Last news in Fakti

15 Февруари, 2017 13:43 1 471 6

Европарламентът одобри търговското споразумение с Канада

  • ес-
  • ceta-
  • споразумение-
  • парламент-
  • търговия-
  • канада-
  • европейски съюз

Преговори, продължили няколко години...

Европарламентът одобри търговското споразумение с Канада - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейският парламент одобри търговското споразумение между ЕС и Канада след седем години на преговори, съобщиха световните агенции.

Близо 700 души протестираха пред сградата на парламента в Страсбург, посочвайки, че сделката ще удари по стандартите на храните и стоките.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) ще премахне 99% от митата между страните от Европейския съюз и Канада.

Споразумението бе прието в европарламента с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се.

Сделката между европейската общност и канадците ще започне да се прилага през месец април, преди да бъде ратифицирана от страните-членки на ЕС.

CETA ще премахне митата върху най-търгуваните стоки и услуги. Предвижда се и взаимно признаване сертификатите на широка гама от продукти.

Групите на националистите и евроскептиците, водени от французите на Марин льо Пен и на британците на Найджъл Фарадж, заявиха, че сделката е пагубна за европейците. Крайната левица също категорично отхвърли договора, защото бил в услуга на многонационалните корпорации.

Институциите на Европейския съюз и повечето правителства вярват, че споразумението ще донесе милиарди в полза на икономиките, но все още има противници на договора.

Всички страни-членки на ЕС трябва да подпишат и ратифицират споразумението, за да може то да влезе в сила.

„Ние, европейците, искаме да изпратим ясен сигнал: не искаме да издигаме стени, а да строим мостове“, заяви Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    7 9 Отговор
    От това по лошо здраве му кажи.Сега ще напълнят Европа с ГМО ище ядем определено само БОКЛУЦИ,всичко хубаво и екологично ще отиде в небитието.СЕТА,това е прикрита АМЕРИКАНСКА фирма занимаваща се с ГМО продукти.Да ни е честито прецакването ни от тия изкуфяли старчета в ЕС.Сега ни остава единствено някоя държава да не се съгласи с това решение за да не ни доунищожат напълно.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 кроко

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Канадците сън не ги хваща да мислят как да изтровят европейците и особенно тебе, вечно недоволния ревльо-трол, с помоща ГМО продукция.

    Коментиран от #4

  • 3 Реалист

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Шегуваш ли се или си си т.п? Каква американска фирма е СЕТА бе? Копай си доматите, жули си ракийката и не се опитвай да разсъждаваш!
  • 4 ссс

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    на такива като мене не им трябва ГМО, в карлуково ни дават хапчета
  • 5 кроко

    3 0 Отговор
    Радвам се за теб , нас в Бяла също ни лекуват редовно , хапчета инжекцийки , усмирителни ризки...

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    Душко, аз съм лекуващия, ти си болния!
Новини по държави: