1 536 2

Сметката за Брекзит ще бъде много солена

Излизането на Лондон от ЕС няма да стане на намалени цени, предупреди Жан-Клод Юнкер

Сметката за Брекзит ще бъде много солена
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да стане "на намалени цени" и сметката дори ще бъде "много солена", предупреди председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от Би Би Си.

"Британците са длъжни да спазват ангажиментите, поети от тях. Така че сметката ще бъде солена, да го кажем на малко прост език, ще бъде много солена", обясни Юнкер пред група белгийски депутати, сенатори и евродепутати.

Според различни европейски източници Брюксел може да поиска от Лондон да плати "фактура за напускане" на ЕС, достигаща 60 милиарда евро. Сумата съответства на поетите ангажименти за участие в европейския бюджет.

"Трябва да уредим този въпрос, но не с изпълнено с враждебност сърце, а със съзнанието, че континентът дължи много на Великобритания", продължи Юнкер. "Без Чърчил нямаше да сме тук и това не бива да се забравя. Но и не бива да бъдем наивни".

Юнкер посочи, че е натъжен да види "едно истинско европейско действащо лице" да напуска "общността на Европейския съюз", подчертавайки пред белгийските народни избраници, че "Брекзитът е криза, засягаща всички нас".

Камарата на лордовете в британския парламент вчера започна обсъждане на проектозакона за задействане на процедурата по Брекзита, която министър-председателят Тереза Мей иска да започне по възможност преди средата на март.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сноудън
  Отговор
  1 15:56  21.02.17
  Да бе, без Чърчил нямаше да те има...... егати измислената история! Вече успяха да научат Японците, че Русия им хвърлила атомните бомби на Хирошика и Нагазаки, сега ще ни учат, че Чърчил бил освободил Европа от Нацистите, поляците вече разправят, че американците ги освободили, а не Съветската Армия..... да ви го нач.... в мръсните политици!
 • Троцки
  Отговор
  2 18:18  21.02.17
  И мен ме светнаха другарите.Да живее СССР вечно в бакалските ни души.УраДругари.

Напиши коментар:


Публикувай