703 4

Москва отхвърли обвиненията за готвен преврат в Черна гора

Москва отхвърли обвиненията за готвен преврат в Черна гора
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Министърът на външните работи на Русия и говорителят на Кремъл определиха като "голословни", "безотговорни" и "абсурдни" изявления на главния специален прокурор на Черна гора, че органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в деня на парламентарните избори през октомври в Черна гора, предаде агенция ТАСС.

Главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви вчера в интервю, че според специалната прокуратура органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат, който е имал за цел да се попречи на присъединяване на Черна гора към НАТО.

Досега ние имахме доказателства, че националистическите структури на Русия стоят зад преврата, но вече има и такива, които сочат, че органите на руската държава са замесени на някакво ниво, заяви Миливое Катнич.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров определи тези твърдения като "голословни". Лавров коментира и публикация във вчерашния брой на британския вестник "Телеграф", според която британски официални лица смятат, че руските власти стоят зад опита за преврат в Черна гора.

"Телеграф" писа, че според високопоставени британски служители е имало заговор за убийството на черногорския премиер Мило Джуканович и Русия го е замислила така, че ако бъде разкрит, вината да бъде хвърлена върху крайни руски националисти. "Телеграф" пише, че британски и американски разузнавателни агенции са събрали доказателства за руска намеса на високо равнище в заговора срещу черногорското правителство.

"Тази новина стои редом до други голословни обвинения към нашата страна за хакерски атаки срещу целия Запад, за намеса в предизборни кампании в повечето западни страни, за връзки на администрацията на Тръмп с руските спецслужби и много други", заяви Лавров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече изявленията на главния специален прокурор на Черна гора "безотговорни" и "абсурдни", предаде агенция ТАСС.

Говорителят на Кремъл изрази съжаление, че подобни обвинения звучат от устата на високопоставени официални представители. Пред журналисти Песков заяви: "Това са твърде сериозни твърдения, за да бъдат направени и да не бъдат подкрепени от каквато и да е достоверна информация. Това е най-малкото безотговорно".

Песков посочи, че Русия не се е месила, не се меси и няма намерение да се намесва във вътрешните работи на други държави. "Особено на такива държави, като Черна гора, с която безусловно ни свързват много добри отношения".

Черногорската прокуратура подозира общо 25 души, главно сръбски граждани и двама руснаци, че са подготвили мистериозния опит за преврат на 16 октомври.

Около петнайсет заподозрени бяха задържани, а двама руски граждани, заподозрени като организатори, все още се издирват от местното правосъдие.

Вчера главният специален прокурор на Черна гора заяви, че става дума за Едуард Шишмаков, който през 2014 г. е бил "заместник на руския военен аташе в Полша" и който е действал в този заговор под името Едурад Широков, както и за лице на име Владимир Николаевич Попов.

Прокурорът увери, че "единствената мотивация на тези структури" е "да се попречи на Черна гора да влезе в НАТО".

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 19:09  20.02.17
  Ушанките няма да си признаят никога , а утре може да кажат , че Обама ги е изпратил там терористите да убият Джоканович за това че е искал да вкара ЧГ в НАТО.
 • Kcaniba Посерков
  Отговор
  2 20:06  20.02.17
  Москва не е виновна и за Грузия , Абхазия , Ю Осетия , Крим , Донецк , Луганск и Приднестровието, за нищо не носи отговорност. За всички тези конфликти са виновни проклетите американци.
 • Д Кънев Козлодуй
  Отговор
  3 20:33  20.02.17
  Каквото и да стане е виновна Русия и другите славянски държави.
 • no name no face no number
  Отговор
  4 00:31  21.02.17
  Не виновна Грузия нападна Северна Осетия, ако си забрявил след военно обучение от САЩ. Просто си гърсят причини да притиснат единствените две големи държави, които не искат да загубят своята независимост както другите го направиха в името на един тъп ангичовешки бъдещ световен ред. Дано не се осъществи пъкления план на ционистите..

Напиши коментар:


Публикувай