15 Февруари, 2017 10:46 2 210 5

На Марс е имало вода, когато не е било възможно

  • марс-
  • откритие-
  • вода-
  • условия
На Марс е имало вода, когато не е било възможно - 1
Снимка: shutterstock.com

Астрономите смятат, че в далечното си минало Марс е имал езера с много вода на повърхността. Нови данни от марсохода Curiosity обаче показват, че водата е била налична във време, когато учените смятат, че на планетата не е имало подходящи условия за това, съобщава НАСА.

Според досегашната времева линия на учените, преди около 3.5 млрд. години Марс е била доста по-студена планета. Причината е, че тогава Слънцето е излъчвало с около 30% по-малко енергия и топлина отколкото сега. Освен това се смята, че тогава атмосферата на Марс не е имала достатъчно въглероден диоксид и не е била способна да направи парников ефект, който да задържи водата в течно състояние.

Въпреки това данните на Curiosity показват, че точно тогава е имало течна вода на повърхността на Марс. "Би било много трудно да има течна вода дори и в атмосферата да е имало 100 пъти повече въглероден диоксид, отколкото откритите доказателства в скалите ни показват, че е имало", коментира Томас Бристоу, един от учените в екипа.

Дори симулираните климатични модели не успяват да намерят точния баланс с наличните данни, при който по това време на Марс е имало течна вода, а не замръзнала. Има само един успешен модел, който постига това, но при него има твърде много въглероден диоксид в комбинация с водород и учените имат противоречия доколко е възможно подобна атмосфера да се генерира реално и още повече да се задържи достатъчно дълго време.

Една от теориите е, че езерото може да е имало течна вода под слой лед. Тя обаче не е доказана, защото досега Curiosity не е намерил следи в почвата или други индикации за наличие на лед в това езеро. За сега обаче никой няма точно обяснение. Според учените вероятно става дума за процес, който не е познат на науката досега и ще отнеме време докато тя се развие и успее да го разгадае.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    20 1 Отговор
    Вода е имало обаче дадена на концесия на българска фирма и от загубите по мрежата не е останало нищо.
  • 2 Гост

    6 5 Отговор
    Ама какво ви става бе хора? Два поредни дни пускате статии, които явно противоречат на всичко, за което досега се харчеха трилиони долари за борба с т. нар. "Глобално затопляне" и неговата първопричина - въглеродния двуокис :)))

    Благодаря ви, че все пак публикувате и истински научни статии, които не са докоснати от пипалата на Зелената мафия!
  • 3 Ал Купоне

    14 5 Отговор
    Доказано е вече от македонците , че водата на Марс е от Охридското езеро.

    Коментиран от #5

  • 4 mediator37

    1 0 Отговор
    Натракали на клавиатурката "модел" на планета, на която човек не е стъпвал. И си мислят нещастниците, че всичко им е ясно, правят се на заместници на Дядо Боже и чак се учудват и възмущават дори, че Дядо Боже не се съобразил с изсмукан от 21-я пръст модел на Марс.
  • 5 топчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ал Купоне":

    Обаче ЗМИОРКИТЕ са я ИЗКЪРКАЛИ(изпили)!!!