкото на Земята.

Според водещия учен в проекта Анита Гоел, изпълнителен директор на биотехнологичната компания Nanobiosym, “ще се възползваме средата на микрогравитация на МКС, за да ускорим революцията в Прецизната медицина на Земята.” С други думи, използвайки информацията от това изследване на ускорен цикъл на живота на MRSA бактерията, учените ще могат да разберат как бактерията се променя и мутира много по-бързо, отколкото биха постигнали същия ефект на Земята.

Информацията след това евентуално би могла да се екстраполира и към други бактерии и да позволи на учените да преборят с тази и други бактериални инфекции. Ако експериментът е успешен, може да се окаже ключ към решаването на проблема със супербактериите.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 09:00  15.02.17
  Много важна крачка за усвояването на космоса. Адмирации за НАСА !

  Коментиран от #5

 • Кака Пена
  Отговор
  2 10:53  15.02.17
  Заглавието е подвеждащо. Спейс Екс няма нищо общо с научните изследвания, само осигурява ракета-носител. Разбирам, че най-субсидирания милиардер в историята го е закъсал и трябва да му се направи реклама, но защо безплатна?
 • ЪРП
  Отговор
  3 11:06  15.02.17
  АЛА-БАЛА, АЛА-БАЛА ....... ТОВА КОЕТО АЗ РАЗБАР Е, ЧЕ СЕ ПРАЩА СУПЕР СМЪРТОТОНСА И НЕЛЕЧИМА БАКТЕРИЯ В КОСМОСА ЗА ДА УСКОРИ МУТАЦИЯТА СИ...........РЕСПЕКТИВНО ДА СТАНЕ В ПЪТИ ПО-СМЪРТОНОСНА "Публикувано във факти.бг: искат да качат тази опасна супербактерия на борда на МКС? Целта на експеримента е да се ускори мутацията на бактерията" ЯВНО ЧОВЕКОМРАЗЦИТЕ ОТТАТЪК ГОЛЯМАТА ЛОКВА СА РЕШИЛИ ДА Е.*Т М....ТА НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • onq s konq
  Отговор
  4 14:56  15.02.17
  Това с пращането на бактерията в космоса е супер хитро.Първо:ако тя там умре,значи лечението е открито-просто возят болните горе и там ги пускат за малко да полетят свободно без скафандър,колкото да ги одуха космоса.Ако пък не умре това "нещо",то като се появят лоши извънземни и като го срещнат,ще си направят извода колко е опасно на Земята и кръгом.
 • Патето Яки
  Отговор
  5 21:08  17.02.17

  До коментар #1 от "Kcaniba":

  Пише за бактерия.

Напиши коментар:


Публикувай