1 629 5

На Марс е имало вода, когато не е било възможно

На Марс е имало вода, когато не е било възможно
Снимка: shutterstock.com
Иво Стойнев

Астрономите смятат, че в далечното си минало Марс е имал езера с много вода на повърхността. Нови данни от марсохода Curiosity обаче показват, че водата е била налична във време, когато учените смятат, че на планетата не е имало подходящи условия за това, съобщава НАСА.

Според досегашната времева линия на учените, преди около 3.5 млрд. години Марс е била доста по-студена планета. Причината е, че тогава Слънцето е излъчвало с около 30% по-малко енергия и топлина отколкото сега. Освен това се смята, че тогава атмосферата на Марс не е имала достатъчно въглероден диоксид и не е била способна да направи парников ефект, който да задържи водата в течно състояние.

Въпреки това данните на Curiosity показват, че точно тогава е имало течна вода на повърхността на Марс. "Би било много трудно да има течна вода дори и в атмосферата да е имало 100 пъти повече въглероден диоксид, отколкото откритите доказателства в скалите ни показват, че е имало", коментира Томас Бристоу, един от учените в екипа.

Дори симулираните климатични модели не успяват да намерят точния баланс с наличните данни, при който по това време на Марс е имало течна вода, а не замръзнала. Има само един успешен модел, който постига това, но при него има твърде много въглероден диоксид в комбинация с водород и учените имат противоречия доколко е възможно подобна атмосфера да се генерира реално и още повече да се задържи достатъчно дълго време.

Една от теориите е, че езерото може да е имало течна вода под слой лед. Тя обаче не е доказана, защото досега Curiosity не е намерил следи в почвата или други индикации за наличие на лед в това езеро. За сега обаче никой няма точно обяснение. Според учените вероятно става дума за процес, който не е познат на науката досега и ще отнеме време докато тя се развие и успее да го разгадае.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гоуст
  Отговор
  1 10:51  15.02.17
  Вода е имало обаче дадена на концесия на българска фирма и от загубите по мрежата не е останало нищо.
 • Гост
  Отговор
  2 10:56  15.02.17
  Ама какво ви става бе хора? Два поредни дни пускате статии, които явно противоречат на всичко, за което досега се харчеха трилиони долари за борба с т. нар. "Глобално затопляне" и неговата първопричина - въглеродния двуокис :))) Благодаря ви, че все пак публикувате и истински научни статии, които не са докоснати от пипалата на Зелената мафия!
 • Ал Купоне
  Отговор
  3 11:06  15.02.17
  Доказано е вече от македонците , че водата на Марс е от Охридското езеро.

  Коментиран от #5

 • mediator37
  Отговор
  4 12:53  17.02.17
  Натракали на клавиатурката "модел" на планета, на която човек не е стъпвал. И си мислят нещастниците, че всичко им е ясно, правят се на заместници на Дядо Боже и чак се учудват и възмущават дори, че Дядо Боже не се съобразил с изсмукан от 21-я пръст модел на Марс.
 • топчо
  Отговор
  5 16:27  03.04.17

  До коментар #3 от "Ал Купоне":

  Обаче ЗМИОРКИТЕ са я ИЗКЪРКАЛИ(изпили)!!!

Напиши коментар:


Публикувай