621 2

Шанс за свободна търговия в Изтока на Европа

Просто казано: от вас енергия, от нас ноу-хау

Анатоли Стайков

Брекзит ще промени външнополитическата ориентация на ЕС. Това твърди австрийският вестник „Ди Пресе“. Търговските споразумения със САЩ или се подлагат на проверка, като CЕТА , или са замразени, като TTIP. Дошло ли е време ЕС да вземе нов курс в търговската си политика? В едно неотдавнашно изследване на авторитетни експерти от Мюнхенския институт за икономически изследвания (ifo) се предлага завръщане към старата идея за „единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток“.

Според проф. Габриел Фелбермайер, цитиран от „Ди Пресе“ тази идея има две неоспорими преимущества. Първо, от такова споразумение всички печелят. Работата е в това, че руската икономика, както и тази на останалите бивши съветски републики, е силно зависима от експорта на суровини, а европейците експортират автомобили, техника и стоки. Просто казано: от вас енергия, от нас ноу хау.

Второ, подобно споразумение ще помогне за подобряване на сложните отношения с Москва. Въведените от Русия търговски ограничения са свързани не толкова с конфликта в Украйна и последвалите антируски санкции. Намаляването на обема на търговия между Русия и ЕС до голяма степен е обусловено от цената на петрола и икономическия спад в Русия, твърдят анализаторите от Мюнхенския институт за икономически изследвания. Според тях шансовете за амбициозна и сериозна икономическа интеграция с Европа трябва да стане част от източно европейската политика на ЕС и Германия.

Австрия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Един
  Отговор
  1 23:05  21.02.17
  Подкрепям ги учените, по добре да си имаш работа с бял народ християнски от колкото с фанатизирана паплач
 • Реалист
  Отговор
  2 20:19  22.02.17
  Ами да се изтеглят от: Украйна; Приднестровието; Грузия; Крим; Казахстан и пак ще карат БМВ а не Жигули

Напиши коментар:


Публикувай