672 1

Критик на Дутерте се изправя пред обвинения в наркотрафик

Бившият министър на правосъдието заяви, че обвиненията са политически мотивирани

Критик на Дутерте се изправя пред обвинения в наркотрафик
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Един от най-яростните критици, изправили се срещу жестоката война с наркотрафика, която филипинският президент Родриго Дутерте започна, след встъпването си в длъжност, бе обвинена в заговор, свързан с разпространението на наркотици в системата на държавните затвори, пише "Блумбърг".

Прокуратурата повдигна три отделни обвинения срещу сенатор Лейла де Лима, свързани с периода между 2010 г. и 2015 г., когато е заемала поста на правосъден министър. Според обвиненията, които бяха повдигнати днес, тя е допуснала незаконната търговия с наркотици да се развие и разпростре из затворите в страната.

Ако бъде призната за виновна, Де Лима, която е председател на филипинската комисия за правата на човека, може да получи доживотна присъда и глоба.

Тя категорично отрича вината си, заявявайки, че зад обвиненията се крие политически мотив.

"Ако свободата ми е цената, която трябва да платя, за това, че се изправям срещу касапницата, която Дутерте организира, то аз съм готова да я платя", каза де Лима в изявление, допълвайки: "Но те грешат, ако си мислят, че борбата ми свършва тук. Тя едва сега започва."

След повдигането на обвиненията, президентът Дутерте заяви пред репортери, че Де Лима трябва да бъде наказана за престъпленията си.

Той нарече нейния случай "труден", тъй като са били нужни месеци на усилена работа и събирането на показания от неколцина свидетели, преди да се стигне до днешното му развитие.

Филипини

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кроко
    Отговор
    1 21:15  17.02.17
    Тоз Дуарте голям диктатор ще излезе и той да не го критикува никой , че то така не става .

Напиши коментар:


Публикувай