15 Февруари, 2017 07:30 2 968 23

15 февруари 1989 г. СССР се изтегля от Афганистан

  • ссср-
  • руснаци-
  • афганистан
15 февруари 1989 г. СССР се изтегля от Афганистан - 1
Снимка: АП/БТА

На 15 февруари 1989 г. последният войник от експедиционния корпус на непобедимата Червена армия се изтегля от Афганистан. Поне такова беше основното послание на тогавашната пропаганда.

Това не беше просто война, това си беше варварство. Така навремето Едуард Шеварнадзе описа пред Дойче веле съветската интервенция в Афганистан, която се превръща в най-дългата война, водена някога от Съветския съюз.

Всичко започва в навечерието на Коледните празници през 1979 година. Части на Червената армия са изпратени в помощ на социалистическото правителство в Кабул. Москва се надява, че чрез военната интервенция ще успее да наложи правителство, което да следва заръките й. Концепцията сработва, но само в афганистанската столица. В отдалечените райони на страната съпротивата бързо се разраства, а ислямските муджахидини започват война срещу "безбожния режим" в Кабул и чуждите окупатори.

Те получават подкрепа от САЩ и Саудитска Арабия. Пакистан се превръща в основна база на муджахидините и на ЦРУ. Сред хиляди доброволци в редиците на муджахидините Осама бин Ладен е просто име.

Тогавашният лидер на СССР Леонид Брежнев отказва да преразгледа стратегията. Той настоява за военно решение на конфликта. Позицията на Кремъл не се променя и при неговите наследници.

При избора на Михаил Горбачов за генерален секретар на КПСС е ясно, че тогавашното общество на СССР не иска тази война. На Горбачов принадлежат думите, че „Афганистан е нашата кървяща рана”.

Така се стига до 15 февруари 1989 г. Командващият съветския контингент генерал-лейтенант Борис Громов последен премина моста през река Аму Даря, гранична между СССР и Афганистан.

Голяма част от върналите се от войната "афганци" влязоха в подземните структури на организираната престъпност, други се сраснаха с наркосредите, а трети потънаха в мизерията.

Опитът на СССР и САЩ да „премерят сили на неутрална територия” доведе не само до рухването на социалистически блок, но и до непредвидими промени в ислямския свят и в радикалните терористични организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боркур

    15 24 Отговор
    сега ще стане същото с русия.след изтеглянето на рашистите от украйна и сирия започва явния разпад на руската педерация.
  • 2 Пеньо

    10 18 Отговор
    В крайна сметка не са си извадили поука. Отново поддържат режим, който до такава степен е оцапан с кръв, че няма шанс да се задържи на власт.
  • 3 Мършата

    5 17 Отговор
    Ха ха ха десет години ушанките са киснали там! Аз ще профукам там на беемвето, нема да ми видят номера,само ще ми дишат пушилката!
  • 4 кроко

    9 14 Отговор
    Изложиха се здраво сссрняците тогава, а от тяхното изтегляне най много пострадаха местните племена и групи които бяха на тяхна страна . Които успяха да избягат заедно с изтеглящата се войска, успяха, останалите бяха изтрепани от пущуните. Почти същия номер по късно сссрняците го скроиха и на Вършавския договор и на СИВ, напуснаха ги най ненадейно и без предупреждение ! Предатели !!!
  • 5 Kcaniba

    17 9 Отговор
    Америте барабар с НАТО създават тогава в Афганистан и Пакистан ислямистите, чиято попара сърбаме и днес, и които ще унищожат рано или късно размекналата и изпедерастена Ойропа!!!
    СССР тогава, благодарения на тази безсмислена война днес, но важна през пика на Студената война, създават най добрите и до днес спецчасти в света!!!
    Спецназ, Вимпел, Алфа!!! Муслимските си отряди, за борба в ислямските държави - чеченските ВОСТОК и ЗАПАД са част от тази концепция!!!
    СССР по време на тази война, където не се използват чужди помощи и държави и коалиции - сам контролира над 60% от територията на тази много сложно като терен, конфесии, племена, религии и народи държава, т.нар. опозиция - ислямистите са подържани от цялото НАТО, арабрлите, Пакистан, Турция и т.н.!!! Кой днес е постигнал поне тези успехи , САЩ са подкрепяни от цял свят, имат международни коалиции..резултат клони към нулата!!!
    Да не говорим за тоталните им загуби и изгубени всички войни - Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа и т.н.!!!!
  • 6 Кики

    3 2 Отговор
    Последното изречение в статията е тотално некомпетентно.
  • 7 стоян георгиев

    6 13 Отговор
    ауууу кви лоши американци,създали в афганистан тероризма :))))!може да проверите кво беше афганистан преди да се появят руснаците и техните марионетки господа путинофили.и що не кажете кво направиха съветските воиници от афганистанците ?

    Коментиран от #10

  • 8 Крилья Советов

    10 5 Отговор
    Официално в руската историография тази война е описвана като помощ за афганистанския народ, чиито представители молят Съветския съюз да запази социализма в Афганистан. Първата акция е срещу президентския дворец на Хафизула Амин чрез спецназ групите "Альфа" и "Вимпель". Самият Афганистан е разнородна смесица от племена и народностни групи - узбеки, пущуни, араби и т.н., поради което и всяка една от тези групи се стреми да изтласка от управлението представителите на другите групи. Това е причината Афганистан да е изключително труден за завладяване - централната власт винаги е изключително слаба, няма гражданско общество, цари саудитска версия на исляма - уахабизъм. В интерес на истината, Съветският съюз можеше да анексира тази страна, но му пречеха военните интервенции, обучения в лагери и доставките на оръжие и муниции от страна главно на американците. Сега, гледната точка винаги е различна! Ако сте руски патриоти, разбира се, ще подкрепяте просъветски режим в Кабул, както и анексия на Афганистан, което ви приближава до Индийския океан като разделяте Азия на две. Всички останали нямат интерес от подобно разширение на съветската територия, а и Афганистан е много богат на полезни изкопаеми - нефт, газ, диаманти, злато.

    Мотивите на САЩ за войната във Виетнам са подобни. Виетнам е бивша колония на Франция и Великобритания в ключов район в Източна Азия. Граничи с Китай. Затова си спретват една фалшива провокация от страна на Северен Виетнам и впоследствие нах

    Коментиран от #9

  • 9 Реалист

    5 10 Отговор

    До коментар #8 от "Крилья Советов":

    Независимо дали ще се кръщаваш "крилце или кълка" или "ксаниба" си същия кашик-старшина-пенсионер който от 89 до сега нищо ново не е научил. Къв го търсеха ушанките в Афганистан? И сега е същата история. путлер с военните си напъни харчи резерви и ще докара народа си ДА ПИЕ ЛОСИОН ЗА БАНЯ. Защо изхарчиха толкова пари за нищо а не ги инвестираха в здравеопазване, например?

    Коментиран от #11, #20, #22

  • 10 кроко

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Всичките ти постове трябва да започват с ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

    сега вместо да дрънка празни приказки, дай да разгледаме малко снимки от Афганистан по времето на СССР и Афганистан сега - достатъчно ясно показват „развитието”

    Американците не са създали пряко тероризма, те са използвали разни племена в борабата си срещу СССР. Заради тази война, Афганистан остава опустошен, американците изчезват заедно с голите си обещания и талибаните тазбират че са грубо употребени. И от „благодарност”, започват тероризма срещу САЩ. Вече 30г. Афганистан е американските канска грижа и се вижда колко са им възможностите - на всякъде където стъпи американски крак е така, вкл. и в България и неслучайно много ги „обичат” по света!

    А ти, който цяла година рева за брадатите борци за демокрация в Алепо, а след като руснаците освободиха града, започна да ги наричаш „радикални ислямисти” и изрева „защо им дадоха коридор да се изтеглят и да се присъединят към ИД” си един жалък плате козяшки трол, опитващ се да пробутва плоски лъжи. Да те знаят хората що за лъжец елементарен си!
    Добави го към ника си: лъжеца стоян георгиев
  • 11 кроко

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Разпространяваха си идеологията сред тамошното население. Американците къв го търсят при арабите, що си разпространяват демокрацията при хора, дето не признават жените? Къв го търсеха в Иран или Ирак? Нещо ще измучиш ли?

    Коментиран от #16

  • 12 Груз 200

    11 0 Отговор
    Тази война беше една голяма глупост на Брежнев.Заради някакви мангали живеещи в колиби жертваха живота си 20 хиляди млади хора.Да не говорим за парите пръснати за строежи на инфраструктура и очовечаване на тия орки.
    От другата страна САЩ и Саудитска Арабия наливат милиарди в обучение на ислямистки главорези които се крият в Пакистан когато ги напънат руснаците и после се връщат пак.
    После тая сган се нарече талибани и разруши тотално Афганистан.После уж САЩ и компания щяха да оправят работата но сърбат все още собствената си попара.Скапана държава с лош материал която не заслужава кръвта дори на един войник пролята там независимо дали е руснак или американец.
  • 13 факти

    12 1 Отговор
    Пришел приказ.....

    Вставай иди и умирай!

    Това се пееше в една песен за Афганистан.
    С тъпото оправдание за "интернационален дълг" бяха пратени хиляди момчета там неподготвени срещу главорези обучавани от ЦРУ.Биха се там заради някакви пущиняци и чалми които живеят в 10 век и цял ден пушат хашиш.
    Едва след 1982 ра се вземат мерки и се използва по широко "спец наз" и друга тактика.Най ефективните методи за унищожаване на брадати боклуци са използвани там.
    Тази война трябва да е урок за европейците че ислямист не можеш да го направиш човек.
    Днес тъпата Меркел ги покани тия същите екземпляри и щяла да ги интегрира.
    Искам да я видя как ще интегрира таралеж с гол задник.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тошбиян

    1 1 Отговор
    Изпращам милион армия да изтреби ама всичко до крак ако тва значи афганистан да останат само 500 верни на москва чиновника.....и това да стане за макс седмица

    Коментиран от #17

  • 16 Реалист

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    И така добре я разпространиха идеологията си че Афганистан отдавна е в лоното на комунизЪма. А за Иран не се сещам да е бил завладяван от американци. Може би говориш за освобождаването на заложниците което пропадна? Все пак, след америте поне остава демокрация, а след ушанките - "народен съд" и разстрел на свои от кгб. И 45 години "добруване" но само за кликата на партийните велможи. Същото като в Северна Корея. Отравянето от днес на корееца не ти ли напомни за смърта на Георги Марков с българския чадър на рождения ден на правешкия селянин. И КУРнелия отиде да му издига паметник на тоя престъпник. Абе вие съвсем ни мислите за късопаметни или неграмотни. НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ЧЕРВЕНАТА КЛИКА ОТ БСП!

    Коментиран от #21

  • 17 Реалист

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Тошбиян":

    Много компютърни игри играеш. Още на първото дефиле танковата ти колона се превръща в колона от факли. А МИГ-четата ти падат като круши от стингърите. Хеликоптерите ги свалят с обикновени РПГ-та с изстрел в обхвата на перките. Пусни си малко документални РУСКИ филми и после няма да можеш да спиш спокойно заради толкова безсмислени убийства. Руснаците бяха клани като агнета ЗА НИЩО. Задай си въпроса защо кръстиха муджахидините ДУХИ. Айде стига ти толкова образование - чети сам.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 наблюдател

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Я кажи колко мига са свалени със "Стингер".
    Явно много филми си гледал.РАМБО и с камъни ги сваля вертолетите, но не те съветвам да го пробваш.
    Що се отнася до "духовете" наричали са ги така защото са се криели по дупките и са чакали някоя колона с камиони за да ги обстрелват.
    Трудно е било да ги накараш да излязат срещу ''спецназ" даже и да им обещаеш 1000 девственици в рая.В крайна сметка жервтите на душманите са много повече от руските,но не това е важното.
    Това не са войни в класическия смисъл на думата.Там врагът се пренася през границата и бяга.Вътре не знаеш кой е приятел и кой помага на врага.Война не се печели така.На война не се оставя никой зад гърба и заселваш твои хора.
    Тогава идва въпросът искаш ли тези камънаци и струва ли си да изразходваш ресурс за завладяването им.
  • 19 Наско

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Кой кого е клал е спорно.Руснаците имат общо 15 000 жертви за 10 години от които 1000 не са в бой.
    Максималният брой на контингента достига 104 000.
    Муджахидините от 25 000 през 1980 та достигат според някои източници до 400 000.Подкрепяни обучавани и въоръжавани от САЩ„Саудитска Арабия,Иран,Пакистан,Великобритания и други

    Жертвите при ислямистите или както ги наричаш духове достигат
    90 000 ранените са над 75000,жертвите на Пакистан са минимум 300 поне толкова си признават и един свален самолет,Иран крие жертвите си знае се само за 2 свалени хеликоптера.
    Така че в най лошия случай загубите са 8 към 1 в полза на руснаците при факта че голяма част от убитите са шофьори от засада.

    Където е имало бой чалмите яко са гризали дръвцето.
    Но както казаха преди мен пишещите няма смисъл да си губиш времето с такива отрепки.Ако ще завладяваш държава всичко що е чалма под ножа и в тила ти да няма враг.
  • 20 Крилья Советов

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Ти си обикновен ......., който се представя за реалист, а не вижда в какви простотии е затънал. За какво ми е да ползвам два профила, след като само един ми е достатъчен да изразя суверенната си позиция?! Какво виждам и какво не е отделен въпрос, но твоето избива на патологична омраза към Русия. Ушанките, та ушанките... Отново ще ти кажа, че светът беше двуполюсен, където се бореха СССР и САЩ, сега е многополюсен и конкурентите на САЩ се множат и усилват. Една Канада, която е съюзник в НАТО, е конкурент за ресурсите на Арктика, а вече има споразумение с ЕС, нещо, което убягва на САЩ.

    Войната в Афганистан. Вижте, войната се води с някакви цели. Дали иде реч за износ на идеология или за териториално разширение с цел достигане на Индийския океан това не е толкова важно. Никой от съветските маршали, генералитет или ръководство не беше прост човек, напротив, те бяха с години на важни постове, десетилетия са решавали подобни задачи с успех. Но, войната е и хазарт. Никога не знаеш какво ще се случи. А никой от съветското ръководство не е предвиждал геноцид над афганистанското население. Ако искаха - можеха да го проведат. Горбачов изтегли войските, но Горбачов направи много други грешки, включително неговата "Перестройка" срина СССР. Владимир Путин отчита този провал като най-грандиозната геостратегическа грешка на 20-ти век.
  • 21 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Как да се сетиш за Иран, като не знаеш? Трябва да научиш за да се сетиш.
    За Георги Марков също толкова знаеш. Иначе наистина си късопаметен и неграмотен - наследниците на червените са на всякъде, пък ти си мисли че гласуваш за каквито си изкаш.
  • 22 Крилья Советов

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    И да добавя - разпадът на СССР е наистина катастрофа, защото т.нар. Туркестан е завладяван векове от руските войски. Да обявиш разпускането на този конгломерат от съюзни държави означава да плюеш върху кръвта на руските воини, прибавили тези територии и население към руската корона и самодържавие.

    Но ти нали си реалист, как да имаш уважение към усилията на другите? Ушанките, та ушанките... Как наричат гърците България?! От векове ни викат варвари. Италианците са жабари, американците са тъпи, разбира се, французите са м.нетчии, а германците - студени и дебели като прасета....
  • 23 Крилья Советов

    1 1 Отговор
    Още нещо - специална благодарност за модератора, защото смекчава някои от естествените човешки реакции по доста умел начин. Поздравления!
Новини по държави: