14 Февруари, 2017 14:37 863 6

Разходите за отбрана на НАТО са се увеличили с 10 милиарда

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • разходи-
  • отбрана-
  • алианс

3.8% увеличение спрямо 2015 година

Разходите за отбрана на НАТО са се увеличили с 10 милиарда - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

За изминалата година натовските страни са увеличили разходите за отбрана с 3.8% (спрямо 2015 г.), което се равнява на близо 10 милиарда долара. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от „Ройтерс“.

През изминалите седмици новият американски президент Доналд Тръмп на няколко пъти разкритикува съюзниците си от НАТО, че не допринасят финансово за алианса.

„Правим значителна стъпка напред, но това не е достатъчно. Предстои да извървим дълъг път“, заяви Столтенберг.

Той посочи, че Латвия, Литва и Румъния са се доближили до желания праг от 2% от брутния вътрешен продукт, които да бъдат давани за отбрана. Германия също е увеличила разходите.

Изданието посочва, че за 2015 година само Великобритания, Полша, Гърция и Естония са достигнали 2%.

Очаква се темата за разходите за отбрана в НАТО да бъде основна на срещата през месец май в Брюксел с американския президент Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сноудън

    9 2 Отговор
    Статията е озагланена "неправилно"!

    НАСТЪРЛЕНИЕТО на НАТО на ИЗТОК до момента струва 10 милиарда!

    И това е само началото, върха на пирамидата не е достигнат!
  • 2 ссс

    5 0 Отговор
    Много интересно, досега никой не е нападал нато, дори и никой не го е заплашвал. А твърдят че си уве личават бюджета за отбрана.

    Историческите факти показват че досега нато е нападала други държави. На практика излиза че нато е увеличила бюджета за нападение срещу суверенни държави. Явно суверинитете на държавите не важи пред икономическите интереси на сащ.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реално

    8 1 Отговор
    Демек НАТО ще увеличи рекета над страните членки,под безумният предлог че защитава някой си...Че какво ме интересува мен Латвия...или мамалигарите-джагали...Те пищят че все някой ще ги напада в угода на интересите на САЩ-а ние ще плащаме за тяхната параноя...-не че НАТО би им помогнало...
  • 5 Kcaniba

    4 4 Отговор
    Около 10 млрд долара е струвал държавният преврат в USраина!!!
    Крим (който и бе целта на USA за разполагане на военни бази) стана руски, Донбас се отцепи, на път е и Одеса с Бесарабия.
    Парите са отишли на вятъра!!
    USраина не се осъществи, фалирала и бедна няма с какво да върне "инвестициите", страни-членки на нато ще върнат!!!)))
  • 6 незнайко

    0 0 Отговор
    Така се заробват държави ! Всяка с вноска от 2% на БВП . Искаш или не искаш няма значение . Къде отиват тези пари ? В хазната на САЩ, за въоръжението им . Ако не раздухват конфликти, от кого ще ни ПАЗЯТ ? ТОВА СИ Е ГЛОБАЛНА МАНИПУЛАЦИЯ !
Новини по държави: