985 4

Учен от НАСА иска Луната да стане планета

Американският астрофизик Алън Стърн с любопитно твърдение

Снимка: NASA
Снимка: NASA
Константин Карагьозов

Американският астрофизик и планетарен учен Алън Стърн, ръководител на мисията на НАСА на Плутон - „New Horizons", иска планетата-джудже да върне своя статут на планета, предаде "Съндей Таймс".

На своя лекция в град Бостън, щата Масачузетс, Стърн заяви че Луната също трябва да се класифицира като планета, както още четири други луни - две, обикалящи около Сатурн и две - около Юпитер.

Ученият и петима негови колеги смятат, че критериите за определянето на планети са остарели и Международния астрономически съюз трябва да ги преразгледа и пренапише. През 2006-а Международният астрономически съюз положи Плутон в ранга на планета-джудже.

"В общественият ум думата "планета" носи значение, което липсва при другите думи, използвани за означаването на планетарни тела. Мнозина смятат, че телата, които не са планети, не са достатъчно интересни, за да се оправдае дадена научна експедиция.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 18:27  19.02.17
  Е как да му се обясни на тоя че нещата само с гол мерак не стават?Влиза се в кабинета на шефа по планетите с пачката напред и всичко се урежда моментално.
 • Jmmamuel
  Отговор
  2 18:38  19.02.17
  Nikoga towa ne moje da stane ! Na edna Civilizacia koiato ubiva,iznasilva swoite bratia i sestri,unishtojawa swoite Deca niama koi da pozwoli da se rashiriava w Universuma !!!
 • Спиро
  Отговор
  3 20:41  19.02.17
  Винаги съм си мислил, че разликата между луна и планета е в това около какво гравитират - планетите обикалят около звезди, а луните около планети. Иди че разбери.
 • Дженев
  Отговор
  4 23:27  19.02.17
  Публикувано във факти.бг: Мнозина смятат, че телата, които не са планети, не са достатъчно интересни, за да се оправдае дадена научна експедиция. Всичко пак опира до пари .А на Луната и е все тая.Продължава да си е Луна без да се интересува от мнението на тоя палячо. Преди време пък почнаха да продават парцели.За големи богове се имат вече.Продаваш ,ако е твое.Не им стигат претенциите за земята ами сега и Луната и Марс.Пълни загубеняци ...те са си Божии не са ваши.Стига ги класифицирахте,колонизирате,облагородявате. Не ваша работа.

Напиши коментар:


Публикувай