1 866 3

Атентатор получил 1 млн. от правителството на Тони Блеър

Британецът и други трима джихадисти са се взривили в Мосул

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Британец, получил обезщетение от 1 милион паунда от правителството на Тони Блеър, се оказа джихадист от „Ислямска държава“, предаде „Скай нюз“.

50-годишният Роналд Фидлър, известен в групировката като Абу Закария ал Британи, е лежал в затвора в Гуантанамо.

Фидлър е един от петимата британци, освободени от затвора през 2004 година. Зад решетките отношението към тях е било „унизително и жестоко“. След това правителството на бившия премиер Тони Блеър му плаща компенсация в размер на един милион паунда.

Ислямска държава“ разкри, че британецът, сражавал се в редиците на групировката, се е самовзривил в Мосул, който отново бе щурмуван от иракската армия.

Самоубийствената атака е била насочена срещу иракските сили, подкрепени от водената от САЩ коалиция срещу джихадистката групировка.

Световните агенции посочват, че британецът и други трима джихадисти са се взривили в Мосул, убивайки няколко иракски военни. Преди дни иракската армия започна офанзива за освобождаване на западната част на Мосул от присъствието на терористите.

Годините след освобождаването си от затвора британецът се присъединява към редиците на „Ислямска държава“, за да се сражава за групировката.

Според британските власти Роналд Фидлър се е присъединил към терористите през 2014 година, когато през Турция е отишъл в Сирия.

Ирак


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 09:24  22.02.17
  Тони Блеър да възстанови сумата!
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  2 09:41  22.02.17
  Смешник
 • заедно със САЩ
  Отговор
  3 09:51  22.02.17
  Великобритания са открити спонсори на ИД-факт...

Напиши коментар:


Публикувай