44 328 10

Най-страховитите пирати и техните кораби

Хора като Едуард Тийч и Бартоломю Робъртс са всявали паника не само сред всички мореплаватели

Константин Карагьозов

Златният век на пиратството (от средата на XVII до 30-те години на XVIII в.) е време, когато хиляди пирати, капери, буканиери и разбойници бродят моретата, плячкосвайки търговски кораби, пренасящи различни стоки и съкровища.

Мнозина от тях стават добре известни – Бартоломю Робъртс, Капитан Уилям Кид, Едуард Тийч..., а имената на корабите им години наред всяват страх у всички.

Едуард Тийч, прословут с прякора си Черната брада, е един от най-ужасяващите пирати в историята. През ноември 1717 година той превзема френския робовладелски кораб „Конкорд“. Монтира четиридесет оръдия на борда на фрегатата и я преименува на „Отмъщението на кралица Ана“. Започва набезите си в Карибско море и по източния бряг на Северна Америка.

Смята се, че „Отмъщението на кралица Ана“ засяда в плитчини през 1718-а и е изоставен. През 1996-а изследователи се натъкват на потънал кораб край бреговете на Северна Каролина, за който се твърди, че е именно този на Тийч. Някои от извадените предмети, включително и една от котвите са изложени в местен музей.

"Отмъщението на кралица Ана" в популярния филм "Карибски пирати"

Бартоломю Робъртс, познат още като Блек Барт, пък е един от най-успешните пирати на всички времена. В продължение на три години той успявайки да плячкоса и завземе стотици кораби, както и да потопи много други.

Барт сменя няколко флагмански кораба в този период, но наименува всички по един и същи начин - „Роял Форчън“. Най-големият бил въоръжен с 40 оръдия и 157 души на борда – спокойно можел да влезе в битка с всеки един от военните кораби на Британския кралски флот по онова време.

Съвременна скица на "Роял Форчън"

Буканиерът Сам Белъми пленил големия британски робовладелски кораб„Уида“ през февруари 1717. Пиратът и хората му монтират 28 оръдия на борда и започват с терора си над търговските пътища над Атлантика.

„Уида“ обаче не оцелява за дълго. Само два месеца след похищението си Белъми е хванат от ужасяваща буря край нос Код, където губи кораба.

През 1984-а търсачи на морски съкровища откриват отломките на „Уида“. Те вадят хиляди предмети от кораба, включително и камбаната. Могат да бъдат видени в музея в Провинстаун, щата Масачузетс, САЩ.

"Възстановка на "Уида"

Преди да стане пират, Стид Бонет живее със семейството си в Барбадос, където е богат собственик на плантация. На около 30-годишна възраст обаче той изведнъж решава, че ще стане пират. По всяка вероятност Бонет е единственият пират в „Златния век на пиратството“, който купува своя кораб.

През 1717-а той се сдобива с „Отмъщение“. При първото си отплаване споделя на властите, че съвсем скоро ще се сдобие с разрешително да плава като капер, но веднага след като напуска пристанището започва да мародерства. За кратко Бонет отстъпва „Отмъщение“ на Черната брада, взимайки си почивка от пиратството. По-късно е предаден от Еуард Тийч, което води до екзекуцията му през декември 1718-а.

Съвременна скица на "Отмъщение"

Капитан Уилям Кид е бил легенда сред каперите и мореплавателите. През 1689-а залавя френски флагмански кораб, а няколко години по-късно успява да убеди свои богати приятели да финансират една от каперските му експедиции. Оборудва галерата „Приключение“ с 34 оръдия и започва да преследва френски плавателни съдове и пирати.

Екипажът му го убеждава да стане пират бързо след като вдигат котва. След известно време акостира в Ню Йорк и се предава на властите, надявайки се да изчисти името си, но е обесен моментално.

Рисунка на галерата "Чарлз" от типа на "Приключение"Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ддд
  Отговор
  1 22:07  19.02.17
  кое е великото? то е като сега да нападнешкамион със стока е там има 1 шофьор ми ти с една кола 5 човека ще успееш но тогава е нямало полиция все пак тия са нападали търговски кораби( камиони) защо не нападат боини Фрегати(полицеиски коли) примерно?
 • Гад
  Отговор
  2 19:29  20.02.17
  Хубава статия ама с долното малко преувеличават " Бартоломю Робъртс, познат още като Блек Барт, пък е един от най-успешните пирати на всички времена. В продължение на три години той успявайки да плячкоса и завземе стотици кораби, както и да потопи много други." За три години или 1000 дни няма как да превземе стотици кораби.
 • Jack Bauer
  Отговор
  3 20:20  07.03.17
  В статията е пропуснат най-безмилостния пират за всички времена Дейви Джоунс.
 • ЯМХ
  Отговор
  4 15:41  22.04.17
  По големи и опасни пирати от нашите депутати няма

 • Георги Стефанов
  Отговор
  5 15:46  22.04.17
  На времето пирати сега шести американски флот се равно разбоиници
 • Георги Стефанов
  Отговор
  6 15:48  22.04.17
  На времето пирати сега шести американски флот се равно
 • 7 20:35  07.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • До Jack Bauer
  Отговор
  8 11:17  03.07.18
  Дейви Джоунс е измислен герой от филмите „Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца“ и „Карибски пирати: На края на света“. Той е основният злодей в двете продължения на филма. Неговата роля се изпълнява от актьора Бил Най. Във филма Дейви Джоунс е капитан на кораба „Летящият холандец“.
 • Хъво
  Отговор
  9 20:29  28.08.18
  Тези пирати са били прадедите на нашите депутати и са били по милостиви от нашите депутати
 • Боцмана
  Отговор
  10 01:52  29.11.18
  Славни времена са били.Бързи ветроходи,купища злато и диаманти,далечни екзотични страни и тропически острови...

Напиши коментар:


Публикувай