1 113 2

Иракската армия превзе летището в Мосул

Елитни части на армията започнаха операция по-рано днес

Иракската армия превзе летището в Мосул
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Иракските въоръжени сили установиха контрол над основното летище в Мосул, което бе под контрола на „Ислямска държава“, съобщи „Ал Джазира“.

Елитни части на армията започнаха операция по-рано днес, което се увенча с успех. Пътят до пълен контрол над Мосул обаче все още е дълъг.

Кореспондент на телевизията заяви, че превземането на летището е първата важна крачка на иракските сили, тръгнали към западната част на Мосул.

По информация на ООН над 650 000 цивилни са в плен на терористите. Иракските сили успяха да освободят две села, намиращи се близо до втория най-голям град в страната. Офанзивата за бастиона на джихадистите продължава.

Иракските сили са подкрепени от шиитски и кюрдски бойци, а по въздух получават рамо от водената от САЩ коалиция срещу джихадистката групировка.

Град Мосул попадна под контрола на „Ислямска държава“ през месец юни 2014 година. Иракските сили успяха да освободят източната му част, но западните квартали все още не са в техни ръце.

Ирак

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 13:20  23.02.17
  Браво! Те ще си върнат държавата!
 • Лупи
  Отговор
  2 13:03  26.02.17
  Държавата си няма как да върнат, понеже американците я превзеха преди 10-тина години и от тогава насам изсмукват петрола. В Ирак в момента е пълно с чужди птролни компании дето си дупчат на воля, няма да се учудя ако концесионните им договори са подобни на нашите тука т.е. 1% за държавата 99% за поробителя, пардон инвеститора. След като всичко е изсмукано, тогава без съмнение иракчаните ще си върнат държавата!

Напиши коментар:


Публикувай