Last news in Fakti

18 Февруари, 2017 14:19 1 412 8

Полша и България с единна позиция за транспортната инфраструктура

  • румен радев-
  • полша-
  • анджей дуда-
  • мюнхен
Полша и България с единна позиция за транспортната инфраструктура - 1

Полша подкрепя позицията на България за запазване на Кохезионната политика след 2020 г.

Развитието на отделните държави и региони в Европейския съюз както и свързващата ги инфраструктура не е равномерно и това налага да бъде оказана допълнителна подкрепа за реализацията на проектите за транспортна и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа. Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които проведоха двустранна среща днес в Мюнхен. Двамата държавни глави бяха категорични, че по-добрата свързаност в Източна Европа ще насърчи търговския обмен в региона, ще осигури по-висок икономически растеж и ще бъде от полза за целия Европейски съюз. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Полша и България с единна позиция за транспортната инфраструктура

Българският президент прие поканата на своя полски колега да представлява страната ни на втората среща в рамките на инициативата „Три морета“, инициирана от Хърватия и Полша, която ще се проведе в полския град Вроцлав. На срещата се очаква да бъдат подписани и първите споразумения за усъвършенстване на регионалната енергийна и транспортна инфраструктура.

Запазването на Кохезионната политика към България след 2020 г., като фактор за икономически растеж и сближаване с по-развитите държави в ЕС е от изключително значение, заяви на срещата президентът Радев. Българският държавен глава получи уверение от президента Дуда, че Република Полша разбира значението на запазването на Кохезионната политика за Република България и подкрепя българската позиция.

И Румен Радев, и Анджей Дуда посочиха, че енергийната диверсификация е от ключово значение за Източна Европа, която ще увеличи сигурността в доставките на енергийни ресурси и ще доведе до намаляване на техните цени. Държавите от региона ще продължат и усилията си за разширяване на енергийните мрежи по коридора „Север-Юг“, които ще позволят алтернативни доставки за всички страни от Източна Европа. В Република Полша вече е изградено пристанище за доставки на втечнен газ, което предстои да бъде разширено и с допълнителен терминал за такъв газ от Норвегия. България има своя действащ интерконектор за пренос на природен газ от Румъния и президентът Радев призова за изграждането на енергийната инфраструктура, която да свърже България и Полша.

Двамата президенти отбелязаха позитивната тенденция в икономическия обмен и туризма, като през 2016 г. стокообменът надхвърля 1.3 млрд. евро., а България е била посетена от 300 000 полски туристи. Полският държавен глава подчерта пред президента Радев, че очаква този брой да нарасне и през 2017 година страната ни да бъде посетена от половин милион полски граждани.

Полша и България с единна позиция за транспортната инфраструктура

По време на срещата българският държавен глава оцени високо двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и изрази желание за неговото задълбочаване.

В рамките на Мюнхенската конференция президентът Румен Радев проведе срещи и с Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и с европейския комисар Йоханес Хан, по време на които бяха обсъдени актуални проблеми на миграционната криза и отражението и върху България.

Държавният глава обсъди с президента на Естония Керсти Калюлайд сътрудничеството на двете държави в рамките на техните председателства на Съвета на Европейския съюз, както и положителния опит на Естония при въвеждането на електронно управление.

По време на форума президентът Румен Радев се срещна и със своя азербайджански колега президента Илхам Алиев, който отправи покана към българския държавен глава да направи официално посещение в Азербайджан.

В Мюнхен президентът Радев беше поканен и на работна среща по актуални въпроси на сигурността, в която взеха участие американски сенатори, висши военни на САЩ и представители на деловите среди. Форумът бе председателстван от бившия военен министър на САЩ Уилям Коен и командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 момчилов

    1 7 Отговор
    заедно с полша румъния и балтика в помощ на украйна
  • 2 Отваряме своите "бизки"?

    3 2 Отговор
    Магерето го канят на сватба не за нещо друго а за логистични нужди! Нещата стават горещи, много горещи и сериозни. Брюксел във евентуален военен конфликт ще се топи като чугуна в ДМЗ"Ленин" Перник. За да избегнат тази участ за Белгия, Евро-НАТО тънко, леко неусетно ще преместят центъра на НАТО на по-безопасно за Западно европейците място а къде ще това място? Нима някой ще ни го разясни открито коварството което се готви за слънчева България - най - славянската държава в Европа, най-близкото до Русия население? Как нашата страна ще се окаже в тежки окови от които изход от възмездието е неизбежен! Манерката Радев като смок слепец предава България!
  • 3 Манерката Радев предава България !

    3 4 Отговор
    Радев охотно следва указанията на ЕС и НАТО което не допринася за чисто и мирно небе в България! На кого служиш Румба?

    Коментиран от #4

  • 4 асът на асовете

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Манерката Радев предава България !":

    Хич не си прав с тия коментари, особено втория. Ясно е, че ще падне голям кютек ама се надявам основната част да ни подмине. Единственото хубаво нещо от нашата беднотия, немотия и слабост е, че на никой не му трябваме за нищо, даже бежанците не щат да остават тука. Така че, колкото и да им е неприятно на някои хора тоя път главните събития ще ни подминат щото сме прекалено нищожни за да участваме в тях. А сближаването с Русия със сигурност ще дойде, но не така бързо и явно както може би се очакваше, просто нямаме друг избор, ако искаме да се съхраним като суверенна държава и народ е абсолютно задължително да сме братушки с руснаците. Бъдете сигурни, че никой друг народ освен тях не би ни помогнал, колкото и разни мазни евроатлантици да ни се пишат партньори, съюзници и приятели.
  • 5 Даниела

    0 2 Отговор
    Ех, ако беше Цецка или Боко, преводачите щяха да падат при толкова срещи на конвейр! Сега в лицето на Радев чуждите политици най-после имат реален събеседник!
  • 6 Баран а не президент!

    2 0 Отговор
    За бараните - барманска участ! А и след него и ние!
  • 7 незнайко

    0 0 Отговор
    НАТО подковава Радев докато е "топъл". Още неосъзнал се за състоянието на държавата, обикаля като кон навсякъде. Да се държи малко по достойно. Който му свирне и той готов.
  • 8 Дани тук не е за Жени а за Жентълмени!

    0 0 Отговор
    Жената в къщи за порядъка да следи и на мъжа за смяната на маслото му следи!
Новини по държави: